9 hétköznapi dolog, amit teljesen másra használunk, mint ahogyan eredetileg akarták

Gondoltad volna?

Vannak dolgok, aminek sohasem kérdőjeleznénk meg a funkcióját, hiszen majd’ minden nap használjuk őket. De mit szólnátok hozzá, ha kiderülne, hogy némelyikük eredetileg egészen mást célt szolgált?

Görgessetek tovább, és kiderül, miért dobták piacra eredetileg a Coca-Colát és a Play-Doh-t, vagy milyen célt szolgáltak eredetileg a magas sarkú cipők! 🙂

1. Coca-Cola

John Pemberton gyógyszerész, az amerikai polgárháború veteránja eredetileg a morfiumot szedő katonák idegrendszerének kezelésére találta ki a kóladióból és kokalevélből álló főzetet, ami kokaint is tartalmazott. Később üdítőitalként kezdte árulni, de hamarosan eladta az összes részesedését. A recept új tulajdonosai alkották meg a már kokainmentes Coca-Colát.

2. Play-Doh

Ezt az anyagot eredetileg a kandallók körül összekormozott tapéta tisztítására találták ki. Az újfajta tapéták megjelenésével – amelyeket már egy egyszerű szivaccsal is könnyen lehetett tisztítani – a találmány funkcióját vesztette. A gyerekek azonban nagyon szerettek játszani a gyurmaszerű anyaggal, így a feltalálók egy tisztítószerektől mentes, színezett változatot is piacra dobtak. A többi pedig történelem.

3. Magas sarkú

A magas sarkú cipőket a történelem során egy sor különböző dologra használták. Az ókori Egyiptomban a magas rangú tisztviselők viseltek magassarkút, nők és férfiak egyaránt. Régebben a mészárosok is kedvelték, mivel így nem vérezték össze a cipőtalpukat. A perzsa lovasok azért viselték, hogy könnyebben a nyeregben maradjanak, miközben nyilaztak. A középkori Európában az arisztokrácia kiváltsága volt. Csak a 20. században lett a magassarkú kizárólagosan a nőké.

4. Viagra

A Pfizer a magas vérnyomás és más szívbetegségek kezelésére találta ki a szildenafil-citrátot. A tesztek során azonban egy érdekes mellékhatást is megfigyeltek az orvosok. Ezzel pedig – véletlenül – megalkották az a gyógyszert, amit az emberiség évezredek óta keresett… 🙂

5. Mikró

Ezt sem szánt szándékkal találták fel. Percy Spencer mérnök eredetileg radareszközöket tesztelt, amikor észrevette, hogy a mikrohullámok megolvasztották a zsebében lévő csokoládét. Spencer azonnal felismerte a felfedezésben rejlő lehetőséget.

6. Fekete ruha

Az 1920-as évekig a fekete ruhákat szinte kizárólag gyászból hordták az emberek. 1926-ban azonban a Coco Chanel előállt egy divatos fekete dresszel, amivel megváltoztatták a divatot.

7. Filteres tea

Thomas Sullivan, New York-i tea- és kávé importőr 1904-ben úgy döntött, kis selyemtasakokban fogja árulni a teát, hogy vonzóbbá tegye a terméket a vásárlók körében. Az embereknek tetszett az ötlet, sokan pedig rájöttek, hogy sokkal kényelmesebb, ha rögtön ebben is főzik meg az italt.

8. Szájvíz

A Listerine-t eredetileg nem szájvíznek használták. Joseph Lawrence 1879-ben még orvosi műszerek fertőtlenítésére használta a szert. Később többek között sebek fertőtlenítésére és dezodorként is használták. Az 1920-as években vált igazán népszerűvé, amikor a Listerine első reklámja a rossz lehelet ellenszereként mutatta be a szert.

9. Futópad

A mai futópad prototípusát Sir William Cubitt alkotta meg 1818-ban. Ő azonban nem edzésre, hanem a börtönbüntetésüket töltő rabok lefoglalására használta, egyfajta taposómalomként.

betöltés...