10 zseniális trükk, amivel képes leszel irányítani a tested élettani problémáit!

Naivitás lenne azt gondolni, hogy teljes mértékben tudjuk irányítani a testünket. Mert, vannak olyan nem várt események, mikor nem tudunk mit tenni a probléma csökkenése érdekében, ilyen például a nagyon erős vizelési inger, vagy a szédülés, esetleg a sportolás miatti túlmelegedés. Ám néhány kutató érdekes módszerekre lelt, ahol mi magunk képesek vagyunk enyhíteni ezeket a problémákat. Összegyűjtöttünk néhányat közülük.

A szívverés csökkentése érdekében fújd az ujjad.

Egészséges embernél a gyorsuló szívverés gyakran a stressz következménye. Talán aggódsz egy fontos előadás vagy dátum miatt, aggódsz a vizsga eredménye miatt.

Ám van egy nagyon egyszerű mód, hogy gyorsan lenyugodj: kezd el fújni a hüvelykujjad. A testnek ezen része saját impulzussal rendelkezik. A hűtés segít ellazulni.

A súly áthelyezése a másik oldalra segít eltávolítani a fájdalmat.

Sokan ismerik a hirtelen és nagyon kellemetlen szúró fájdalmat, ami futás következtében jelentkezik.

Gyakori oka a helytelen felmelegedés. Ha futsz a vér áramlása nő, de a vérnek nincs ideje megfelelően eloszlani és felhalmozódni a májban vagy a lépben.

A profi sportolók ismerik a helyes módját, hogyan birkózzanak meg ezzel a problémával: csak lassítják a lépést, és átviszik a súlyt a másik oldalra. Ezt kilégzéssel párhuzamosan kell végezni. Néhány ismétlés után a fájdalom megszűnik.

A nyak felmelegedése enyhíti a kéz zsibbadtságát.

Szinte mindenki érzett már fájdalmat, zsibbadást végtagjaiban. A kellemetlen érzést rossz testtartás okozhatja, alvás, munka vagy a túlzott mozgás.

Ha ezt tapasztaljuk végtagunkat csavargassuk meg, mozgassuk az ujjainkat. Ezek segítenek, de van egy hatékonyabb módszer is: nyakkörzés, fejbillentés jobbra-balra.

Ez nyomást gyakorol az idegekre, meg fogja szüntetni a kellemetlenséget.

A fül-masszázs megszünteti a torokfájást.

Az torokfájás eltávolításához kezd el a füled finoman, belül masszírozni. Az izomgörcs miatt kellemetlen érzések jelentkeznek. Ezzel stimuláljuk az idegeket, és enyhítjük a görcsöt.

Talán már észrevettétek e két szerv kapcsolatát: a fülekkel való bármilyen manipuláció a torokban jelentkezik, egyeseknél a fülek tisztítása akár köhögést is okozhat.

A köhögés csökkenti a fájdalmat injekció beadásnál.

Ha az injekciózás mellett köhögni kezdesz, a fájdalom észrevehetően csökken. A felfedezésre vonatkozó információ először a plasztikai sebészet brit folyóiratában jelent meg. Az orvosok egyrészt a fájdalom csökkenését társítják ehhez, másrészt a vérnyomás emelkedik.

A szemöldök közti rész masszírozása segít az orrdugulás enyhítésében.

A spray-k és egyéb speciális termékek tökéletesen képesek kezelni az orrdugulást. De mi van, ha nincs kéznél?

Az akupresszúra segítségével könnyedén segíthet ezen az állapoton. Annak érdekében, hogy megszabaduljon az orrdugulástól, nyomd meg a szemöldök közötti területet, és a nyelvedet erősen nyomd a szájpadlásodhoz. A hatás eléréséhez 20 másodperc elegendő.

A fájdalom csökken, ha távcsövön keresztül nézzük a sebet.

Az Oxfordi Egyetem tudósai megkértek néhány önkéntest, hogy a fájdalmas sebeket nézzék meg különböző szögekből és távolságból. Kiderült, hogy, ha nagyítva nézzük a sebet, úgy érezzük, a fájdalom csökken.

Késleltetheted a vizelési ingeredet, ha vakarni kezded a lábad.

Egy Ausztrál gyógytornász, Janette Webb szerint van egy szokatlan mód, mely csökkenti a vizelési ingert. Ha erőteljesen elkezded vakarni a lábad néhány másodpercig. Így elterelődik a figyelem, és tovább tudod tartani.

Ez a módszer egyelőre csak a nőknél ellenőrzött. Lehet, hogy ez a módszer a férfiaknak is segíthet.

A szédülés leáll, ha hátradöntjük a fejünket.

A Colorado Egyetem tudósai egyszerű módot találtak a szédülés megszüntetésére. Ehhez csupán csak hátra kell dönteni a fejedet, és egy pontot kell kiszúrni, majd arra meredni.

Hideg borogatást tegyél a testedre.

Nyáron, főleg, akik sportolnak, és nem akarják abbahagyni az edzést a forróság ellenére sem. Egy egyszerű módszer segíthet enyhíteni a testhőmérsékletet: elég hideg tárgyat helyezni a test pulzuspontjára.

Több ilyen pont van: a homlokon, a csuklón, a nyakon, a térd alatt. Ha sportolás közben a fejet vagy a csuklót nedves kötéssel borítod az segíteni fog, hogy a test ne melegedjen túl.

betöltés...