A legbizarrabb dolgok, amiket partra sodort a víz

Whisky, motorkerékpár, robbanóanyagok, értékes bálnahányás, rengeteg zacskónyi Doritos, tengeri szörny – jöjjenek most a legérdekesebb és legbizarrabb dolgok, amiket valaha is partra sodort a víz. Szerinted ezek közül melyik a legfurcsább?

1941-ben az SS Politician nevű hajó elsüllyedt a skót Eriskay szigetnél, fedélzetén 28 ezer üvegnyi malátawhisky-vel. Persze, talán mondanunk sem kell, hogy a környékben hirtelen mindenki búvárruhát öltött, és még a hatóságok odaérkezése előtt összeszedték a nagyját (úgy 24 ezer üvegnyit).

2011-ben egy óriási akna keltett riadalmat Miami partjainál – szerencsére kiderült, hogy a partra vetett darab nem volt aktív.

Az a száz darab második világháborús bomba viszont nagyon is aktív volt, amiket az angliai Hampshire-ben találtak a tengerparton. A helyi rendőrség illetékesei – hogy senki ne sérüljön meg a bombák miatt – a következő dagálykor az összeset felrobbantották a víz alatt.

Sajnos nem mindenki úszta meg veszteségek nélkül a tenger háborgását. Ikuo Yokoyoma a 2011-es japán cunami idején három családtagját és az otthonát is elvesztette, illetve imádott motorját is. Ám a sors legalább ez utóbbit nem vette el tőle örökre: a motort úgy egy év múlva Brit-Kolumbiában mosták partra az óceán hullámai, 3000 mérföldre onnan, ahonnan elsodorták. Peter Mark találta meg, és miután a sztori bejárta a világot, a Harley-Davidson egyik japán képviselője megkereste Yokoyomát, és nemcsak hogy hazaszállíttatta egykori kedvencét, a saját költségén, de még azt is vállalta, hogy helyre hozza a motort, így újra régi fényében tündökölhet.

2007-ben egy majdnem 50 kilós legófigurát találtak Hollandia partjainál. A méretes legóemberke egy holland művész alkotása, ami azért került a partra, hogy azt üzenje mindnyájunknak – a művészt idézzük: “nézd az igazi szépséget a világban, csodáld meg, és szeresd”.

2012-ben a floridai Pompano Beachen egy softball méretű szemet találtak. Sokan találgatták, milyen tengeri szörnyé lehet, míg végül kutatók arra jutottak, hogy egy óriási kardhalé. Valószínűleg.

2006-ban egy csomó Doritost mosott partra a víz Észak-Karolinában. Reméljük, arrafelé mindenki szereti, mert jó sok zacskónyi hevert belőle a parton, jutott a helyieknek bőven…

Margaret Wells otthonát 2011-ben kirabolták, és az asszony értékei mellett egy valamit sajnált nagyon: életnagyságú E.T. replikáját. A kis földönkívüli viszont nemcsak a filmben talált haza, hanem Margaret asszonysághoz is, amikor valaki megtalálta a tengerben, és a rendőrség segítségével visszajuttatta neki.

Ken Wilman kutyája, Madge egy kupac szagos, sárga “valamit” talált Anglia egyik tengerpartján. A férfi hazaérve rákeresett a neten, majd hanyatt-homlok rohant vissza a kupacért a partra, ugyanis kiderült, hogy értékes bálnahányás volt az az izé, amiért 180 ezer fontot fizetnek – parfümgyártók ezt, vagyis az állatok által megemésztett és visszahányt ámbrát használják fixálóként. Magyarul: ennek (is) köszönhető, hogy a parfüm sokáig a bőrünkön marad.

A St. Augustine-i szörnyeteg az egyik első olyan lény, aminek holtteste a tengerből a felszínre kerül, és csak még izgatottabbá teszi a tudósokat a tengeri szörnyek (nem) létét illetően. Ezt még 1896 novemberében találta meg egy csapat gyerek, akik a floridai Anastacia-szigeten játszottak. Egyesek szerint bálna maradványai láthatóak a képen, mások szerint polipé, de az elmúlt több mint száz évben sem született mindenki által elfogadott válasz a kérdésre – a vizsgálatok is hol bálnát, hol polipot állapítottak meg. 2004-ben viszont úgy tűnik, pont került a kérdés végére: egy vizsgálat bálnának nyilvánította a tetemet. De vajon tényleg az volt?

betöltés...