A kísérlet, ami milliókat sokkol a neten! Ha végignézed ezt a videót, tuti nem vásárolsz többé gyorséttermi kaját!

A sósav egy elég erős vegyület, melyet számos iparágban használnak a bőrfeldolgozásban, a só finomításában és a pH-érték kiegyenlítésében.

A gyomrunkban is jelen van, ahol megfelelő környezetet teremt az emésztőenzimek számára az elfogyasztott táplálék lebontásához, illetve elpusztítja a létező baktériumokat.

A szervünkre azonban nincs hatással: a gyomorfalat vastag nyákréteg óvja a sósav erejétől.

Iskolás éveink emlékére, maradjunk hát a kémiánál! A Nottingham Egyetem kutatói forradalmias eredményre jutottak, amikor azt tesztelték, miként lépnek reakcióba a McDonald’s hamburgerei a sósavval. A kísérletüket közzé is tették, a vizuális anyag pedig rekordidő alatt szerzett 18 millió megtekintést a neten! A részletekről a kutatás vezetője, Martyn Poliakoff, kémia-professzor számol be.

Mint tudjuk, a sósav rendkívül romboló hatású. A gyorséttermi sajtburger 3 és fél órát bírta az oldatban: fekete, iszapos massza vált belőle, de még mindig nem bomlott le teljesen. A kutatók a szendvics zsírtartalmával magyarázzák a jelenséget, illetve azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a sósavhoz semmilyen más emésztőenzimet nem adtak, ami segítette volna az bomlást.

A tudósok kiszámították, egy egészséges emésztőrendszernek nagyjából 24–72 órára van szüksége, hogy teljesen feldolgozzon egy sajtburgert vagy hamburgert. Ha eddig csak gyanítottad, hogy a gyorséttermi kaja egészségtelen, akkor ez a videó most minden kétségedet eloszlatja.

Ha végignézed, legközelebb kétszer is meggondolod, hogy beszaladsz-e a Mekibe egy gyors falatért…

betöltés...