A legkülönösebb rendellenességekben szenvedő emberek

Ella Harper

Ella Harper egy ritka betegségben szenvedett, mely a térdét támadta meg, s melynek eredményeképpen a lánynak hátrafelé hajlottak a lábai. 1873-ban született az amerikai Tennessee-ben. Mint sok más, a testet eltorzító betegségben szenvedő ember a 19. században, Ella is cirkuszi látványosság volt, de legalább elég jól keresett vele: hetente 200 dollárt kapott. Egy idő után otthagyta a cirkuszt, és visszaült az iskolapadba. A veleszületett genu recurvatum (abnormálisan túlhajlítható térdízület) nevű betegségben szenvedő Ellát, úgy emlegették, mint teve lány, mivel a rendellenesség miatt leginkább négykézláb közlekedett.

[sociallocker id=”3048″]

Fanny Mills

Ma úgy gondolják, Fannynak Milroy-kórja lehetett, melynek eredményeképp az alteste a másik felének sokszorosára nőtt. A betegség a láb nyirokereinek fejlődésének zavarát okozza, és folyadékfelhalmozódással jár. A mindennapi életben semmilyen hátrányt vagy fájdalmat nem okozott a betegsége, csupán egy kicsit lassabban járt, mint az átlag. Azon kívül, hogy őt is cirkuszban mutogatták, normális életet élt, megházasodott, és gyerekei születtek. Sokáig állandó szereplője volt a cirkuszi előadásoknak Nagylábú Fanny Mills, akinek minden pár cipője három kecske bőréből készült, zokninak pedig párnahuzatokat használt. Lábai 48 cm hosszúak és 17 cm szélesek voltak.

A Bengáli kétfejű fiú

A kisfiú 1783-ban született egy kis faluban, Mundul Gait-ban. Az ő története igazi horror-sztori, szegény négy éves korában halt meg, mert megharapta egy kobra. A szülei először nem akarták megtartani a kisbabát, de mivel szegények voltak, úgy gondolták, hogy sok pénzt tudnának keresni, azzal, ha a kisfiút Calcuttában pénzért mutogatnák a kíváncsi embereknek. Halála után az angolok tudományos elemzés céljából meg akarták kaparintani a holttestét, de a szülők ellenkeztek, és eltemették. A kutatókat azonban nem rettentette el a nemleges válasz, exhumálták a fiút, és levágták a fejét. Mindezt a tudomány nevében. Koponyája egy londoni múzeumban van kiállítva, bizonyítva, hogy a fiú valóban létezett.

Maurice Tillet

Tillet 1903-ban született Oroszországban. Tehetséges gyermek volt, több nyelven beszélt, verseket írt, színészkedett. Fiatalon jelentkeztek nála az akromegália tünetei. Ez a genetikai betegség a csontozat rendellenes fejlődésével jár, melytől jellemzően az arc, de a test többi része is deformálttá válik. Betegsége miatt megjelenése rendkívüli volt. Több évig szolgált a francia haditengerészetnél, ahol mérnökként dolgozott. Az Egyesült Államokba költözött, ahol „francia angyal” művésznéven pankrátorként kezdett dolgozni. Legnagyobb sikerét 1944-ben érte el, amikor Bostonban Steve Casey-t legyőzve világbajnoki címet szerzett. Tillet a világtól elzárkózva magányosan élt, 51 éves korában szívbetegség következtében hunyt el. Bobby Managoff pankrátor Tillet-t a halála előtt kérte meg, hogy arcáról gipszlenyomatot készíthessen. Tillet belegyezett, így arcáról három lenyomat készült. Tillet-hez kapcsolódik az a népszerű, bár nem bizonyított elképzelés, hogy róla mintázták Shrek, a rajzfilmfigura alakját.

Francesco Lentini

Francesco Lentini 1889. május 18-án született a szicíliai Rosolini kisvárosában egy tizenkét gyermekes családba. Összesen három lába, négy lábfeje, tizenhat lábujja, és két nemiszerve volt. Harmadik lába jó néhány centiméterrel rövidebb volt a többinél, ezzel együtt másik két lába is különböző hosszúságú volt. Ezen genetikai rendellenesség oka az elcsökevényesedett ikertestvér, mely még a sejtosztódási fázisban megrekedt a fejlődésben és elhalt. Kilencéves korában az Amerikai Egyesült Államokba került és csatlakozott a Ringling Brothers cirkuszi showhoz, ahol később önálló estet kapott The Great Lentini címmel. Az 1910-es években a Barnum and Bailey, illetve a Buffalo Bill’s Wild West Show cirkuszokkal járta az Államokat. Harmincéves korában kapott amerikai állampolgárságot. Megházasodott, felesége Theresa Murray volt, négy gyermekük született. Lentini 1966. szeptember 22-én halt meg a floridai Jacksonville-ben 77 évesen, mellyel mai napig a leghosszabb életet megélt háromlábú ember a világon.

Supatra Sasuphan

Supatra az egyike annak az 50 betegnek, aki Ambras szindrómában szenved. A rendellenességet egy hibás kromoszóma okozza, amit már a középkorban is dokumentáltak. Mielőtt megértették volna, hogy ezek az emberek egy betegség miatt ilyen szőrösek, vérfarkasnak hitték őket. Supatra arcát, kezeit, lábait és a hátát is vastag szőr borítja. Két éves korában az orvosok megpróbálták lézerrel eltávolítani a szőrt, de számtalan beavatkozás után is ugyanolyan sűrű szőr nőtt ki a kislány egész testén. Ahogy idősödött a szőre egyre vastagabb lett, így az anyukája rendszeresen vissza kell, hogy nyírja. Supatra apukája reméli, hogy egy nap valaki végre meg tudja gyógyítani a lányát. Supatra Sasuphan bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a „Legszőrösebb lány a világon”.

Jean-Jaques Libbera

Jean-Jaques Libbera (1884 – 1936) ikertestvére csökevényes testét cipelte magán. Jean így élte le egész életét, és előadásokon mutogatták. A római születésű férfi ennek ellenére boldogan élt, megnősült, és négy gyermeke született.

[/sociallocker]

betöltés...