7 japán szokás, ami nekünk európaiaknak nagyon furcsának tűnik!

Japán hírek hihetetlen etikett szokásairól. Nekünk európaiaknak szükségtelennek tűnhet sok ilyen szokás és etikett, de Japánban hatalmas hagyományai vannak. Most ezekből hoztunk nektek 9-et.

1.Az emberek kezelése.

“-kun” – egy kevésbé tiszteletteljes megszólítás. ” A “-kun” általános használata megközelítőleg azt jelenti, hogy “barát”.
“-chan” – egy utótag, elsősorban gyermek, női családtagok, szerelmesek és közeli barátoknak használják.
“-sama” – a legelismertebb változat (“uram”, “becsületes”). Ezeket az uralkodókra és istenségekre utalnak. Napjainkban néha a szarkazmus kifejezésére is használják.
“-senpai” – az idősebb kollégák és tanárok megszólítása.
“-kōhai” – a “senpai” ellentéte.
“-sensei” – a tanárok, az orvosok, a tudósok, a politikusok és az egyéb hatósági személyek megszólítása.
“-shi” – hivatalos íráshoz.

2. Metró

A metrón vannak olyan korlátozó szabályok, amiket a japánok nagy része betart: a beszélgetés nem megengedett (ebbe beletartozik a telefonon is), és másokat nézni sem megengedett.

Nem szokás átadni az ülőhelyet az időseknek. Külön ülések vannak a fogyatékkel élők számára, és a terhes nők számára.

3. Érintés

Japánban nem szokás egymás szemébe nézni. Az érintés sem szokás, ha japánba látogatsz kerüld az érintkezés más emberekkel. A csók engedélyezett 1945 óta.

4. Alkohol fogyasztás

Japánban mások a szokások mint nálunk. Egy tanár iszogathat nap közben, majd a diákok hazaviszik. Egy irodai dolgozó este nyugodtan leihatja magát, ez teljesen normálisnak számít.

5. Pénz

A japánok furcsa hozzáállása a pénzhez: valamilyen oknál fogva zavarba jönnek, hogy nyilvánosan megmutassák. Azért ha valakinek pénzt adunk bele kell tennünk egy borítékba.

6. Ajándék

Japánban az adományozás kultúrája nagyon erős, és évente 2 különleges ajándékozó évszak van: o-chugen (nyáron) és o-seibo (télen).

7. Üzleti partnerek

Japánban az ügyfelek vagy üzleti partnerek szinte istenek, és hihetetlen tisztelettel kezelik. Amikor távoznak, az egész cég követi őket az ajtóhoz vagy a lifthez, és folyamatosan hajolgatnak, amíg el nem mennek.

betöltés...