3 személyiségtípus, akikben nem szabad megbízni

Olyan személyiségtípusokat vizsgálunk, akik az esetek többségében kihasználják azokat akikkel kapcsolatba kerülnek, elszívják energiáikat, rombolják önképüket. Nem tanácsos ilyen velük bizalmi kapcsolatba kerülni, mert az ember könnyen megjárhatja…

Az emberi kapcsolatok vitathatatlanul fontos részét képezik életünknek. Társas kapcsolatainkat illetve azt, ahogyan magunkat látjuk és másokat kezelünk ezekben a kapcsolatokban, meghatározzák azok a tapasztalatok, melyek életünk során értek bennünket. Természetesen vannak az ember életének érzékenyebb és kevésbé érzékeny periódusai.

Abban szinte minden pszichológus egyet ért, hogy a gyerekkor, azon belül is az első 3-5 év meghatározó időszak. Ezekben a korai években tanulunk a legtöbbet szeretetről, bizalomról. Ezért a szülők és a bölcsődék nagyon fontos szerepet játszanak környezetünkhöz és társadalmunkhoz való hozzáállásunkban. A következő igen érzékeny időszak a fiatal felnőttkor (14-21) ahol a gyermekkort hátrahagyva, először ismerkedünk meg a nagyvilág kihívásaival, míg személyiségünk teljesen ki nem alakul.

Életünk során számos kapcsolatot alakítunk ki, melyek közül jó esetben családi kötelékeink nyújtják a legnagyobb biztonságot és szabadságot. Barátságaink és szerelmi kapcsolataink életünk során sokfélék lehetnek. Az azonban biztos, hogy bizonyos viselkedéstípusokat és személyiségeket ajánlatos nagy ívben elkerülni.

1) A manipulátor

Ők a megtévesztés mesterei. Vigyáznunk kell velük, mert remekül értenek az emberekhez és könnyedén úgy fordíthatják a helyzeteket, ahogy nekik tetszik. Ha ezekhez a módszerekhez nem csatlakoznak szilárd erkölcsök és egy alapvetően segítőkész és jó lélek, akkor ők lehetnek a legveszélyesebb partnerek, legyen szó barátságról, vagy szerelemről. Az a legjobb, ha megfelelő távolságtartással kezeljük őket mindaddig, míg meg nem bizonyosodunk arról, hogy nincsenek hátsó szándékaik. Aki nyitottabb és könnyebben átlát a hazugságokon, esetleg ismer a “mikrogesztusok” jelentését, már a megismerkedés pillanatában érezheti, hogy valami nincs rendben velük. Mégis sokszor el tudják altatni az ember gyanakvását. Az a leghatékonyabb védekezés, ha bízzunk megérzéseinkben…

2) Az elnyomó

Ez a kategória nem szorul különösebb leírásra. Olyan emberekről beszélünk akik élvezetüket lelik abban, ha másokat szenvedni látnak. Önmagában azzal, hogy valaki goromba, vagy tapintatlan még nem feltétlenül válik elnyomóvá… Akkor sem, ha látszólag felvidítja, hogy mások vérét szívhatja. Nem szabad összetéveszteni az elnyomó viselkedést a kritikussal. Viszont ugyanez az állítás fordítva is igaz. Nem minden kritika építő. Ha társunk minden szavával, vagy véleményével kritizál és kritikája mögött nincs építő szándék, akkor Elnyomóval van dolgunk.

Ellenük a legjobb védekezés, ha tökéletesen figyelmen kívül hagyjuk őket. Mintha nem is léteznének. Ha jobban ismerjük őket, és alkalmunk nyílik rá, egyszer-egyszer akár vissza is támadhatunk, de ilyenkor ügyelnünk kell arra, hogy a visszatámadás mindenképpen nyilvános legyen. Ezen felül, mielőtt ellentámadásba lendülünk bizonyosodjunk meg arról, hogy nem tud nekünk ártani.

3) Az egoista

Az egoista emberek csak addig vallják magukat barátainknak, míg érdekeik úgy kívánják. Rettenetesen fontos számukra a látszat, így a megfelelő kép fenntartásáért sok mindenre képesek. Ettől még nem lesznek feltétlenül rossz emberek, csupán tudnunk kell a velük való kapcsolatainkat helyükön kezelni. Semmiképpen se fogadjunk bizalmas jó barátunknak, vagy szerelmünknek egoista partnert addig, míg meg nem bizonyosodtunk arról, hogy velünk való kapcsolatuk nem csak látszat…

Bár a felsorolt 3 személyiségtípus képviselőitől megvédhetjük magunkat, ez önmagában nem jelent teljes biztonságot. Szeretnünk kell magunkat annyira, hogy a megfelelő emberekkel vehessük magunkat körbe. Nem szabad félnünk kilépni azokból a kapcsolatokból, amik ártanak nekünk. Bizonyos esetekben, egyszerűen csak nem passzolunk egymással, akármekkora is a szerelem, vagy a szimpátia. Az erre utaló jeleket fel kell ismerni. Ne pazaroljuk rövidke életünket és energiánkat olyan kapcsolatokra, amik többet ártanak, mint amit használnak….

betöltés...