5 bőrbetegség, melynek okai a szervezet egészségi állapotában gyökerezik!

A bőr az egyik legfontosabb alkotóeleme az emberi szervezetnek, hiszen számos funkcióval rendelkezik. Mindezek közül talán a legfontosabb a védő szerep, hiszen a bőr valóságos védőburokként óvja a testet a sérülésektől.

Leegyszerűsítve a bőrnek 3 rétege ismert: felhám (epidermis), irha (dermis) és bőralja (hypodermis). E három közül a felhám a legkülső és egyben vízhatlan réteg, az irha szőrtüszőket és verejtékmirigyeket tartalmaz, és a bőralja zsírszövetekből épül fel. Bőrünk egyedi színét a melanint termelő sejtek biztosítják.

Bőrünk egészsége és épsége szinte tükörképként ábrázolja a szervezet valódi állapotát, éppen ezért nem árt tisztában lenni, hogy mit üzen bőrünk.

1. Akné

Eléggé elterjedt bőrrendellenesség, mely számos kellemetlen problémát okozhat: mitesszerek, pattanások, hólyagozás.

Esetleges okai között találhatjuk a nem megfelelő táplálkozást, gyulladásokat okozó ételek fogyasztását, és a felborult hormonegyensúlyt is.

Tévhit az, hogy az aknés elváltozások csupán serdülőkorban jelentkeznek, hiszen a fent említett esetleges okok miatt bármilyen korosztálynál megjelenhet. Serdülőkorban a megnövekedett tesztoszteron okozta túlzott faggyútermelés állhat a háttérben. Viszont a felnőttkori aknék általában tápanyag hiány, hormonális változások, legyengült immunrendszer és gyulladások miatt jelentkezhet.

2. Száraz bőr

A bőr felszíne töredezett, durva, porzó, gyakran jár viszketéssel.

Lehetséges okainak a rossz keringést, táplálkozási hiányosságokat és felborult hormonrendszert tartjuk.

A száraz bőr nem feltétlen dehidratáltság következtében alakulhat ki, és nagyon sok esetben még a hidratáló, tápláló krémek sem segítenek.

A kóros bőrszárazságot a pajzsmirigy alulműködés is okozhatja, ami a nem megfelelő vérkeringéssel karöltve tovább fokozzák a problémát.

3. Ekcéma

Olyan bőrállapot, mely során a bőr felhólyagzik, sebek jelentkeznek, amik kellemetlen viszkető érzést okoznak. Főként a kezeket, lábfejeket, arc környékét, fültöveket, a bokák és a könyökök területét érinti a probléma.

Ez a roppant kellemetlen bőrbetegség a népesség nagyon jelentős részét érinti. A háttérben gyakran nem felfedezett ételallergia és különböző kedvezőtlen környezeti hatások húzódhatnak. Az ekcéma gyakran járhat asztmára jellemző tünetekkel, beleértve a légzési nehézségeket.

4. Pikkelysömör

Ezen bőrelváltozás a bőrt borító nagy kiterjedésű piros dudorok és foltok megjelenésével jár. Pikkelysömör a test bármelyik pontján megjelenhet, de leggyakrabban a könyök, boka, derék és fejbőr területe érintett.

Okai között szerepelhet gyomorprobléma, irritáló allergének, túlzott stressz.

Mivel igen látványos bőrbetegségről van szó, ezért igen nagyon megnehezíti a mindennapokat. A beteg frusztrációját csak tovább növelheti az, hogy nagyon sok esetben az erre készült készítmények, krémek nem hatásosak.

A szakemberek pontos okát még nem lelték meg, de úgy sejtik, az immunrendszer is közrejátszhat. Szerencsére mára már léteznek kiváló kezelések, melyeket orvosi, bőrgyógyász segítségével igénybe lehet venni.

Viszont fontos megemlíteni azt is, hogy néha akár életstílus változtatással is kezelni lehet az ekcémát: dohányzás elhagyása, alkohol fogyasztásának csökkentése, tápanyagokban gazdag étrend bevezetése.

5. Bőrfüggelék/bőrcímkék

Apró kilógó bőrdarabkák a szem, nyak, hónaljak és mellek környékén.

Elhízottság, felborult hormonháztartás és vércukorszint is kiválthatja.

Ez is egy olyan bőrbetegség, mely szorosan összefügg a hormoningadozásokkal. Inzulinrezisztencia a föld népességének közel 75\%-át érinti, ezért elég gyakori ez a bőrelváltozás is.

betöltés...