A májbetegség 7 figyelmeztető tünete, amit soha nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Az elmúlt évek statisztikái azt mutatják, hogy egyre több májbeteg embert kezelnek a világ kórházaiban. Az Egyesült Királyságban ma már a májbetegség az ötödik leggyakoribb egészségügyi probléma, az Egyesült Államokban pedig a második leggyakoribb halálozási ok az emésztési betegségek körében.

A máj megfelelő működése elengedhetetlen egészségünk érdekében. A máj szerepe:

– tisztítja a vért, lebontva az alkoholt, a drogokat, semlegesítve a mérgező kémiai anyagokat;

– véralvadást gátló fehérjék termelését segíti elő;

– jótékony koleszterint termel, amely elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez;

– szabályozza az agy és a test számára szükséges, energiát adó glükózszintet;

– szabályozza a hormonháztartást, főként az adrenalint és a pajzsmirigyek által termelt hormonokat;

Most következzen 7 jel, ami májbetegségre utalhat, így mindenképp figyeljünk ezekre!

1. Fáradtság

Több tanulmányban is fény derült arra, hogy a kimerültség az egyik leggyakoribb tünete a májbetegségnek, amit a szervezet és az agy neurokémiai egyensúlyának felbomlása eredményez. Magyarán, ha a máj nem működik megfelelően, akkor a méreganyagok felhalmozódnak a szervezetben, ami lelassuláshoz, fáradtsághoz vezet.

2. Kiszáradt bőr

Ha valakinek szinte mindig száraz bőre van, ami ráadásul viszket is, akkor nagy az esélye annak, hogy a máj miatt alakul ki ez a kellemetlenség. Ez azért van, mert a máj nem tudja megfelelően ellátni a szervezet vízszabályozását, ennek következtében a bőr kiszárad, irritáció és sötét, barnás foltok kialakulását okozva.

3. Hasüregi fájdalom

Ha a máj megsérült, megbetegedett, akkor a hasüregben lüktető, szúró érzés tapasztalható. A májkárosodást okozhatják gyógyszerek is, így mindenképp el kell menni kontrollvizsgálatokra, hogy megelőzzük a bajt.

4. Émelygés, hányás

Ha a máj méregtelenítő funkciója megsérült, akkor emésztési panaszok, hányás, émelygés léphet fel, mivel a szervezet nehezen tud megszabadulni a felhalmozódott méreganyagoktól.

A máj az egyik legnagyobb szerv az emésztőrendszeren belül, ezért bármilyen májkárosodással emésztési problémák léphetnek fel. A toxinok felhalmozódása estén gyakran lép fel hányinger, hányás.

5. Szederjesség

Mivel a sérült máj nem tudja megfelelően biztosítani a véralvadáshoz szükséges proteineket, ezért főként a végtagok véraláfutásosak, szederjesek lesznek, és sérülés esetén a vérzés nehezen csillapítható.

6. Duzzadás a hasüregben

Májbetegség esetén gondok keletkeznek a szerv vérellátásában, így a környező vénák megdagadnak, ezért tapintáskor azt érezhetjük, hogy a májunk meg van duzzadva. A betegség a vérnyomást is megemeli ezen a területen, ami a folyadék felgyülemlését is előidézi, növelve a májcirrózis esélyét.

7. Sárgaság

Ha a szem, a bőr, a körömágy besárgul, akkor a sárgaság nevű betegséggel állunk szemben. Jó hír viszont, hogy a máj egy rendkívüli szerv, ami nagyfokú regenerálódásra képes, így a sárgaságot pihenéssel, vitamindús élelmiszerekkel lehet átvészelni.

betöltés...