Te még mindig hűtőben tartod a vajat? Eszednél vagy?!?

Felkelsz reggel, faragsz pár forgácsot a dermedt vajból, lekaparod a kolbászról a penészt, vágsz pár karika íztelen paradicsomot és egy szelet ízetlen-szagtalan sajtot. Te is csak egy vagy azok közül, akik minden ételt hűtőben tartanak, nehogy aztán megromoljanak.

Hagyd abba! Most!

Hidd el, jobb lesz neked is. A felsorolt ételek egyikét sem muszáj hűtőben tartanod. Megteheted, szó se róla, de ha nem ipari mennyiséget tárolsz belőlük otthon, hanem csak annyit, ami elég holnaputánig, nyugodtan hagyd a pulton.

Paradicsom

Hahó! Gondolkodjál!

Kérdés: Honnan is származik a paradicsom?
Válasz: Dél-Amerika nyugati partvidékének sivatagaiból.

Hát akkor mégis miért tárolnád Észak-Skandinávia melegebb nyaraira emlékeztető hőmérsékleten a hűtőben? 10 foknál alacsonyabb hőmérsékleten a paradicsom cukrossága és savassága ugyan nem változik, de húsa már kásásodni kezd és leállnak azok az enzimek, amik azért a finom, friss, kicsit földes, kicsit kénes ízt adják, amit utoljára akkor éreztél, amikor nagyanyád kertjében téptél egyet a reggelihez.

Vaj

A hideg vajjal egyből két baj is van:

Az egy dolog, hogy nincs íze, kenni sem lehet. Nem, az, hogy a kenyeret kilyukasztva próbálod szétnyomkodni, nem számít kenésnek.

Tudod, hányféle íze lehet a vajnak? Ettél már édes, hófehér olaszt? Erős flamandot? Malátás, sárga franciát? És ha igen, érezted is, hogy mit eszel? Ha még nem, vedd ki a hűtőből azonnal! És ne aggódj azért, hogy megromlik: a vaj, amit a boltban veszel, pasztörizált. Ha lefedve tartod, nagy baj nem történhet vele, és annak a húsz dekának megsavanyodni se lesz ideje, ha egyszer

rákapsz az ízére!

Tojás

Egyet mondok, tésztagyúrás. Szenvedett már azzal, hogy a hideg tojással gyúrt tészta az istennek sem akart összetapadni? Na ugye! Arról már nem is beszélve, hogy hidegen a tojás íze se jön ki annyira, de ez talán csak azokat izgatja, akik nyersen szeretik fogyasztani.

Ha pedig attól félne, hogy a szobahőmérsékleten tartott tojás megromlik:

hát nem.

Biztos járt már boltban. Hol tartják a tojást? Na ugye. Nyugodjon meg, még abban az amerikai kísérletben is, amiben a tojás hűtése mellett érvelnek, arra jutottak, hogy négy hétig simán eláll a tojás szobahőmérsékleten is.

Kolbász

Talán már említettem, hogy

hidegen kevésbé intenzív az ételek íze.

A kolbásszal is ez a helyzet. Arról nem is beszélve, hogy a kolbászt célszerű száraz helyen tartani, a hűtő meg momentán nem ilyen. A nedves helyen tartott kolbász meg hajlamos berohadni. Úgyhogy vedd ki gyorsan a hűtőből és akaszd fel egy szögre, aztán néha töröld fel alóla a paprikás zsírt.

Vörösbor

Isteni nedű, elképesztően komplex ízek, textúrák. Egy jó vörösborból kiérzed a hordó fáját, a termőföld ásványait, a szőlő minden zamatát. Kevés összetettebb ízélmény jut hirtelen az eszembe, tán csak egy jóféle Islay whiskey. A lényeg, hogy mindez elveszik, ha lehűtöd. A vörösbor szobahőmérsékleten jó. Ha hideget akarsz inni, igyál fehérbort. De az se legyen túl hideg, bőven elég 12-14 fokosra hűteni. A sört is.

Apropó, viszki: veszed ki belőle a jeget most azonnal!

Sajt

Meg fogsz lepődni:

ha a sajtot lehűtöd, egyszerűen nem adja ki az ízét.

Arról már nem is beszélve, hogy a “sajt”, amit a boltban veszel, az esetek 95 százalékában még egy köztes állapotban lévő termék. Jó eséllyel egyszerűen még nem érett. Igen, amikor fizettél érte, kilónként kétezret adtál rengeteg vízért, aminek még ki kéne belőle száradnia, hogy igazán jó legyen. Úgyhogy fogd meg szépen a tegnap vásárolt guriga trapistát, hámozd ki a gusztustalan piros fóliából, tedd fatálra, borítsd le búrával és hagyd érni.

Persze ha kilószámra veszed a sajtot, akkor a javát érdemes hűtőben tartani, és csak annyit megérlelni, amit még a héten meg is eszel. De amit eszel, azt ne rakd a hűtőbe!

Kocsonya

Újat mondok:

a kocsonyának alig van íze hidegen.

Az eddigiekhez képest annyi a különbség, hogy a kocsonyát

tárolni a hűtőben érdemes,

mert eléggé romlékony, de fogyasztás előtt pár órával ki kell venni, és hagyni, hogy szoba hőmérsékletűre melegedjen.

forrás

betöltés...