10 igazság, ha egy tacskóval élsz együtt

Kutyát tartani egy dolog. Tacskóval megosztani az életedet viszont egy egészen más világ. Íme 10 tény, amivel minden büszke, boldog, idegeiben néha megfáradt tacskó tulajdonos találkozott már. Kormos Lili vendégposztja. (Más kutyákkal való egyezés nem a véletlen műve)

1. Te vagy érte, és nem fordítva!
Vannak kutyák, akik messzemenőkig hűségesek és alávetik magukat a gazdi akaratának, meg vannak a tacskók (is), akik azzal a meggyőződéssel élnek, hogy elsősorban te születtél az ő szolgálatukra. Kora reggel a fejeden ugrálva követelik a reggelit, harapdálják a nadrágod szárát, pólód ujját, ha telefonálni próbálsz. Egyáltalán: minden más csak akkor következhet, ha az igényeiket már kiszolgálták.

2. Kicsi test, nagy egó
Szorosan kapcsolódik az előző ponthoz, hogy abszolút testképzavarral küzdenek. Vehemenciában, dominanciában, ugatásban, a saját terület és a saját személy bevédésében is. Mutogathatod nekik a tükörképüket, összetűzésbe kerülhetnek akárhány nagykutyával, ők akkor is úgy érzik, hogy dán dognak születtek, és így is viselkednek. Dachshunds rule the world!

3. Nincs olyan, hogy elég…
… már, ha evésről van szó. Az előbb rakta tele a bendőjét? Ettől még szélvész gyorsasággal fog utánad rohanni, ha meghallja, hogy a konyha felé tartasz, vagy kinyitod a hűtőajtót. Készülj fel a csodálkozó tekintetekre, ha te mégis egy karcsú tacsival jössz-mész az utcán, mert végtelen étvágyukból és az érző gazdiszívből fakadóan általában el vannak hízva. Nem kicsit.

4. Felkelni? Minek?
Imádnak lustálkodni. A reggeli utáni visszaalvás, a gazdival közösen elkövetett sziesztázás magától értetődően hozzátartozik a napjukhoz. Általában a levegőn felébrednek, de a hardcore tacskók még séta közben is olyan arcot vágnak, mintha szívük szerint elaludnának, csak még ahhoz is fáradtak.

5. A te ágyad, az én ágyam!
Pihepuha párnácskával, pléddel bélelt kuckót készítettél a tacskódnak? Hát akkor feküdj bele te, ha akarsz, mert ő egész biztosan ott akar majd héderelni, ahol te pihensz, de még jobb, ha rád tud feküdni. Ha próbáltál már tacskót kitelepíteni az ágyadból, és mondjuk még sikerrel is jártál, majdani gyermeked meggyőzése, hogy aludjon a saját ágyában, már úgy fog menni, mint a karika csapás.

6. Gyere ide! – Majd, ha én akarok!
A legtöbb tacskó gazda (köztük én is), akkor kerül a legközelebb ahhoz, hogy feladja, mit feladja, kukába vágja a „kutyát nem verünk” elvet, amikor a szabadtéren bolondozó kutyáját próbálja magához édesgetni. Alapvetően rád sem bagózik, de ha igazán szivatni akar, akkor odaszalad, persze épp olyan távolságban áll meg/kerül ki, hogy véletlenül se tudd megfogni. Jutifalis behívással lehet egy ideig próbálkozni, de körülbelül a második ilyen alkalom után rá fog jönni, hogy mire készülsz, és akkor aztán a Pedigree sem segít.

7. Halál a játékokra!
Meddig tart egy sípoló, csipogó gumiállatka? Pontosan öt percig, jobb esetben megéli a huszonnégy órát. Utána azonban vesznie kell, mert a tacskó az olyan, hogy elkapja, nem ereszti, lyukat rágcsál rá, és nem nyugszik, ameddig felismerhetetlenné nem amortizálta a kedvencét. Holt játékok tetemei jelzik a görbe lábacskák útját, és akkor a ruhaszárítóról lelopott zoknikról, meg a rejtélyesen keletkezett lyukakról még nem is beszéltünk.

8. A sértődés-faktor
Magára hagytad? Megfürdetted? Megdorgáltad? Dackorszakos kétéveseket, tomboló kamaszokat megszégyenítő duzzogást tud produkálni és nem, nem számít, hogy mivel próbálod kiengesztelni. Majd szent lesz a béke, ha ő úgy gondolja.

9. Az ész hatalma
Bár az igaz, hogy még a legtöbbet gyakorolt trükköt is csak akkor hajtja végre, ha épp kedve van hozzá, a tacskók baromi okos kutyák. Tudják, mit hol keressenek, még azt is elmenti a memóriájuk, hogy mikor érsz haza munkából. Minden rögzül náluk, a kérdés csak az, hogy a kellő pillanatban hajlandóak-e alkalmazni a tudásukat.

10. Te vagy a minden!
Azért a maguk módján igyekeznek az összes korán keletkezett ősz hajszálért kárpótolni, ugyanis nagyon szeretnek. Lehet, hogy úgy tekintenek rád, mint az egyszemélyes szórakoztató és tápláló központra, mégis te vagy a kis világuk centruma. Ha nem látnak keresnek, ha indulni készülsz pánik-rohamot produkálnak, bújnak, nyalogatnak, szeretgetnek, egyszóval minden lehetséges módon próbálják a tudomásodra hozni, hogy alárendeltség így vagy úgy, azért nekik te vagy a legfontosabb.

betöltés...