12 jel, ami segít felismerni a gyerekrablót

Minden évben gyerekek ezrei tűnnek el világszerte. A gyerekrablók sajnos nagyon jó pszichológusok. Könnyedén alakítanak ki kapcsolatot a gyerekekkel, hogy aztán később ezt felhasználva manipulálják őket.
Most olyan trükköket ismerhetsz meg, amiket a gyerekrablók rendszeresen alkalmaznak, hogy kapcsolatba tudjanak kerülni a gyerekekkel. Fontos, hogy időben észrevedd az ilyen viselkedést, lehet, hogy ezzel egy gyerekrablást előzhetsz meg!

1.

“Elvesztettem a kutyámat. Segítenél megkeresni?” Az egyik leggyakrabban alkalmazott trükk, amikor a gyerektől segítséget kérnek. Ha ilyen helyzetnek vagy szemtanúja, az figyelmeztető jel lehet, hiszen normál esetben egy felnőtt nem kér segítséget egy ismeretlen gyerektől. Ha egy felnőtt valóban elveszíti a kutyáját, egy másik felnőttet fog megkérdezni, de semmiképp sem egy idegen gyereket.

2.

Ha egy gyerek sír és kiabál, miközben próbálja kiszabadítani a kezét a felnőtt kezéből, hiheted azt, hogy egy hisztinek vagy szemtanúja. De ha a helyzet elfajul és a gyereken a komoly félelem jeleit látod felfedezni, itt az idő odalépni és megkérdezni, hogy minden rendben van-e. Ne félj megkérdezni a gyerektől, hogy ki az a felnőtt, aki vele van. Ha egy gyerekrabló, valószínűleg azonnal el fog szaladni, nehogy meg tudd jegyezni az arcát.

3.

A játszótéren a gyerekekre felügyelő szülők, nagyszülők általában nagyon gyanakvóak. Mutass nekik egy fotót a számodra gyanús alakról, hogy emlékezzenek rá. Ezzel az egyszerű módszerrel elriaszthatod a gyerekrablót.

4.

A gyerekek nagyon nyitottak és könnyen megbíznak a felnőttekben. Ha valaki édességet vagy játékot ajánl nekik, amihez el kell menni egy autóig, kétséged sem lehet, hogy gyerekrabló az illető. A felnőttek nem adnak ajándékokat ismeretlen gyerekeknek, pláne nem úgy, hogy ezért még az autójukhoz is el kell menni.

5.

“Anyukád barátnője vagyok. Megkért, hogy vigyelek el a keresztanyádhoz, akitől ezt a biciklit kaptad.” A gyerekrablók néha jól ismerik a gyerek családját. Gyakran még a felnőttek is bedőlnek ennek. A közösségi oldalakról még a legkisebb részletet is ismerhetik a családról, a rokonok neveit, a szülők munkatársait, hogy milyen ajándékot kapott a gyerek a születésnapjára, hogyan néz ki a szobája. Ezeket az információkat felhasználva a gyerekrablók kiadhatják magukat a szülők barátjának, munkatársának. Mondhatják azt, hogy anya éppen a kórházban van és meg kell látogatni most azonnal. Ha ilyesmit látsz vagy hallasz, ne habozz! 10-ből 9-szer biztos, hogy gyerekrablásról van szó.

6.

“Menjünk el hozzánk! Van egy szuper biciklim! Odaadom neked!” Néha a gyerekrablók más gyerekeket használnak fel, hogy jobban megismerjék potenciális áldozatukat. A baj az, hogy a gyerekek sokszor nem értik, hogy mit jelent, hogy valaki idegen. A gyerekrablókat legtöbbször dühös, szakállas, napszemüveges férfiakként képzelik el, és fogalmuk sincs arról, hogy egy kedvesnek tűnő nő is lehet gyerekrabló. Ha azt látod, hogy egy gyerek próbál egy másikat elcsalogatni a játszótérről, menj oda és kérdezd meg, mióta ismerik egymást, és hova készülnek menni.

7.

“Meg tudnád mutatni nekem, hol van a bolt? Szállj be a kocsiba, elviszlek!” Ha látsz egy autót lassan hajtani az utcán, és lehúzódni egy arra járó gyerek mellé, érdemes figyelned! Ha a sofőr útbaigazítást kér egy gyerektől vagy megpróbálja beinvitálni az autójába, egyértelműen gyerekrabló. Egy felnőtt felnőttől fog útbaigazítást kérni, vagy rendőrtől, esetleg GPS-t használ, de nem egy gyereket állít meg.

8.

“Ki a legbátrabb? Ki akar jönni egy kört?” Történt már olyan, hogy úgy raboltak el gyerekeket, hogy elvitték őket motorral egy körre. Egy ilyen ajánlatnak nagyon kevés kisfiú tud ellenállni. De használd csak a józan eszedet, egy normális felnőtt férfi miért akarna vinni motoron egy idegen gyereket?

9.

“Ki akar címlapon szerepelni? Most azonnal indulhatunk a fotózásra!” A gyerekrablók gyakran adják ki magukat fotósnak vagy filmproducernek. Ez a trükk elsősorban a nagyobb, 10 éven felüli gyerekeknél működik. A gyerekrablók ígérgetéssel, hízelgéssel keltenek bizalmat. Nyilvánvaló, hogy a valódi fotósok és filmproducerek nem játszótereken hajkurásszák a gyerekeket, hogy modelleket és színészeket találjanak. Helyette szervezett castingokat hirdetnek.

10.

“El kell, hogy vigyelek a rendőrségre.” Nagyon nehéz meglátni a valóságot egy olyan helyzetben, mikor valaki rendőrnek adja ki magát, és azt mondja egy gyereknek, a rendőrségre kell vinnie, mert valami rosszat tett. Az egyenruhát viselő emberek alapvetően bizalmat keltenek még a felnőttekben is. De bármelyik valódi rendőr a gyermek szülőjéhez fordulna, és nem utasítaná vissza a segítségedet. Ha közbeavatkozol, és megkéred az egyenruhás embert, hogy igazolja magát, az könnyen idegessé válhat. Ez remek alkalom arra, hogy készíts róla egy fotót, amin jól felismerhető az arca.

11.

“Bácsi, hova megyünk?” Figyelmeztető jel, ha azt hallod, egy gyerek bácsinak vagy néninek szólítja azt a felnőttet, aki kézen fogja. Ha valakit a gyerek ismer, azt biztosan nem így fogja szólítani.

12.

Másik figyelem felhívó jel, ha azt látod, megjelenésükben a gyermek és a felnőtt nagyon különböznek egymástól. Természetesen, ez nem közvetlen jele egy készülő gyerekrablásnak, de ha összerakod a jeleket, lehet, hogy meg tudod előzni a bajt.

betöltés...