Meghalt Andy Vajna

Hosszú betegség után, életének 75. évében meghalt Andy Vajna.

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap az MTI-vel. Andy Vajna az elmúlt héten azt mondta közvetlen munkatársainak:

It is my passion to give back.

Azaz az volt a szenvedélye, hogy visszaadjon valamit annak az országnak, ahol született.

Andy Vajna 1944. augusztus 1-jén született Budapesten, Vajna András György néven, 2011 januárja óta a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos volt, feladata „a magyar film megőrzésére, fejlesztésére, állami támogatására és az ezzel kapcsolatos kormányzati tevékenység összehangolására irányuló stratégia kidolgozása” volt.

1956-ban 12 évesen egyedül menekült el Magyarországról és a Vöröskereszt segítségével Kanadába emigrált, a család végül Los Angelesben talált ismét egymásra. A Kaliforniai Egyetemen (UCLA) tanult, majd az egyetem mozgókép tanszékén kezdett el dolgozni. Később fotós vállalkozásba kezdett, majd Hongkongban parókakészítő vállalatot alapított és mozit üzemeltetett. 1982-ben megalapította az Amerikai Filmpiackutató Társulást, aminek elnöke lett.

Világhírű filmproducerré lett, 59 alkotás fűződik a nevéhez, mint például a Menekülés a győzelembe, a Rambo-filmek, a Terminator-filmek, a Vörös zsaru, az Elemi ösztön vagy az Evita.

Dolgozott mások mellett Oliver Stone, Paul Verhoven, James Cameron, Roland Joffé filmrendezővel, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Anthony Hopkins, Gary Oldman, Michael Douglas, Robert de Niro, Demi Moore, Sharon Stone, Scarlett Johansson színésszel is. Az 1997 és 2019 között gyártott magyar filmek közül a legmagasabb nézőszámot Andy Vajna filmje, A miniszter félrelép érte el.

Miután Andy Vajna átvette a magyar film irányítását, a magyar filmek több nemzetközi elismerést is begyűjtöttek. Nemes Jeles László filmje, a Saul fia Oscar-díjat és Golden Globe-díjat is nyert, a Mindenki című rövidfilmet is Oscar-díjjal jutalmazták.

2013-ban feleségül vette Palácsik Tímeét, 2015-ben pedig megvette a TV2 Csoportot. Korábban több megyei lap és a Bors bulvárlap is az érdekeltségébe tartozott, ezektől azonban megvált, a Lapcom kiadót eladta a Mediaworksnek. A tévé mellett rádiója is volt, társtulajdonos volt a Rádió 1-ben, illetve társtulajdonosa volt az etyeki Korda Filmstúdiónak is. Kaszinóérdekeltsége is volt, a fővárosban ebből a szempontból monopolhelyzettel rendelkezett érdekeltsége, két éve több mint 7 milliárd forint nyereséget hozott össze Las Vegas Játékkaszinó Üzemeltető Kft.

Miután médiaportfóliója nagy részét eladta, egy Index-interjúban azt mondta:

Amikor befektettem a médiába, úgy gondoltam, hogy a rádiónak, a televíziónak és a lapoknak egymást támogatva kell működniük. Egy évig ezt is csináltuk, de elég nehéznek bizonyult mindenkit egy vágányra terelni. A lapok eladott példányszáma pedig közben egyre csökkent. A Borsé még nem is annyira, mint például a Blikknek, de csökkent. És amikor megkaptam az ajánlatot a Mediaworkstől, gondoltam: miért ne?

Ebben az interjúban azt is mondta, nem tud arról, hogy kormányzati támadás alatt állna. (Azonban az igaz, hogy a jobboldalon többen kritizálták az elmúlt időben.) Arról is beszélt, hogy nemrég találkozott Orbán Viktorral, néha összejárnak, a kormányfő látta a Kincsem c. filmet, nézi is a filmeket, de nagyon el van foglalva Brüsszellel, nem hiszi, hogy van ideje moziba járni.

A Napi.hu összesítése szerint Vajna vagyona 2018-ban 69 milliárd forint volt, ott volt a legbefolyásosabbak listáján is, itt a Napi.hu az ötödik helyre rangsorolta, közvetlenül Orbán, Csányi, Mászáros Lőrinc és Matolcsy mögé. Hasonló listán a Forbes a 18. leggazdagabb magyarként rangsorolta, vagyonát 67,3 milliárd forintra becsülték.

2011-ben a HVG hetilap Portrét készített Andy Vajnával, ebben többek között arról beszélt, hogy Magyarország a hazája. „Sohasem az anyagiak határozták meg, milyen filmet csinálok. Jó ötletből minimális pénzzel is készülhet jó film, és ez fordítva is igaz” – mondta.

Idézünk akkori írásunkból:

„HVG: Most is, mint mindig, kedélyesen nyilatkozik. De azért néha önből is előtör a terminátor?

A. V.: Nekem ápolnom kell a művészlelkeket, simogatva vagy kicsit erélyesebben fellépve, hogy az jöjjön ki a filmből, amit korábban elképzeltünk. Ha ez nem működik, akkor az csakis az én hibám. Hogy az Evitánál maradjunk: Alan Parker fantasztikus rendező, de vitám támadt vele, mert nem akarta jóváhagyni a költségvetést. Amikor kevesellte a pénzt, ultimátumot adtam neki. Öt perccel a határidő letelte előtt megjelent nálam, hogy aláírja a papírokat.”

A Magyar Nemzeti Filmalap Andy Vajnát saját halottjának tekinti.

betöltés...