Felfedezhetünk egy tragikus múltat, amikor belépünk ebbe az alagútba. De mégis lenyűgöző.

Ezek a földalatti alagutak, a vietnami háborúból maradtak meg, melyek alagutaknak óriási hálózataihoz csatlakoztak. Cu Chi alagutak Vietnam elővárosi kerülete legnagyobb városában, a Chi Minh City-ben (azelőtt Saigon) helyezkedtek el. Az alagutakat rejtekhelyként használták Viet Cong katonák a háború alatt. Az alagútrendszerek nagy fontosságúak voltak a Viet Cong-oknak az amerikai erőkkel szembeni ellenállásukban, és segítettek ellenszegülni a növekvő amerikai katonák ellen.

Ma a Cu Chi alagutak igen népszerű úti cél a turisták részére, miközben feltárják Vietnam feledhetetlenül tragikus múltját.

Ez a térkép mutatja egy alagútrendszer egy tipikus alaprajzát. Hosszú keskeny ösvényekkel, lőszerraktározásokkal, csapdákkal és egyenletes kollégiumokkal telt meg.

Az amerikai katonák arra használták a “Fekete visszhang” kifejezést, hogy megtalálják a Viet Cong-okat alagutakon belül.

A Viet Congnak az élete az alagutakban nehéz volt. A levegő, étel és víz igen ritka volt és az alagutakat hangyákkal, mérgező százlábúakkal, skorpiókkal, pókokkal és férgekkel árasztották el.

Az idő legnagyobb részében a katonák az alagutakban voltak, ahol pihentek, és csak éjjel mentek ki, hogy élelemért guberáljanak.

A bombázás időszakai vagy az amerikai csapatmozgás miatt ide kényszerítenék őket, több napon keresztül föld alatt maradtak.

A betegség féktelen volt az alagutakban, különösen a malária, ami a második legnagyobb oka volt a halálozásoknak a háború mellett.

 Itt egy turistavezető bevezeti a turistákat a Cu Chi alagutakba, a dzsungelpadlón levő csapóajtók közül az egyiken, ami levezet. 


A turistákat navigálják a sötét és keskeny alagutakban

Az alagutakat gyakran szerelték fel robbanó csapdákkal.

Egy modell a Cu Chi alagút ásásáról.

Az ide lemerészkedő turistáknak szembe kellett nézni a klausztrofóbiával… Az alagutak nagyon kicsik voltak, a nyugati turisták egy része be sem fért…

betöltés...