A cukorbetegség 10 meglepő tünete, amelyre neked is érdemes odafigyelni!

A glükóz a szervezet számára az egyik legfontosabb energiaforrás, de ahhoz, hogy a sejtek fel tudják használni, szükség van inzulinra, arra a hormonra, amit a hasnyálmirigy állít elő.

A cukorbetegség akkor üti fel a fejét, amikor a hasnyálmirigy nem tud elég inzulint termelni, így a glükózt nem tudják a sejtek hasznosítani, így az a vérben marad, megemelve a glikémiás indexet.

A diabétesz tünetei ritkán észlelhetők, ezért egy alattomos rendellenességről beszélhetünk, amit ha nem kezelnek időben nagyon sok kárt képes okozni.

Ezért szedtük össze a cukorbetegség 10 meglepő tünetét, hogy még időben észleld, ha valami gond van, és tudj orvoshoz fordulni.

1. Horkolás

Sikerült a szakembereknek bebizonyítani, hogy azok, akik gyakran és hangosan horkolnak, nagyobb eséllyel válnak cukorbeteggé. Emellett még jellemző az ebben a betegségben szenvedőkre az alvás közbeni légzésszünet.

2. Hideg érzet, fázás

A diabéteszes emberek többsége gyakran fázik, főként a lábaik, kezeik hidegek, ami elsősorban az idegsejtek megromló egészségi állapotával magyarázható, hiszen a cukorbetegség árt az idegeknek, de a keringésnek is.

3. Ingerlékenység

A cukorbetegség hatására az emberek ingerlékennyé, feszülté, szorongóvá, zavarttá válhatnak. A gondolkodásuk nehezebben megy, és gyakran lehangoltak.

4. Vizelet visszatartási gondok

Éjszaka előfordulhatnak inkontinencia problémák az 1-es, és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők életében, ezért a problémával érdemes felkeresni egy szakembert.

5. Látásromlás

A nem kezelt diabétesz egyik tünete a látás folyamatos romlása, de súlyos esetben a vakság is bekövetkezhet.

6. Húgyúti fertőzések

A cukorbetegek, főként a nők, gyakrabban kapnak el valamilyen húgyúti fertőzést, amely sajnos eléggé fájdalmas tud lenni, ezért érdemes szakorvosi kezelést igénybe venni.

7. A lábfej formája

A cukorbetegek lábfeje gyakran eldeformálódik, az izomszövetek elváltoznak, ahogy a csontozat is, a nagy lábujj begörbül és bütyök alakul ki rajta.

8. Bőrproblémák

A cukorbetegeknél gyakran jelennek meg fekélyes sebek, aknék, amelyek csak nagyon nehezen tudnak begyógyulni. Nagyon kell vigyázzanak egy esetleges bakteriális bőrfertőzéssel, mert abból is csak nehezen gyógyulhatnak ki.

9. Hallásproblémák

Több szakértő is úgy véli, hogy a hallásproblémák kialakulása is összefüggésben lehet a cukorbetegséggel, hiszen egy kutatás rávilágított arra, hogy a diabétesz 30 százalékkal növelheti a hallásromlást.

10. Állandó szomjúság

Mivel a diabéteszeseknél gyakoribb a vizeletürítés, ezért könnyebben kiszáradhatnak, így szinte mindig szomjasak, és egyszerre képesek nagyobb vízmennyiséget meginni.

betöltés...