7 dolog, ami tönkreteszi a veséket, ezért jobb ha nagyon figyelsz rá!

A vese az egyik legfontosabb szervünk, amelyet óvnunk kell, mert ha megbetegszik, akkor az az életminőségre is hatással lesz, és a legrosszabb esetben akár a halál is bekövetkezhet.

A vesék szűrik ki a méreganyagokat a szervezetből, eltávolítva még az elhalt sejteket, de a fölösleges folyadékmennyiséget is szabályozzák.

Az lakosság többsége nem fogyaszt kellő vízmennyiséget, ami nem jó hír a veséknek, mert ilyenkor nem tudják megfelelően ellátni a feladatukat, és idővel krónikus vesebetegség alakulhat ki.

A legjobb, ha tiszta vizet, néha ásványvizet fogyasztunk, kerülve a cukros, szénsavas üdítőket, amelyek bizonyítottan ártalmasak a vesékre nézve.

Most következzen 7 rossz szokás, amelyek ártalmasak a vesékre nézve!

1. Dohányzás

Bizonyított tény, hogy a dohányzás káros hatással van a veseműködésre, ezért érdemes leszokni a füstölésről.

2. Gyógyszerek

A túlzott aszpirin, ibuprofen tartalmú gyógyszerek szedése is árt a veséknek.

3. Extrém testedzés

Ha valaki túlzásba viszi az edzőtermezést, gyúrást, könnyen megsérülhet a veséje, így érdemes kikérni előbb egy szakorvos véleményét, hogy mit, hogyan, milyen arányban szabad csinálni.

4. Kevés alvás

Azoknál a középkorú embereknél, akik 6 óránál kevesebbet, vagy 10 óránál többet alszanak naponta, renális hiperfiltráció alakulhat ki.

5. Túl sok fehérje

A sok húsos, fehérjében gazdag étel is hiperfiltrációt eredményezhet, így törekedni kell a kiegyensúlyozott táplálkozásra.

6. Túl sok cukor

Nagyon sok élelmiszerben található cukor, így ha kávét, vagy teát iszunk, használjunk minél kevesebbet az édesítőszerből, ha vigyázni szeretnénk a vesénkre.

7. Magnézium hiány

Ha hosszú ideig magnézium hiány áll be a szervezetbe, az nem tesz jót a veséknek, sőt növeli a vesekő kialakulását.

betöltés...