Illatok, amik körbevesznek: gyógyítanak vagy megölnek

Illatos gyertya, öblítő, sampon, légfrissítők – szinte a végtelenségig lehetne sorolni azokat az illatosított termékeket, melyeket nap mint nap használunk vagy biztosan megtalálhatók az otthonainkban. Kifejezetten élvezzük, hogy finom illattal rendelkeznek, gyakran éppen ezért vásároljuk meg őket. Lelkileg jobban érezzük magunkat tőlük, de hogy a testünk hogyan reagál rájuk, arról fogalmunk sincs. Pedig a kutatók ezekhez a termékekhez olyan egészségi problémákat társítanak, mint a légzészavarok, az agykárosodás, a születési rendellenesség vagy rák.

Az illatosított termékek 95%-ában nyersolaj származékot használnak az illatanyagok előállításához. Közéjük tartoznak olyan anyagok, melyek bizonyítottan rákkeltők, de okozhatnak allergiát, idegrendszeri károsodást, születési rendellenességet. Márpedig az elmúlt néhány évtizedben az arány igencsak eltolódott, szinte nincs is olyan termék, amit mesterségesen ne illatosítanának. Gondoljunk csak a kozmetikumokra, a tisztálkodó- vagy tisztítószerekre. Védekezni ellenük létfontosságú, hiszen a szervezetnek szinte bármely pontján betegségeket válthatnak ki.

Ha egy termék címkéjén szerepel az illatosított kifejezés, valószínű, hogy van benne egy sor – sokszor több száz, több ezer – olyan vegyület, ami valamilyen úton-módon a véredbe fog jutni. Ennek következtében pedig sokféleképpen okoznak betegségeket. Idegmérgek, karcinogének, allergének, légzőszervet irritáló anyagok, környezeti mérgek találhatók azokban a termékekben, melyeken az “illatosított” vagy “parfüm” szó szerepel. Ezek pedig egyformán veszélyesek minden ember, de még inkább a csecsemők, gyerekek és várandósok számára.

Természetes illóolajokkal, vágott és cserepes virágokkal, a tisztítószerek és kozmetikumok természetes összetevőkből való elkészítésével kiválthatjuk a mesterségesen illatosított termékek jelentős részét.

Figyeld a címkét és a saját érdekedben szokd meg a kevésbé illatozó világot magad körül!
betöltés...