Pekingben már csak televízióban láthatnak napfelkeltét…

Leállt az iskolai oktatás, az autópályákat és a repülőteret is kénytelenek voltak bezárni Kína tizedik legnépesebb városában, az ország leghidegebb pontján fekvő nagyvárosában, Harbinban.

Az ok egyszerű: a hideg miatt bekapcsolták a városban a fűtésrendszereket, így óriási szmog keletkezett, olyan sűrű füstfelhő gyűlt a városba, hogy még 50 méterre sem lehet előrelátni.

A városban 4,7 millióan laknak, a helyi média közlése szerint a fűtésrendszer miatt keletkezett az óriási füst. Harbinban a levegő szennyezettsége egyes negyedekben huszonötször erősebb mint a megengedett egészségügyi határérték. A Reuters hírügynökség beszámolója szerint vannak olyan helyek a városban, ahol a 2,5 mikron átmérőjű részecskék aránya a normál érték 50-szeresét is elérte. Ez az emberi szervezetre igencsak veszélyes érték. A hatóság emellett további két tartományra is vörös színű riasztást volt kénytelen kiadni.

A MaltzZz nevű kínai közösségi portálon (a Twitter kínai megfelelője) is ez volt a legnépszerűbb téma. A BBC az egyik egyetemista bejegyzését idézte, aki arról számolt be, hogy olyan erős volt a szmog, hogy elkésett az órákról, mivel egyszerűen nem kapta meg az egyetem épületét.

Kínában egyébként nem számít újdonságnak, hogy a városokat napokig elborítja a füst. Ez alól a főváros, Peking sem kivétel, hiszen az utóbbi időszakban drasztikusan megemelkedett az autósforgalom, illetve az ipari létesítmények miatt a lakosságnak kénytelen szívnia a káros levegőt. Az országban az erőművek kétharmada szénnel működik, ugyanakkor egyben a legnagyobb szénfogyasztó állam is. Az energiaigény 70 százalékát szénből állítják elő, annak ellenére, hogy rengeteg szénkészlettel rendelkeznek a kínaiak, a nagy igény miatt ez rohamosan fogyatkozik. Pekingben futurisztikus képernyőket telepítettek, ahol nézhetik az emberek a napfelkeltét…

betöltés...