Kiderült, miért fázósabbak a nők, mint a férfiak

Miért van az, hogy a nők sokkal jobban fáznak a hidegben, mint a férfiak? Eláruljuk!

Ezért fázósabbak a nők, mint a férfiak

Míg mi, nők több réteget is magunkra veszünk annak érdekében, hogy ne fagyjunk szét odakint, a férfiak nem viszik túlzásba a dolgot, sokan a kabát alá csak egy pólót húznak és kész. De miért van az, hogy a gyengébbik nem képviselői fázósabbak, mint az erősebbik nem tagjai? Tudományos oka van; több is.

Testhőmérséklet

A MaryLand Egyetemen végzett kutatásból kiderült, hogy míg a testhőmérséklet emberről emberre változik, a nők testének hőmérséklete mindig magasabb, mint a férfiaké. Így a hideg is érzékenyebben érinti őket.

Fogamzásgátló

Az is számít, hogy a nők szednek-e fogamzásgátlót, és ha igen, hormonalapú készítményt használnak-e. A hormonok ugyanis hatással vannak a testhőmérsékletre, mégpedig úgy, hogy megemelik azt, ezáltal a gyengébbik nem képviselői még jobban reszketnek majd a mínuszokban.

Végtagok

A nők keze-lába bizony elég hamar jégcsappá tud válni. Tanulmányok is igazolják (például az, ami a The Lancet című orvosi szaklapban jelent meg), hogy néhány fokkal hidegebbek a gyengébbik nem végtagjai, mint az erősebbik nem tagjainak – nem csoda, hogy majd megfagynak a hidegben.

Emésztés

A nőknek 23\%-kal lassabb az emésztésük, mint a férfiaknak, legalábbis egy cikk szerint, ami a Journal of Applied Physiology hasábjain jelent meg. Ez a didergés szempontjából azért hasznos információ, mert minél gyorsabb valakinek az emésztése, annál magasabb a testének a hőmérséklete. Következésképpen a nők a lassabb emésztésükkel nyilvánvaló, hogy jobban fognak fázni.

betöltés...