Mi a Hashimoto kór? Mivel segítheted gyógyulásodat?

Azzal kezdeném, hogy nem vagyok orvos, csupán személyes érintettségem és a tapasztalataim ösztönöztek a cikk megírására.

Saját bőrömön tapasztaltam, milyen nehéz információkat összeszedni és életmódváltási tanácsokat kapni, amikor az ember ebbe a helyzetbe kerül, és nem fogadja el azt az állapotot, hogy bekapom a gyógyszert, és vagyok ahogy vagyok.

Tehát azoknak szeretném ajánlani írásomat, akik gyógyulni vágynak, vagy most szembesültek a hashimoto kórral és tanácstalanok merre haladjanak, min változtassanak.

A probléma ott kezdődik, hogy nem tudjuk mik is a tünetek, mikor érdemes orvoshoz fordulni, és hol is kezdjük a vizsgálatot.

Ugyanis ennél a kórnál lehet még a leletben (TSH érték) nem mutatkozik a probléma, viszont a pajzsmirigy ultrahangos képe már mutatja, hogy gond van, vagy esetleg már a vérünkben megjelentek az autoantitestek.

De kezdjük az elején!

Mi is az a Hashimoto kór, más néven Hashimoto-thyreoiditis?

A Hashimoto-thyroiditis (HT) a pajzsmirigy krónikus gyulladása, melyet több mint egy évszázada írtak le először.

A pajzsmirigy autoimmun betegsége, melynek lényege, hogy a szervezet saját immunrendszere a pajzsmirigy sejtjeit célba véve ellenanyagot termel – a pajzsmirigy hormontermelő sejtjei így elpusztulnak. Ezt a betegséget a Japánból származó Hashimoto fedezte fel 1912-ben Németországban.

Az autoimmun folyamat következtében a szervezetben pajzsmirigy alulműködés alakul ki, lassan – több hónap vagy év alatt tönkremehet a teljes pajzsmirigysejt-állomány. Az autoimmun folyamat gyakorlatilag észrevétlenül zajlik, mindaddig, míg ki nem alakul a pajzsmirigy-alulműködés.

A pajzsmirigyünk az a szerv, ami olyan hormonokat termel, amelyek a fehérjeszintézist serkentik a sejtekben. Működése kihatással van a szervezet energiatermelésére. Így ha nem működik, akkor a sejtek nem jutnak hozzá létfontosságú hormonokhoz.

Milyen tünetei vannak ennek a betegségnek?

A tüneteket a pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis) okozza.

Legtöbbször nyaktáji bizonytalan nyomó-feszítő, kényelmetlenségérzésre leszünk figyelmesek. Az egész kicsit olyan mintha egy szoros kendő lenne a nyakunkon.

Tapintva a pajzsmirigy mindkét lebenye kissé vagy mérsékelten nagyobb, tömöttebb állományú, a felszíne kezdetben sima, később rendszerint enyhén göbössé válik, nyomásra nem érzékeny. Azonban az is előfordul, hogy a pajzsmirigy normális nagyságú.

Az anyagcsere lelassul, ezért a betegek súlya nőhet, a test ödémásodhat – ami egy speciális ödéma: tésztaszerű, puha lesz a test. Az érintett bőre ezen kívül sápadttá válik, általánosságban pedig rendkívül fáradékonynak és aluszékonynak érezhetjük magunkat, akár váratlanul, ültünkben is elaludhatunk.

Mindezek mellett fázékonnyá válunk, lelassul gondolkodásunk és a szívverésünk is, magas lehet a koleszterin szint, székrekedéssel küzdhetünk, izomgyengeséget észlelhetünk, haj és szemöldök ritkulást is tapasztalhatunk. Van akinél kezdetben foltokban, de kezeletlen betegségnél akár teljes mértékben ki is hullik a haj– emiatt az érintett sokszor depresszióssá válik.

Hozzáteszem ezek a tünetek nagyon sokszor nem ennyire drasztikus formában jelennek meg. Lehet, hogy nincs hízás, de a fáradtság folyamatosan jelen van. Alacsony lehet a testhőmérséklet és a vérnyomás is.

A toroknál jelentkező fojtogató érzés viszont már komoly jel, ilyenkor érdemes szakorvost felkeresni.

Hol kezdjük a vizsgálatokat?

Érdemes laborvizsgálatnál kezdeni, ahol a hormonokat (TSH, T3, T4) is nézik. Ezek az adatok utalnak ugyanis a pajzsmirigy problémájára.

Mindenképpen érdemes ultrahanggal is megnézetni a pajzsmirigyet, a körzeti orvos tud beutalót adni, csak kérni kell, ha magától nem jut eszébe. Amennyiben mégis falakba ütköznétek, ne sajnáljátok rá a pénzt, és menjetek el magánrendelésre, ahol elvégzik a vizsgálatot.

Amennyiben felmerül a gyanú, hogy Hashimoto kórotok van, mindenképpen forduljatok szakorvoshoz, endokrinológushoz, ő a szakértője ennek a problémának. Itt is választhattok, hogy a TB által finanszírozott megoldást vagy a magánorvos mellett döntötök. Egy a lényeg, olyan orvosotok legyen, aki meghallgat, akivel meg tudjátok osztani a kétségeiteket, és válaszol a kérdéseitekre.

Hogyan kezelik a betegséget?

Amikor a pajzsmirigy nem képes megfelelő mennyiségű hormont előállítani, akkor szükséges kívülről gyógyszer formájában adagolni a szervezet számára a hormont.

A gyógyszer adagolását be kell állítani, szépen fokozatosan, ezért is szükséges szakorvos segítsége.

A gyógyszer megfelelő adagjának megállapításáig (amíg a TSH érték nem lesz 2), egy alapos orvos kéthavonta kontrollra hív. Ilyenkor megvizsgál, megnézi a laborértékeket, és alakít a gyógyszerezésen. Ultrahang kontrollra akkor van szükség, ha valamilyen elváltozást látnak a pajzsmirigyben.

Megjegyezném, hogy nem mindenki szed gyógyszert, találva alternatív megoldást, én most csak általánosságban írtam le a gyógyítás menetét. Nagyon magas TSH érték mellett azonban valószínű szükség lesz arra, hogy szedjétek a hormont, ameddig az a szervezetetek regenerálódási képességén és a betegséghez való hozzáállásotoktól szükségessé teszi.

És most jutottunk el a saját öngyógyító munkánkhoz.

Először is nézzük meg mit is jelez felénk szimbolikusan az autoimmun betegség!

A vérben lévő lymphocyták, amelyeknek az a feladata, hogy a minket támadó baktériumokat és vírusokat irtsa, megbolondulnak, és nem ismerik fel a valódi ellenséget. Olyan sejtek ellen támadnak, amik hasznosak. Tehát ez egyfajta hamis ellenségkép, aminek a kialakulását az indította el, hogy az életünkben már annyira védekezünk, hogy nem látjuk ki a valódi ellenség, szinte már mindenkit ellenségnek vélünk, mindent támadásnak veszünk. Ugyanakkor esetleg még konfliktuskerülők is vagyunk, így a fájdalmainknak nem adunk hangot, befelé „gyilkoljuk” magunkat.

A pajzsmirigynek találó az elnevezése, hiszen csatában is pajzzsal védi magát az ember. Amikor felvállalunk egy „ütközetet” akkor használjuk a pajzsot védelemként, és nem hátrálunk meg. Ha kikerüljük a konfliktusokat, akkor nincs szükség erre a védelemre, hiszen nem megyünk bele az ütközetbe, tehát a pajzsmirigy úgy dönthet nincs rá szükség. És már el is érkeztünk a pajzsmirigy alul-működéshez vagy a teljes leálláshoz.

Hogy mi vezetett ehhez az állapothoz, az nyakon csíphető saját személyiségünk ismeretével vagy a gyermekkori rögzült minták felfedezésével. Sokat segít tehát az önismeret, mert ennek segítségével át tudjuk alakítani azokat a mintákat, amik a betegségünket okozták, tudjuk hol szükséges változtatnunk.

A saját mintáink mellett a környezetünk és a média is felelős részben azért, hogy ez az állapot kialakul. Ugyanis állandóan belső szorongásokat keltenek bennünk, félelmeket generálnak, és a szenzációhajhászás miatt felnagyítanak bizonyos dolgot. Tehát hamis ellenségképet alakítanak ki bennünk.

Akkor most nézzük meg, mit tehetünk gyógyulásunkért.

Itt most a saját tapasztalataimat fogom leírni, de azt mindenképpen megjegyezném, hogy mindenkinek más használ, azt próbáljátok ki, amiben tudtok hinni.

– Javasolt a D vitamin, C-vitamin, B vitamin és a Szelén szedése.

Én nem vagyok felesleges vitaminok szedésének a híve, ezért ezeket az anyagokat bemérettem a véremben. Így csak D vitamint kell szednem.

– Sokaknak használt a glutén és tejmentes étkezés, rövid idő alatt tudták csökkenteni a vérben lévő autoantitestek számát.

Én a gluténmentes táplálkozást választottam, és alig egy hónap alatt már javult is az eredményem. Természetesen azt is tudni kell, hogy vannak nem ajánlott élelmiszerek, és mindenképpen az egészséges táplálkozást kell követni. Tehát kerülni minden cukros és egyéb üres kalóriát. Ha kétségeitek vannak, érdemes szakértő dietetikust megkeresni segítségért.

– Nagyon fontos a napi relaxálás, meditálás. Nem kell sok idő, legalább fél óra azonban legyen minden nap. Emellett figyeljetek oda testetek jelzésére, amikor fáradtak vagytok, akkor pihenjetek kicsit.

Meditáció és vizualizáció

Én például speciális meditációt végzek. A saját horoszkópom alapján készítettünk egy vezetett meditációt és azt hallgatom minden nap. Emellett vizualizációs gyakorlatokat is végzek. Pl. a pajzsmirigyem volt Csipkerózsika, akit fel kellett ébreszteni, mert aludt. Ebben segítségül hívtam a pajzsmirigy őssejteket, akik helyes fehérruhás, hosszú ősz szakállas bölcsekként jelentek meg, és kezdtek el dolgozni a pajzsmirigy rendbe hozásán.

Minden szervnek van őssejtje, tehát ezt a fajta vizualizációt más problémákra is alkalmazhatjátok.

Hogy milyen hatással voltak ezek a gyakorlatok? Még az orvosom is meglepődött az eredményen, mert a gyulladás már csak épphogy jelen van, és ahhoz képest, hogy még mindig magas a TSH értékem, egész jól néz ki a pajzsmirigyem.

– A jóga is segít, hiszen vannak olyan gyakorlatok, melyek kimondottan segítségére vannak a pajzsmirigy működésének.

De választhatsz bármilyen más mozgásformát, lényeg az, hogy mozogj!

– Az alvás nagyon fontos, főleg az éjfél előtt elalvás.

Én azt figyeltem meg, ha nem alszom legalább nyolc órát, akkor annak a napnak annyi.

– Volt, akinek a talpmasszázs segített, normalizálta a hormontermelést.

Mindenkit arra biztatnék, hogy az első lépés az legyen, hogy szenteljetek sokkal több időt saját belső harmóniátok kialakítására, és ajándékozzátok meg magatokat minél több boldogságot okozó programmal. Figyeljetek oda magatokra, testetek jelzéseire, mert folyamatosan segít majd benneteket az egészségetek visszaállításában.

Mindenképpen változtassatok életviteleteken, anélkül nem fog menni!

Mindenkinek kívánok boldog, egészséges életet!

betöltés...