7 hihetetlen egybeesés, amire máig nincs magyarázat

A különös egybeesések már több mint 2000 éve foglalkoztatják a kutatókat. Mindannyian megtapasztalhattuk már, hogy véletlenek nincsenek, ám csak nagyon kevesen értjük. A megdöbbentő esetek legtöbbjére pedig sehogyan sem tudunk magyarázatot találni. Álljon itt példának néhány, ami nem mostanában esett meg, ám a mai napig rejtély, hogy mi is történt valójában.

A furcsa, rejtélyes egybeesések kapcsán egyetlen kérdés merül fel szinte mindenkiben: van-e az egybeesésnek valami titkos jelentése, és milyen ismeretlen erőt képvisel, ha egyáltalán képvisel valamit? Talán léteznek olyan erők a világegyetemben, amelyekről alig, vagy egyáltalán nincs fogalmunk? Bár semmiféle egyetértés, határozott válasz nem létezik a fenti kérdésekre, ám tagadhatatlan, hogy mind a hívőket, mind a szkeptikusokat magával ragadják az ilyen esetek. Minden egybeesés csodálkozást kelt, a legkülönösebb esetek hallatán pedig azonnal szárnyalni kezd a képzelet.

1. Umberto itáliai király esete

1900. július 28-án Umberto király a szárnysegédjével költötte el vacsoráját egy monzánai étteremben. Másnap egy atlétikai versenyre volt hivatalos, ezért járt Monzánában. Miközben jóízűen falatozott, meglepődve tapasztalta, hogy az étterem tulajdonosa pontosan úgy néz ki, mint ő maga. Ahogy beszédbe elegyedett vele, hamarosan kiderült, hogy nemcsak külsőleg egymás hasonmásai. A tulajdonost is Umbertonak hívták, és akárcsak a király, ő is Torinóban látta meg a napvilágot, ráadásul ugyanazon a napon. Ha ez még nem volna elég, ő is egy Margherita nevű lányt vett el feleségül, ugyanazon a napon, amikor a király házasságot kötött Margherita királynéval, éttermét pedig azon a napon nyitotta meg, amikor a királyt megkoronázták.

A király érdeklődését azonnal felkeltette a dolog, így meg is hívta hasonmását, hogy tartson vele a másnapi atlétikai rendezvényre. A verseny napján azonban szárnysegédje közölte, hogy az étteremtulajdonos nem tud részt venni a rendezvényen, ugyanis egy rejtélyes lövöldözésben életét vesztette. A király teljesen ledöbbent, ám ez a döbbenet sem tartott sokáig, mert őt magát is halálos találat érte – a tömegben lapuló anarchista golyója végzett vele.

2. Mrs. Bithell megmagyarázhatatlan tapasztalata

A Hampshire-i Mrs. Eileen Bithell egy rendkívül varázslatos egybeesésről számolt be, amely a családjával történt meg. Elmondása szerint a szüleinek volt egy élelmiszer üzlete, melynek kirakatában már vagy húsz éve lógott egy bekeretezett tábla, tudatva a vásárlókkal: szerdánként az üzlet zárva tart. Néhány nappal a bátyja esküvője előtt levették a táblát, hogy kicseréljék. Mikor azonban kivették a keretből, meglepve vették észre, hogy a feliratot valaha tulajdonképpen egy fénykép hátoldalára írták. Volt azonban egy még nagyobb meglepetés. A kép a Mrs. Eileen Bithell bátyjának menyasszonyát ábrázolta kislánykorában, a bátyja leendő apósának karjaiban. Senki sem tudta, miért használták éppen ezt a fényképet a felirathoz. Akkoriban, amikor a táblát kitették, a család nem ismert senkit ezek közül az emberek közül. Csak húsz év elteltével készült találkozni a két család az esküvő révén.

3. James Dean elátkozott autója

1955-ben a filmszínész James Dean balesetet szenvedett ezüstszínű Porschéjával, és azon nyomban életét vesztette. Az eredeti balesetet szinte biztosan gyorshajtás okozta, de utána mintha megátkozták volna az autót. Először lecsúszott az autómentőről, és megsebesítette a szerelőt. Aztán szétszerelték, és az épp részeket újrahasznosították. A motort tartalmazó autó a szó szoros értelmében megölte sofőrjét, a főtengelyt és az abroncsokat hasznosító autók pedig súlyosan megsebesítették vezetőjüket. Végül a Porsche összeroncsolódott karosszériájának sikerült egy személyen sérülést okoznia, majd később egy másikat megölnie, amikor lezuhant a szállítójárműről. 1959-ben az autó 11 darabra tört szét, pedig épp csak az állványán pihent. Mi állhat e balesetek mögött? Tán az elátkozott autó?

4. Egy furcsa keresztrejtvény

A hatalmas – a nácik legyőzésére és a háború befejezésére irányuló – hadművelet minden egyes szigorúan titkos részletét fedőnevek jelölték. Magát a hadműveletet OVERLORD-nak nevezték, a tengerészeti támadók neve NEPTUNE volt, a partraszállás helyéül kijelölt két francia partszakasz kódjele UTAH és OMAHA, a csapatok ellátására létrehozott mesterséges kikötő neve pedig MULBERRY volt. Egyszerűen hihetetlen, de a partraszállást napját megelőző 33 napban, június 6-tól kezdődően ezen titkos szavak mindegyike felbukkant a Daily Telegraph keresztrejtvényének megfejtései között. A kulcsszó, az OVERLORD mindössze 4 nappal a partraszállás előtt jelent meg.

A titkos szolgálat emberei azonnal kiszálltak a Telegraph irodájába, hogy elfogják azt a náci kémet, aki így próbál információkat kiszivárogtatni, ám senkit nem találtak ott, csupán Leonard Dave tanárurat, aki már 20 éve fáradhatatlanul szerkesztette az újság keresztrejtvényeit. Szerencsétlen szerkesztőnek igencsak hosszasan kellett bizonygatnia, hogy sejtelme sem volt e szavak különleges jelentéséről. Igen ám, de akkor mégis hogyan kerülhettek bele a rejtvényekbe? Erre a mai napig nincs magyarázat.

5. A három hajó rejtélyes esete

Figyelmeztető egybeesések gyakran egészen hosszú ideig tartanak, ezért aztán sokukat észre sem vesszük, vagy éppen figyelmen kívül hagyjuk. Minden bizonnyal ez történt három hajó, a Titan, a Tiatanic és a Titanian esetében is. Morgan Robertson amerikai író 1898-ban adta ki regényét, melyben egy Titan nevű hatalmas óceánjáró hajó, első útján, egy fagyos áprilisi éjszakán, az Atlanti-óceánon jéghegynek ütközik és elsüllyed.

14 évvel később történt meg a világ egyik legnagyobb tengeri katasztrófája. A Titanic első útján, egy fagyos áprilisi éjszakán, az Atlanti-óceánon jéghegynek ütközött és elsüllyedt. Az egybeesések azonban ezzel még nem értek véget. Mind a képzeletbeli, mind a valódi tengerjáró közel azonos súlyú volt. A katasztrófa az óceán ugyanazon övezetében történt. Mindkét hajót elsüllyeszthetetlennek vélték, és egyik sem volt felszerelve kellő számú mentőcsónakkal.

A Titanian rendkívüli esete pedig már egészen hihetetlen egybeesés. A hajó 1935 áprilisában szenet szállított Tyne-ból Kanadába. Egy éjszaka William Reeves volt őrszolgálatban, amikor rossz előérzete támadt. Ahogy közeledett a hajó ahhoz a helyhez, ahol a két másik tengerjáró elsüllyedt, szorongás hatalmasodott el rajta. Megállíthatta volna a hajót csupán egy előérzet miatt? Egy másik fantasztikus egybeesés segített neki a döntésben. Ugyanis azon a napon született, amikor a Titanic elsüllyedt. „Veszély előttünk!”- kiáltott fel a hídra. Alig hagyták el a szavak a száját, máris egy jéghegy tűnt elő a sötétségből. Egy hajszálon múlt, hogy el tudták kerülni az összeütközést.

6. Rejtélyes eset a síron túlról

Érdekes, hogy a hasonló esetek még a síron túl is mennyire tudnak működni. 1899-ban a kanadai színész, Charles Francis Coghlan egy texasi utazása közben megbetegedett és meghalt. Földi maradványait nem szállították haza, mert a Szent Lőrinc öbölben, Edward herceg szigetén (Kanadában) lakott, mely több mint 5600 kilométerre fekszik a texasi Galvestontól, ahol a színész elhunyt. Ólomkoporsóban, gránit sírboltban temették el, de csontjai még egy évig sem pihenhettek. 1900 szeptemberében ugyanis hatalmas hurrikán támadt a térségben és a víz elárasztotta a temetőt. A sírbolt beomlott, Coghlan koporsója pedig kiúszott a Mexikói öbölbe. Lassan végigsodródott Florida partjai mentén, bele az Atlanti-óceánba, innen aztán a Golf áramlat vitte tovább észak felé.

Nyolc év telt el. 1908 októberében Edward herceg szigetén a halászok megpillantottak egy nagyobb dobozt himbálózni a vízen, melyet jócskán kikezdett már az idő és a víz. Coghlan maradványai hazatértek. A szigetlakók félelemmel vegyes tisztelettel temették el Coghlant abban a templomban, ahol valaha megkeresztelték.

7. Az Erdington gyilkosságok

Elképzelhető, hogy a csillagok és bolygók állásai részei lehetnek annak az erőnek, mely rendet visz az univerzum káoszába? Ezt az elméletet hivatott valamennyire igazolni az Erdington-gyilkosságok azonossága is. A két gyilkosság ugyanazon a helyen, ugyanazon a napon történt, csak 157 év eltéréssel. Az áldozatok azonos korú (némely forrás szerint egy napon született) lányok. A két esetben olyan szembeötlő és sok a közös elem, hogy feltételezhető, a bűnösöket valamilyen asztrológiai befolyás vezérelte tettük végrehajtásakor.

1817. május 27-én a huszadik évében járó Mary Ashfordot holtan találták Erdingtonban – az akkor még kis faluban – Birminghamtől öt kilométerre. Nyilvánvaló volt, hogy a fiatal lány gyilkosság áldozata lett. 1974. május 27-én Barbara Forrestet találták holtak ugyanott, nem messze attól az óvodától, ahol óvónőként dolgozott. Megfojtották.

Ez önmagában még nem több, mint érdekes hasonlóság. Ha azonban részleteiben vizsgáljuk a két esetet, akkor bizony megmutatkoznak a döbbenetes azonosságok. 1817-ben ás 1974-ben egyaránt május 26-ára esett pünkösd napja. Másnap, május 27-én történtek a gyilkosságok. Mindkét áldozatot megerőszakolták, holttestüket nagyjából ugyanott (egymástól 360 méternyire) találták meg, s a halál nagyjából ugyanakkor állt be. A nyomok mindkét esetben arra utaltak, hogy a gyilkos megpróbálta elrejteni a holttestet. A közös vonások sora még nem ért véget ezzel. Mindkét lány pünkösd hétfőjén este egy barátnőjét látogatta meg, és ott öltöztek át, hogy táncmulatságba menjenek. Mindkét gyilkosság után egy Thornton nevű férfit tartóztattak le, mindkettőt a gyilkossággal vádolták, majd mindegyiket felmentették a vád alól.

betöltés...