Gondolkoztál már azon, hogy a zsidók és arabok miért írnak jobbról balra? Az ok rendkívül egyszerű!

Gondolkoztál már azon, hogy a zsidók és arabok miért írnak jobbról balra? Az ok rendkívül egyszerű, olvas el és megtudod!

Mi, akik a latin ábécét és írásmódot használjunk elképzelni sem tudjuk, hogy miként lehet másik irányba kanyarítani a szavakat, mondatokat, hiszen nekünk az a normális, hogy balról jobbra haladunk. A sémi nyelveknél, amilyen a héber és az arab, ott pont fordítva történik mindez, mégpedig jobbra balra haladnak az írással.

A héber és az arab, a világ legősibb nyelvei, és az írásjelek is több ezer évesek. És az, hogy a sorokat jobbról bal irányba írják, annak nagyon egyszerű a magyarázata, voltaképpen semmilyen ősi tradícióhoz nem köthető a kialakulása.

Ezen írásjeleket legelőször kőtáblákba vésték, hiszen akkor még a papírt nem találták fel. És ha már vésésről van szó, akkor ahhoz véső is kellett. Mivel akkor is, és jelenleg is az emberek 85 százaléka jobb kezes volt, természetes módon a kalapácsot a jobb kezükbe, míg a vésőt a bal kezükbe fogták. És mivel a véső a bal kezükbe volt, ez az írás irányát is meghatározta. Sokszor a dolgok nagyon egyszerűen módon alakulnak ki.

betöltés...