8 erős gyereknevelési módszer, amelyet a bennszülöttektől tanulhatsz meg!

Több neveléstudományi szakember, antropológus és dokumentumfilmes kutatta az ősi bennszülöttek gyereknevelési módszerét. A nevelési pszichológia már régóta jegyzi az ősi törzsek nevelési módszereit, megállapítva, hogy mennyire bölcsen, harmonikusan nevelik a gyerekeiket, annak ellenére, hogy a világtól teljesen elzártan élnek.

Lássuk most a legfontosabb 8 módszert!

1. Az anyatej a legegészségesebb táplálék a kisbabáknak

A bennszülött nők akár 4-5 éves korukig is szoptatják a gyerekeiket, hiszen ezzel védik, illetve erősítik leginkább a kicsik immunrendszerét.

2. A gyerekeket nem hagyják soha egyedül

Ezekben a közösségekben a kisbabák folyamatosan valaki felügyeletére vannak bízva, mindig ott csüngnek az édesanyjuk hátán, mellkasán. Ha a szülők dolgoznak, valaki más veszi át a gyereket, éjszaka pedig együtt alszik a család.

3. A gyerekek nem sírnak, ha minden igényük ki van elégítve

A törzs összes tagja tisztában van vele, hogy a gyerekeknek melegre, biztonságra, az érintésre, táplálékra van szűkségük. Éppen ezért látsz olyan ritkán síró gyereket ezekben a törzsekben.

4. A bennszülöttek nem használnak babakocsit, a gyerekeik ezért találékonyabbak

Az anyák egy kendőbe ültetik a gyereküket, amit magukra tekernek, így szállítják mindenhová az utódot, közben pedig kezük szabadon van, így dolgozni is tudnak. A gyerekek így folyamatosan látják a körülöttük lévő világot, úgy, ahogy a szüleik, így a szocializációjuk is fejlettebb, mint lent, a babakocsiban taszított társaiké, véli Mark Van Vugt, pszichológus, hozzátéve még azt is, hogy a bennszülöttek gyerekei sokkal függetlenebbekké válnak, mire elérik a felnőttkort.

5. A szülőkkel való közös alvás számukra természetes

“Amíg meg nem történik az elválasztás, a gyerekek közös ágyban alszanak a szüleikkel, így felnőttkorukban kiegyensúlyozottabbak lesznek, mint a fejlett országokban élő gyerekek, akik ugye külön alszanak, ezért gyakrabban idegesek, nyugtalanok” – véli Mark Van Vugt.

6. A törzs összes tagja besegít a gyereknevelésbe

A szülőket mindenki támogatja, a gyerek születésétől kezdve egész felnőtté válásáig. A kutatók megfigyelései szerint az újszülöttet életének első órájában legkevesebb 8 ember veszi karjába, mert a törzs összes tagja felelősséget érez a csecsemő iránt.

7. Nincsenek büntetések

A bennszülöttek úgy gondolják, hogy a család szerepe az, hogy a gyerekben a jó magvait ültessék el, hogy azt erősítsék, amiben a gyerek jó. A legtöbb törzsnél a fizikai büntetés egyáltalán nem elfogadott. Már egész kiskorban a gyerekekre úgy tekintenek, mint a közösség egyenlő tagjára, akit ugyanolyan jogok illetnek meg, mint bárki mást.

8. Minden gyerek, kortól függetlenül együtt játszik

Nincs megszabva, hogy a nagyok a nagyokkal játszanak, a kicsit meg a kicsikkel. A közös játék, foglalkozás, tanulás, mind a két korosztály fejlődésére jótékony hatással van.

betöltés...