5 híres fogoly, akinek a legvédettebb börtönből is sikerült megszökni, ezzel pedig beírta magát a történelembe.

Ha valaki bűnt követ el és megsérti a törvényt az bizony arra számíthat, hogy börtön büntetést kap érte. Persze vannak olyanok, akik nem tudják elfogadni, hogy 10-20 vagy akár 30 évig egy cellában sínylődjenek, ezért mindent megtesznek, hogy kijussanak onnan. Mai cikkünkben olyan bűnözőket hoztunk el nektek, akik nem egyszer, nem kétszer tudtak megszökni egy büntetés végrehajtási intézményből. A legtöbbjük háromszor-négyszer is próbálkozott és mindegyik alkalommal sikerült kijutniuk, ám nem sokáig élvezhették a szabadságot, mert hamar elkapták őket.

Pascal Paye három alkalommal szökött meg a börtönből, méghozzá helikopterrel. 24 éves korában lépett a bűn útjára, az első alkalom mikor összetűzésbe keveredett a törvénnyel, az 1997-ben volt, mikor megpróbált kirabolni egy francia bankot. 1, 2001-ben a Paye elmenekült egyik rabtársával a börtön tetején álló helikopter segítségével. Minden a tervek szerint alakult, senki sem sérült meg a menekülés közben. 2, 2003-ban rabtársaival együtt kifundálta, hogyan szökhetnének meg a börtönből. Újfent az volt a cél, hogy a helikoptert használhassák erre a célra, ami meg is történt, ám három héttel később letartóztatták. 3, 2007. július 14-én a legszigorúbb börtönellenőrzéskor, Paye négy fogolytársa elárulta a férfit, aki megint helikopterrel akart elmenekülni, de most túszként magával vitte a pilótát is, ezért az őrök nem nyithattak rájuk tüzet. A menekülés körülbelül 5 percig tartott, ugyanis a rabok fogták magukat és kiszedték az ajtók zsanérjait. A pilótát a börtöntől kb. 38 km-re biztonságos helyen kitették. Pascal Paye-t 2007 szeptemberében megint letartóztatták és 63 év letöltendő börtönbüntetést kapott, ám biztonsági okok miatt nem derült ki, hogy melyik fegyházba vitték. A férfi kis kalandjairól külön epizód készült az “Állítólag…” című sorozatban, melynek címe a “The White Rabbit Project” lett.

Jack Sheppard négy alkalommal szökött meg a börtönből. Jack, 1702-ben született Londonban, apja meghalt, mikor 6 éves volt, így a jövőben elkövetett bűncselekményeit ehhez kötötték. 1723-ban sorra követte el a bűncselekményeket, melynek az lett az eredménye, hogy elítélték és bebörtönözték. 1, Miután a bűntársait feldobta a rendőrségnek, elvitték egy büntetés végrehajtási intézménybe, majd rá három órára megszökött. A fából készült mennyezeten keresztül tudott kijutni az épületből. 2, Jack kiszabadította magát a bilincsek fogságából, és az ablak rácsait is sikerült valahogy leszednie. Ágyneműhuzatot, lepedőt és egyéb ruhadarabot kötözött össze és leeresztette magát. Ezek után gyorsan elrejtőzött, majd amikor tiszta volt a levegő, átmászott a 7 méter magas kerítésen. 3, Egy újabb bűncselekmény után Sheppard-et halálra ítélték, ám cellájában felfedezte, hogy van egy gyenge pontja a börtön ajtó rácsának, miután alaposan tanulmányozta fogta magát és áttörte azt. Rabtársai elvonták az őrök figyelmét, addig míg ő kimászik, ami azért volt könnyű, mert elég kistermetű ember volt.

Sajnos nem tartott sokáig a szabadsága, mert gyorsan elkapták. 4, Az utolsó menekülése volt a legnehezebb. kezei és lábai is meg voltak bilincselve, sőt több biztonsági őr vigyázott rá, mint bárki másra, ám ez nem gátolta meg őt abban, hogy újra olajra lépjen. Megint sikerült kiszabadulnia a bilincsek fogságából, sőt több ajtót is kinyitott. Felmászott a börtön tetejére és egy lepedő segítségével leugrott onnan. Jacket megint elfogták és 1724. november 16-án felakasztották. A büntetés végrehajtása előtt a híres író, Daniel Defoe látogatta meg, aki később könyvet is írt a bűnözőről.

John Dillinger fegyverrel a kezében szökött meg a börtönből. Ő egy híres amerikai gengszter volt, aki a harmincas években mintegy húsz bankot rabolt ki és 2 alkalommal is megszökött a börtönből. 1, Egy bakrablás során tartóztatták le és börtönözték be. Az őrök egy nagyon érdekes papírt találtak a cellájában, amiről azt gondolták, hogy egy menekülési terv. Négy nap múlva nyolc fogoly menekült el a börtönből. 2, Egy másik bankrablás után a legvédettebb börtönbe vitték.

Azt gondolták, hogy innét biztos nem tud elmenekülni, de tévedtek. Egy borotva segítségével pisztolyt formált egy burgonyából, majd fekete cipőfestékkel festette be és úgy tett, mintha igazi lenne. Ezek után fütyörészve és dalolászva hagyta el a börtönt. John Dillinger 1934-ben vesztette életét egy FBI bevetés során. Több film is készült az életéről, melyek közül a leghíresebb “Dillinger és Capone” címet viseli.

38 fogoly menekült el a Maze börtönből. A Maze börtön az egyik legvédettebb börtön Európában. Magas beton kerítése van, melyek tetején szögesdrót van, acél kapukon lehet be és kimenni, melyek távvezérléssel működnek. Ám az ír republikánus hadsereg 38 tagját ez nem gátolta meg abban, hogy megszökjenek onnan. 1, A műveletet több hónapon át tervezték. A résztvevők némelyike ​a börtönblokk gyengélkedőjén dolgozott, hogy megtalálják az épület gyenge pontját. A börtönben található kiskapukon át fegyvereket és tiszta egyenruhákat szállítottak a biztonsági őröknek. 2, 1983. szeptember 25-én a foglyok felvették a ruhákat és fegyvert ragadtak, hogy végre kiszabaduljanak. Egy részük ott maradt, hogy biztosítsák a területet és senki se tudja megnyomni a pánikgombot. 3, A foglyok elkötötték az egyik élelmiszert szállító autót, majd a sofőrt túszként tartották maguknál. A lábát a pedálhoz kötötték és megfenyegették, ha nem követi az utasításokat, akkor végeznek vele. 4, A biztonsági őrnek beöltözött csapat körbevette az igazi őrök épületét, illetve a főkaput.

Az egyik tiszt riasztási jelzést adott le, ám azt mondta az aggódó kollégáinak, hogy csak véletlenül nyomta meg a gombot. 5, Időközben az álőrök új túszt ejtettek, aki többször próbált jelzést adni kollégáinak, ám minden próbálkozásnál azt mondták, hogy véletlen nyomták meg a gombot. 6, Miután nagy nehezen kijutottak szanaszét kellett szóródniuk, mert az akciót kívülről támogató IRA-tagok elszámolták magukat így öt perces hátrányban voltak. Aznap 10 embert fogtak el, az elkövetkezendő két napban pedig még kilencet. Ez a menekülés volt az egyik leghíresebb Nagy-Britanniában. Számos politikai következménye volt, köztük kormányzati lemondások és számos bírósági ügy is.

Frank Abagnale a szerencsének és a ravaszságnak köszönhetően tudott lelépni a börtönből. Frank Abagnale történetét megfilmesítették. Steven Spielberg rendezte az ikonikus “Kapj el ha tudsz” című filmet, melynek főszereplője Leonardo DiCaprio volt. Ő volt az, aki eljátszotta Frank szerepét. Ám egy dolog nem került filmvászonra, ami nem más volt, mint a börtönből való megszökése. 1, 1971-ben Abagnale-t letartóztatták, majd börtönbe szállították, ám az őt kísérő békebíró elfelejti magával vinni a rabosító iratokat, így az őrök azt hiszik, hogy nem is rab, hanem egy szövetségi ellenőr, aki azért jött, hogy a börtönt ellenőrizze. Emiatt Abagnale teljesen más bánásmódban részesül, mint a többi fogoly. 2, A férfi kihasználta helyzeti előnyét és elhitette a börtönőrökkel, hogy tényleg egy ellenőr. Egyik barátnője közreműködésével kitervelte, hogy fog megszökni a börtönből. A nő az egyik őr kártyáját megszerezte, majd egy FBI ügynök névjegykártyáját is meghamisította.

Ezután a nő eljuttatta a férfinek a kártyákat. 3, A férfi ezek után fogta és bizonyítékként titkon átnyújtotta a kártyát az őröknek és mondta nekik, hogy azonnal telefonálnia kell. Barátnője vette fel, aki azt mondta, hogy sürgősen találkoznia kell a férfival. Mivel az őrök mit sem sejtettek, kiengedték a férfit, aki csendben kisétált a kapun és beült a nő kocsijába, majd elhajtottak. Persze néhány héten belül újra elfogták és megint bebörtönözték.

betöltés...