Afrikában még ma sem ritka az albínók rituális megcsonkítása és gyilkolása

A világon húsz ezer ember közül egy szenved albinizmusban. Afrikában érdekes módon körülbelül egy az ötezerből. Tanzániában az albinizmus előfordulása ötször nagyobb, mint másutt, Tanzánia 39 milliós lakosságából megközelítőleg 270 ezer albínó. Számos kutató foglalkozik azzal, hogy vajon e genetikai megbetegedés eredeti variánsa erre a helyre vezethető-e vissza. Az albinizmus veleszületett, szemet, bőrt, hajat érintő részleges pigmenttermelési zavar, az albínók bőre tejfehér, hajuk vörös, szemük pirosas. Ezen örökletes rendellenesség minden rassznál megfigyelhető.

Tanzánia, ahol mint említettük, különösen sok ember születik ezzel a genetikai adottsággal, máskülönben meglehetősen veszélyes helynek bizonyul számukra. Afrika egyes részein (Burundi, Tanzánia) a mai napig sajnos az albínók élete veszélyben forog, mert az ezeken a területeken még mindig befolyásos boszorkánydoktorok szerint az albínók testrészei bizonyos varázsfőzetek készítésére alkalmasak. Egyes hírek szerint egy komplett albínó gyerek 75 ezer dollárt is ér, neki mindenét (bőr, szem, nyelv, haj, vér, lábak, karok, genitáliák, csontok) felhasználják – nem csoda, hogy féltik az életüket az így születettek.

Az ország eldugott, vidéki közösségeiben máig élő hagyomány, hogy az albínók testrészei az orvoslásnak tekintett törzsi varázslás fontos “alapanyagai”. Aki ilyen “ereklyéket” birtokol, arra nagy szerencse, pénz, szerelem, gazdagság vár, kiváltságos és hosszú élete lesz. Gyakorlatilag permanens hajtóvadászat folyik az albínók ellen; egymást érik a gyilkosságok és a csonkításos bűncselekmények szerte az országban. Néhány éve a világ sajtó is tudomást szerezhetett arról, hogy több ezren váltak a fetisiszták és rituális gyilkosságok áldozataivá.

Az albínók irtását a helyszíni beszámolók a Tanzániában kulcsfontosságúnak tartott gyémánt- és aranybányászattal kötik össze, miután az iskolázatlan bányászok jelentik a legfőbb vevőkört. A sziklák réseibe albínó gyerekek ujjait rejtik el, abban a hiedelemben, hogy ott majd drágakőre bukkannak. A tanzániai halászok az albínók haj- és szőrszálait fonják a hálójukba, hogy jobb legyen a fogás. Előfordul, hogy üzlettulajdonosok – a több vevő reményében – emberi kezet temetnek a bolt bejárata elé.

Dél-Afrikától Kenyáig több afrikai államban jelentettek már eseteket, a legtöbb gyilkosság mégis Tanzániában történik – annak ellenére, hogy kormányzati lépések is születtek az albínók védelmében. Bentlakásos iskolákat építettek az albínó gyermekek védelme érdekében, és felvilágosító kampányokat is tartanak.

Bár egyre többen tudják, mit jelent az albinizmus, még mindig nagyon sokaknak el kell magyarázni, valójában mit jelent/mivel jár, ha valaki albínónak születik. Az oktatásnak, a (tovább)képzéseknek óriási jelentősége van és lesz a jövőben is.

forrás

betöltés...