Döbbenetes képek a világ leghidegebb városáról

Ojmjakonban -50 fok van egy átlagos januári délutánon, de mértek már -63 fokot is.

A szokásosnál enyhébb telek miatt miatt talán hihetetlen, de van, ahol még komolyan lehet venni ezt az évszakot. A szibériai Ojmjakon méltán viseli a Föld leghidegebb kisvárosa címet. Egy átlagos januári délután mínusz 50 fok körül van a hőmérséklet, de mértek már mínusz 60 foknál alacsonyabb hőmérsékletet is.

Egy kalandvágyó új-zélandi fotós, Amos Chapple úgy döntött, tesz egy utazást a világ leghidegebb nagyvárosának tartott Jakutszkból Ojmjakonba.

Hogy a mínusz 50 fok körül hőmérséklet mennyire hideg, kideről Amos szavaiból: “A nadrágom túl vékonynak bizonyult, amikor először kiléptem a mínusz 47 fokos hidegbe. Emlékszem, úgy éreztem, hogy a hideg szó szerint belemar a lábamba. Ugyancsak meglepődtem azon is, mikor a nyál úgy megfagyott a számban, hogy éles tűként szurkálta belülről az ajkaimat.” Emellett a fotózást sem könnyítette meg az extrém hideg, gyakran a fényképezőgépe is szó szerint befagyott. A nehézségek ellenére hangulatos és sokszor meghökkentő képeken adta vissza a Jakutszkban és az Ojmjakonbn uralkodó dermesztő hideget.

.

A jakutszki piacon nincs szükség mélyhűtőkre

Ojmjakonban a talaj egész évben fagyott. Többször is született alacsony hőmérsékleti rekord a településen, ám van, ameyiket nem tartják hitelesnek a mérés módja miatt. Az viszont biztos, hogy 1973 januárjában -65,4 °C volt a rekord, 1989 júliusában viszont extrém meleg volt, 32,6 °C. Ojmjakonban évente átlagosan 214 napig borítja hó a talajt.

.
A legtöbb vécé a házakon kívül épült meg, mivel az egész évben kőkeményre fagyott talajban képtelenség vízvezetékeket és csatornákat kialakítani
A tehenek csakis az ehhez hasonló fűtött istállókban vészelhetik át élve az éjszakát
Az egyetlen bolt Ojmjakon. Mindent itt szereznek be a falubeliek, amire szükségük van
Az autókat fűtött garázsban lehet tartani kizárólag. Ha mégis kintmaradnak a hidegben, folyamatosan járatni kell a motort, különben lehetetlen őket újraindítani.
betöltés...