7 élelmiszer, amit SOHA ne fogyassz lefekvés előtt!

Sok ember hajlamos esténként, ágyba bújás előtt még enni egy keveset, ne adjisten zabálni egy jót, ami a rohanó és stresszes életmódnak nagyban köszönhető.

Most olyan élelmiszerekről, italokról lesz szó, amit mindenképp kerülnöd kell, ha szeretnél nyugodtan aludni az éjszaka.

1. Szénsavas üdítők

Bármennyire is kívánatosak legyenek, a szénsavas üdítők nem tesznek jót a gyomorműködésnek, főként lefekvés előtt, hiszen puffadást, gyomorsav növekedést, így refluxot idézhetnek elő.

2. Csokoládé

Tudjuk, hogy finom, de a csoki koffeint és teobromint tartalmaz, amelyek serkentő anyagok, így lefekvés előtt nem ajánlott a fogyasztásuk. Ha valami édességre vágysz, egyél pár szem erdei gyümölcsöt, és a csokit hagyd meg reggelre.

3. Túró készítmények

Mivel ezek a finomságok zsírokban gazdagok, ezért emésztési gondokat idézhetnek elő, főként ha keménysajtot, parmezánt eszel késő este. A feta, vagy a mozzarella már nem annyira “veszélyes”.

4. Kávé

A kávénak élénkítő hatása van, így esti fogyasztása nem jó senkinek, aki szeretne jól aludni. Sőt, a kávé növelheti a gyomorsavat, ami szintén kellemetlen érzéssel tölt el. Ha mégis szeretnél kávézni, kortyolj koffeinmentes változatot.

5. Olajos magvak

Ugyan egészségesek, köszönhetően az Omega-3 zsírsav tartalmuknak, a mogyoró, dió fogyasztása elalvás előtt nem ajánlott, mert növelheti a zsírok lerakódását. Helyettük inkább egyél mandulát, pisztáciát, de azokat is csak mértékkel.

6. Vörös húsok

Fehérjében gazdag vörös húsokat nehéz megemészteni, így ha este ebből a finomságból eszel, akkor a gyomrod egész éjszaka azon fog dolgozni, hogy megeméssze a húst. Ez puffadást, gázképződést okoz. Ha este mégis szeretnél húst enni, inkább fogyassz egy kevés, párolt pulykamellet.

7. Tejtermékek

Lehet, hogy úgy tudod, a langyos tejtől jobban alszol, de ez tévhit, hiszen a tejben lévő laktózt nem könnyű feldolgozni, sőt az állati fehérjét tartalmazó tej megterhelheti a gyomrot, mivel az emésztésük nehéz dolog. Ezért este inkább mandulatejet igyál.

betöltés...