Ne tartsd magadban: 4 ok, amiért egészséges a pukizás

Nem ajánlott szorongatni a bélgázt! Íme, miért egészséges a szellentés!

Szellenteni közösségben nem illik, de amúgy ez egy természetes velejárója az emésztésnek, és arról tanúskodik, hogy odabent, a bélrendszerben minden megfelelően működik.

Mit tartalmaz a szellentés:

  • 9 százalék nitrogént;
  • 21 százalék hidrogént;
  • 9 százalék széndioxidot;
  • 7 százalék metánt;
  • 4 százalék oxigént;
  • 1 százalék hidrogén-szulfidot, ez okozza a kellemetlen szagot;

A Medical Daily szerint naponta akár 10 alkalommal is szellenthet egy ember, más szaklapok 14 alkalmat írnak. A legtöbb szellentés az éjszaka során, alvás közben következik be. Leginkább a bab, az articsóka, az édes burgonya, a zab, a dió, és a szója okoz gázképződést.

A szellentés egészségre gyakorolt pozitív hatásai:

1. Szabályozza a haspuffadást

Ezt nem kell sokat magyarázni, hiszen ha nem szeretnél egész nap felpuffadva dolgozni, utazni, vagy létezni, menj ki a mosdóba és könnyíts magadon.

2. Csökkenti a hasfájást

Amennyiben meg szeretnél szabadulni a görcsölő, feszülő, fájó hastól, akkor utat kell engednek a szellentésnek. Ha nem jön ki, akkor finoman masszírozd a hasadat, mert így beindulhat a bélmozgás, és a fölösleges levegő is kijuthat.

3. Jót tesz a vastagbélnek is

Ha szorongatod a bélgázt, akkor azzal növeled a vastagbeledre nehezedő nyomást, ami azért rossz, mert aranyeret idézhetsz elő. Ezért akik aranyérrel küszködnek, azok bárhol is legyenek, könnyítsenek magukon.

4. Rájöhetsz, hogy valamilyen ételallergiában szenvedsz

Ha laktóz érzékeny vagy, vagy Crohn-betegségben szenvedsz, akkor gyakrabban keletkezhet bélgáz. Mindenképp keress fel egy orvost, ha azt érzed, hogy túl sokat kell szellentened.

Mit tegyél, hogy kevesebb gáz termelődjön?

-étkezz lassan, alaposan rágj meg minden falatot;

-ne fogyassz túl sok széndioxidot tartalmazó üdítőket, mesterséges édesítőszereket;

-mozogj többet;

betöltés...