Ha te is látsz egy ilyen szőrcsomót, nehogy megérintsd. Elképesztő dologra képes!

Ez a kis sétáló parókára emlékeztető szőrcsomó cseppet sem vicces, ha az ember közelebbi kapcsolatba kerül vele. Tehát bármennyire is édesnek találjuk, és esetleg kedvünk támadna megsimogatni, ne tegyük. Sőt, a legfontosabb, hogy a gyerekeinknek is elmagyarázzuk, hogy a kedvesnek tűnő állat nagyon mérgező.

Az amerikai gyapjaslepke (Megalopyge opercularis), vagy közismertebb nevén macskahernyó az egyik legmérgezőbb lárva Amerikában. Elsőre érdekesnek tűnhet a sétáló szőrcsomó, azonban, mielőtt elkezdenénk megsimogatni, nem árt tudni, hogy a hosszúkás szőrszálak mérgező tüskéket rejtenek maguk alatt.

A vicces lárvával bárhol találkozhatunk, úgy a játszóterek, mint a parkok, zöldterületek, de akár a saját kertünkben levő fákon, bokrokon is. Imádja a zöld leveleket, ezért szívesen tölti élete nagy részét a fákon. Kedvence a nyír- és a tölgyfa.

Vigyázzunk, hogy a szemlélődésen túl ne kerüljünk közelebbi kapcsolatba vele, vagyis ne simogassuk, fogdossuk. Csípésével nem csak az adott területen okoz fájdalmat, hanem a végtagjaink többi részére is kiterjedhet a szúró, sajgó érzés. Ezenkívül okozhat fejfájást, hasi fájdalmat, bőrkiütést, fájdalmas hólyagokat, hányingert.

Ha a csípést követő két órában megpróbálunk megszabadulni a bőrben maradt tüskéitől, akkor lényegesen csökkenthető a tünetek súlyossága. A szakember szerint gyorsan tegyünk egy sebtapaszt a csípés helyére, majd egy hirtelen mozdulattal tépjük is fel, mintha epilálnánk. Így eltávolíthatjuk a tüskék nagy részét.

betöltés...