Így készíthetsz házilag mosószert a bolti árának töredékéből

A mosás fontos feladat minden háztartásban és nemcsak a ruhák tisztán tartására szolgál. Mossuk a lakástextileket, a plüss állatokat, a kutya fekhelyét – százféle olyan holmi vesz minket körül az otthonunkban, amit ilyen módon tudunk csak tisztán és frissen tartani. A mosószerek csodafegyverek a kosz és kellemetlen szagok ellen, használjuk is őket bőven. De az olcsóbb fajták inkább csak arra jók, hogy szennyezzük velük a környezetet és azzal ámítsuk magunkat, hogy mindent tisztára mostunk velük. Ha pedig a bőrünk bizonyos összetevőkre érzékeny vagy fontosak számunkra az illatok is, akkor szinte biztos, hogy drágább mosószert vagyunk kénytelenek használni.
Minimális erőfeszítéssel azonban a bolti mosószerek árának töredékéből elkészíthető házilag is ez a tisztítószer! Mégpedig a következőképpen!

Hozzávalók:
– 1 l víz
– 1 szappan
– 1 bögre borax
– ½ bögre mosószóda
– tetszés szerint esszenciális olaj

Hogy milyen szappant használsz, az meg fogja határozni az elkészült mosószer illatát. Ezért, ha illóolajjal szeretnél illatosítani, használj illatmentes szappant vagy glicerint.

1. Reszeld le a szappant egy nagy tálba. Minél finomabb reszeléket készítesz, annál könnyebb lesz a dolgod később, mivel hamarabb fel fog oldódni a vízben.

2. Egy nagyobb fazékban melegítsd meg a vizet közepes lángon, majd maroknyi adagonként add hozzá a szappant. Kevergesd, míg fel nem oldódik.

3. Mikor a szappan teljesen eloldódott, vedd le a fazekat a tűzről és keverd a vízbe a boraxot. Hagyd a keveréket legalább fél órán át hűlni.

4. Mikor lehűlt, illatosítsd a folyadékot illóolajjal. Ha illatos szappant is használsz, olyan illóolajat válassz, ami harmonizál vele. Legalább 20 csepp illólajat csepegtess bele!

5. Egy nagy flakonba töltsd bele az elkészült mosószeredet egy tölcsér segítségével. ¾-ig töltsd meg. A folyadék idővel sűrűsödni fog, ezért hagyj helyet a flakonban némi extra víznek, hátha szükség lesz rá. Minden mosáshoz ½ bögrével használj fel belőle! 30 vagy még több mosáshoz lesz elegendő.

Ez a mosószer biztonságos a mosógép számára, és biológiailag teljesen lebomló.

betöltés...