A 9 leghíresebb márka alapítói, akik a háttérből irányítják az egész világot!

A híres márkák alapítói élvezik a hírnévvel járó csillogást és számos alkalommal láthatóak a magazinok borítóin. De vannak olyan neves cégalapítók, akik inkább távol maradnának a reflektorfénytől. Sikertörténeteik ugyanolyan látványosak, amit szeretnének megosztani az egész világgal. Most őket hoztuk el, kik a háttérbe vonulva irányítanak, hatalmas “cég birodalmakat”.

Nike – Phil Knight

A fiatal Phil Knight és Bill Bowerman szerettek futni. Az Egyesült Államokban értékesített futócipők minősége nem volt elég jó nekik a 60-as években.
Idővel egyre nehezebbé vált a beszállítókkal való együttműködés, ezért Phil és Bill úgy döntött, hogy saját cipőt hoz létre.
1978-ban létrehozták a Nike márkát. Knight viszont nem szerette a Nike szót, és teljesen más nevet akart adni a cégnek. Egyébként elmeséli történetét a Show Dog című könyvében.

Starbucks – Howard Schultz

A Starbucks 1971-ben nyílt meg, Seattle-ben mint egy kávébabokkal és berendezésekkel foglalkozó üzlet. 1987-ben, amikor a céget Howard Schultz megvásárolta, végül egy igazi kávézóvá alakította át.
Howardot, az olasz eszpresszó bárok hangulata inspirálta, és biztos volt abban, hogy az eszpresszó alapú italokat az Egyesült Államokban népszerűvé teheti. A Starbucks ma már szinte bárhol megtalálható a világon.

ZARA – Amancio Ortega

Amancio a ’70 -es években kezdett üzleti tevékenységbe fogni. A feleségével együtt a hálószobájukban hálóingeket és fürdőköpenyeket készítettek. Mivel az egyik hatalmas rendelésüket visszamondták úgy döntöttek, hogy saját márkát alapítanak. 1975-ben nyitották meg első üzletüket La Coruña-ban, Spanyolországban.
Az üzlet nagyon jól ment és a cég úgy döntött, hogy követi az instant divat fogalmát, miszerint, minden második héten új és divatos ruhák jelentek meg az üzletekben.

Pandora – Per Enevoldsen és Winnie Enevoldsen.

1982-ben az Enevoldsen házaspár egy kis ékszerüzletet nyitott Koppenhágában. A Thaiföldről importált ékszereket fogta és eladta. 1987-re olyan nagy lett a cég, hogy úgy döntöttek, hogy saját tervezésű ékszereket készítenek.
2000-ben egy úgynevezett “charm” karkötő jött létre és a vásárlók képesek voltak saját ékszereket tervezni maguknak azáltal, hogy meglévő karkötőkre ezeket a “charmokat” aggatják. Azóta a vállalat egyre csak nő és az Enevoldsen család Dánia egyik leggazdagabb családja.

Ferrero – Michele Ferrero

1957-ben Michele családi vállalkozást örökölt, ami csokoládégyártással foglalkozott. Új termékeket szeretett volna létrehozni, ezért megkérdezte a helyi asszonyokat, milyen édességeket szeretnek ők és gyermekeik.
Így hozta létre a Kinder meglepetés csoki tojásokat. Úgy gondolta, hogy a gyerekek és a felnőttek szeretik a csokit és a tejet, ezért ötvözte a kettőt. Ő alkotta meg a Ferrero Rocher és Raffaello édességeket, valamint mindenki kedvencét a Nutella-t.
Michele észrevette, hogy az amerikai nők nagyon odafigyelnek az alakjukra és jó benyomást akart kelteni, ezért létrehozta számukra a Tic Tac-ot, amiben csak 2 kalória van.

https://instagram.com/p/BKL43IlBjje/?utm_source=ig_embed

Lacoste – René Lacoste

Egy francia teniszező hozta létre a márkát. Az 1920-as években az emberek hosszú ujjú ingben teniszeztek. 1926-ban a teniszező René Lacoste egy rövid ujjú pólót varrt az egyik versenyre.
Rene-nek volt egy beceneve, “aligátor”, mert mindig elpusztította versenytársait. Így jelent meg egy apró krokodil az ingen, így ez lett a cég logója. 1933-ban alapított egy olyan céget, amely tenisz, golf és vitorlázó ingeket gyártott.

Lego – Ole Kirk Christiansen

Az 1930-as évek elején Ole Kirk megnyitotta a vasalódeszka- és létrát gyártó céget, de hamarosan fából készült játékokat kezdett készíteni. A “Lego” szó 2 dán szóból áll: “láb” (játék) és “jó” (jó).
1947-ben a játékok műanyaggá váltak, és olyan speciális részekkel rendelkeztek, amelyek lehetővé tették a gyerekek számára, hogy összekapcsolják egymással – így jelenik meg a Lego, melyet ma ismerünk. Érdekes, hogy a Lego elemei minden formájukban összeegyeztethetők egymással: a forma és a design megváltoztak, de a rögzítőelemek mindig ugyanazok voltak. Ezért mindig ötvözheti a modern alkatrészeket az elsődleges alkotóelemekkel.
Ole meghalt, amikor 66 éves volt, és 4 fia örökölte a társaságot.

Google – Larry Page és Sergey Brin

A céget a Stanfordi Egyetem 2 hallgatója hozta létre, Larry Page és Sergey Brin. 1998-ban megalapították a céget, és bejegyezték a google.com domain nevet. A Google nevét az angol világ googol-jából készítették, ami 100 nullával rendelkező számot jelent.

Instagram – Kevin Systrom

A világhírű szolgáltatást egy másik Standfordi hallgató, Kevin Systrom készítette. A srác imádta a fotózást és még Firenzébe is elment, hogy többet tudjon meg erről a művészetről. Egy tanár megmutatta neki a Holga kamerát, amely retro formájú négyzetes képeket készített. Az alkalmazás elindítását követő második évben a Facebook 1 milliárd dollárért vásárolta meg. Az Instagram többet jelentett, mint egy alkalmazás. Függetlenül attól, hogy szereted vagy utálod, be kell vallani, hatalmas ötlet volt!

betöltés...