10 dolog, amit biztosan nem tudtál a kutyákról

Az ember legjobb barátja. Megérzi, ha rossz kedved van, ha örülsz valaminek, együtt örül veled. Ismer téged, de te vajon mennyire ismered őt? Habár minden kutya személyisége teljesen más, a következő 10 pont talán segíthet abban, hogy kicsit közelebb kerülhess szőrös kis barátodhoz.

Biztosan te is morfondíroztál már azon, hogy mit gondolhat magában házi kedvenced, vagy mit mondana, ha tudna beszélni. Kutyagazdinak lenni tényleg csodálatos érzés, de elég frusztráló, hogy a legjobb barátod még csak beszélni sem tud. Ha te is tartottál már négylábút, bizonyára tudod, hogy ez egy különleges kötelék, ami semmivel sem összehasonlítható. A kutya együtt érez gazdájával és örömben-bánatban vele tart, nem véletlenül nevezik az ember legjobb barátjának. A legjobb barátok pedig általában mindent tudnak a másikról, így lehet, hogy a kutyád alaposan kiismer téged, de az korántsem biztos, hogy te is tudsz róla mindent.

1.  Előre megérzik, ha jön a vihar

Te is láttad már kissé furcsán viselkedni kedvencedet éppen csak pár órával a vihar előtt? Ennek az az oka, hogy a kutyák előre megérzik az időjárás-változásokat. Éles fülükkel az alacsonyabb és a magasabb frekvenciákat is hallják, így még az olyan mennydörgést is képesek meghallani, amit a mi fülünk már képtelen. Nemcsak a hallásuk jobb, de a szaglásuk is olyan kifinomult, hogy sokkal hamarabb képesek érzékelni a szagokat, mint mi emberek. Ráadásul még a légnyomásváltozásokkal is össze vannak hangolva, ahogy mi is, így ha legközelebb furán viselkedik a kutyád jobb, ha mindent becsuksz, mert közeleg a vihar.

2.  Vakon, süketen és fogak nélkül születnek

A kiskutyák ártalmatlan kis állatok, amikor a világra jönnek. Vakok, süketek, nincs foguk és elképesztően aranyosak. Az első hetekben napjaik 90 százalékát az alvás és 10 százalékát az evés teszi ki. Nem tudnak járni, így az első lépéseket kúszva-mászva kell megtenniük. Születésükkor a szemük csukva van és csak kéthetes korukban nyitják ki, hallani pedig szintén csak 2-3 hetes korukban kezdenek. A kölyök élete első heteiben teljes mértékben édesanyjától függ, ő eteti, biztosítja neki a kényelmet és megtanítja őt a legalapvetőbb dolgokra, ennek köszönhető, hogy kutyavásárlásnál csak a születéstől számított minimum hat hét elteltével lehet hazavinni a kiskutyát.

3.  A kutya orrlenyomata hasonló az emberi ujjlenyomathoz

Ahogy az emberek beazonosíthatók az ujjlenyomatukról, úgy a kutyák is az orrlenyomatukról. Minden kutyának egyedi az orrlenyomata, ha közelről megnézed, olyan apró vonalakból álló mintákat fogsz látni, melyek a mi ujjainkon is megtalálhatók. A kutyák beazonosításának korábbi módja a talpon lévő párnák lenyomata volt, de a pontatlansága miatt az orrlenyomatra cserélték. Éppen ezért minden kutyatenyésztőnek és -oktatónak van nyomtatási nyilvántartása kutyája orrlenyomatáról arra az esetre, ha be kéne azonosítani őket.

4.  A hím kutyák a dominancia jeleként emelik fel a lábukat

Az már nem meglepő, hogy a hím kutyák dominanciát szeretnének kifejezni és sokan tudják, hogy ha a kutyák új helyen pisilnek, azzal a saját területüket jelölik meg. Pisilésnél a lábukat megemelve sokkal jobban szét tudják terjeszteni a vizeletüket, ez pedig lehetővé teszi, hogy a szag tovább ott maradjon, így sok kutya nem lesz képes elérni ugyanazt a szintet, hogy ő is megjelölje. Saját illatukkal látják el a tárgyakat, ezért a domináns kutya illata van magasabban, a kevésbé dominánsé pedig alul, így az apróbb termetű kutyák igencsak alulmaradnak ebben a pisiharcban.

5.  A kutya agyában lévő szaglásközpont negyvenszer nagyobb, mint az embereké

A kutyák szaglásukra támaszkodva értelmezik a világot, akárcsak mi a látásunkkal. Talán nehéz lehet megérteni, de a kutyád ugyanúgy felfogja azokat az információkat, amik téged is érnek nap mint nap. Mikor egy szimatoló kutyát látsz, az teljesen olyan, mintha egy ember körbenézne. Ezt pedig leginkább azért teszik, hogy megismerjék a környezetüket, ezért szimatol kevesebbet egy kutya a saját otthonában és többet, ha új helyre viszik. A kutyák agya arra lett specializálódva, hogy felismerje a szagokat, így már meg sem lepődünk azon a tényen, hogy a kutya szaglásközpontja negyvenszer akkora (!), mint a miénk.

6.  A kutyák ugyanúgy álmodnak, mint mi

Biztosan te is láttad már rángatózni kutyusodat alvás közben, ami az álmoknak köszönhető. Nekik is hasonló álmaik vannak, mint az embereknek, viszont álmaik hosszát a kutya mérete határozza meg. A nagyobb kutyák minden 45-60 percben álmodnak, de csak 5-10 percig, míg a kisebb kutyák akár 10 percenként is álmodhatnak, bár náluk az álmok hossza is csupán 1 perc körüli. Többet álmodnak a kölykök és az idősebb kutyák, szemben a középkorúakkal. Az alvás mennyisége pedig attól is függ, hogy mennyit mozogtak aznap, viszont annak ellenére, hogy a legtöbb idejüket alvással töltik, sokkal könnyebb őket felébreszteni, mint az embereket. Nekik is lehetnek jó, illetve rossz álmaik, így ha kutyusodnak éppen rémálma van, ne ijedj meg, miután felébredt hamar rá fog jönni, hogy ez csak egy álom volt.

7.  A farokcsóválásnak megvan a saját nyelve

Az emberek abban a tévhitben élnek, hogy a kutyák farokcsóválása az öröm és az izgatottság jele, ennek ellenére jelenthet akár bizonytalanságot vagy ijedtséget is. Mint minden más nyelvnek a világon, így a farokcsóválásnak is úgymond megvan a saját nyelvtana és szókincse, amit meg kell tanulni. Számos szempontot figyelembe kell venni, amikor a kutya csóválja a farkát, például, hogy milyen irányban vagy tempóban teszi. Legyél körültekintő, mivel kutyusod csak így tud neked jelezni és kommunikálni veled.

8.  A kutyák nem úgy izzadnak, mint az emberek 

A kutyák is izzadnak, csak a testük teljesen más részein.Elsősorban a talpukon lévő párnákon keresztül, mivel a bőrük és a hónaljuk nem tartalmaz verejtékmirigyet. A lihegéssel is próbálnak megszabadulni a hőtől, így sokan azt gondolják, hogy a szájukon át izzadnak, ami egyáltalán nem igaz. Bár néhány kutyafajtánál különösen kell figyelni a légzésre, mint például a bulldognál és a mopsznál, mivel ők sokkal hajlamosabbak a túlmelegedésre nehézkes légzésüknek köszönhetően.

9.  A testbeszéd sokkal hatásosabb, mint a szavak

Ugye ti is beszéltetek már a kutyátokhoz? Ez teljesen normális, csak egy kicsit furcsa, hogy úgy beszélünk velük, mintha a gyerekeink lennének. Emberek vagyunk, imádunk beszélni, ugyan miért ne beszélnénk a kutyánkhoz? Még ha nem is ért belőle egy szót sem. Bár képesek megérteni néhány olyan szót, mint az ’ül’, ’fekszik’ vagy ’marad’, de nagyon sok időbe telik nekik, hogy teljesen megértsenek minket, így a beszéd helyett inkább a testbeszédet figyelik. Ha előrehajolva mondod kutyusodnak, hogy maradjon a helyén, talán több esély van rá, hogy négylábú barátod megérti, mit szeretnél neki mondani.

10.  Szükségük van a szabályokra

A kutyák olyanok, mint a gyerekek, akiknek parancsolni kell. Tudniuk kell, hogy ki a főnök, különben sosem fognak hallgatni rád. Tudjuk, hogy néha nehéz rászólni aranyos kis barátodra, de szükségük van a fegyelemre. Ha megengeded, hogy kiskutyád rád ugorjon, akkor nem fogja érteni, hogy miért nem szabad rád ugornia, ha a szebbik ruhád van rajtad. A kutyák látják a jót és a rosszat, az már a te feladatod, hogy meghúzd a határt és eldöntsd, mi elfogadható és mi nem.

betöltés...