Ez történik, amikor akarattal visszatartod a vizeleted

Annak ellenére, hogy nem észleljük, egy felnőtt ember húgyhólyag akár fél liter vizeletet is képes felhalmozni, mielőtt jelezné a testnek, hogy ürítenie kellene.

A szervezetünk kis receptorok segítségével tudja mennyi a húgyhólyagban felgyülemlett vizeletmennyiség, ezek a receptorok az agyba továbbítják az információt.

Szerencsére a legtöbb embernek kontrollja van a húgyhólyagja felett, így amikor úgy érezzünk, hogy pisilnünk kell vagy kimegyünk WC-re, vagy visszatartjuk azt.

Mi történik akkor, amikor úgy döntünk, hogy visszatartjuk a vizeletet?

A Science Alert szerint, amikor úgy döntünk, hogy visszatartjuk a vizeletet, a húgyhólyagban lévő henger alakú záróizom nem engedi átfolyni a vizeletet a húgycsőbe. Ez a kis izom egész jól végzi a dolgát, egészen addig, amíg a vizelettartás állandó magatartás nem lesz.

A folyamatos vizelet-visszatartás meggyengíti a húgyhólyag izmait, ez pedig vizeletretencióhoz vezethet, ami az akaratlagos vizeletürítés képességének akut vagy krónikus hiánya. Ez folyamatos vizelési ingert idéz elő.

Tycho Brahe csúnyán megjárta

Tycho Brahe dán csillagász és matematikus halála igen furcsa módon történt. A XVI. században élt tudós nem volt hajlandó elmenni egy bankettről, amikor úgy érezte vizelnie kell, mert úgy gondolta, hogy ez illetlenség lenne. Amikor hazaért egyáltalán nem tudott pisilni. Rövid időre rá önkívületi állapotba került, húgyhólyagja pedig szétrobbant.

Természetesen ez egy egyedi eset, leggyakrabban, amikor a húgyhólyag már nem képes tartani a vizeletet, egyszerűen odapisil az adott személy. Egy másik következménye a hosszas vizelet-visszatartásnak a vizeletfertőzés lehet.

betöltés...