5 betegség, ami sokkal gyakrabban fordul elő nőknél, mint a férfiaknál

Egyes betegségek olyan hirtelenséggel következnek be, hogy szinte időnk sem marad a felismerésére. Azonban, ha tisztában vagyunk az ezekre jellemző tünetekkel, nagyobb az esély arra, hogy elejét vegyük a kialakulásuknak.

Köztudott, hogy minden időben felfedezett és kezelt betegség nagyobb eséllyel gyógyítható. Nézzük akkor, melyek a hölgyeket érintő leggyakoribb betegségek, és melyek ezek tünetegyüttesei!

1. A térd ízületeinek betegsége

Tünetei könnyen összekeverhetőek és legtöbbször figyelmen kívül is hagyhatóak. A betegség az öregedés során jelentkezik, és ez a kezeletlen állapot negatív hatást gyakorolhat akár az egész szervezetünkre is.

A térd ízületeinek betegsége kétszer gyakrabban fordul elő a nőknél, mint a férfiaknál, és azoknál, akik gyorsan lefogynak valamilyen okból, még nagyobb veszélyt jelent. Ezért nagyon fontos ennek a betegségnek az időben történő diagnosztizálása, mivel az idő múlásával az ízületek állapota rohamosan romlik, és ez hosszú távon térddaganat kialakulásához vagy a mozgás drasztikus csökkenéséhez vezethet.

2. Szklerózis multiplex 

A központi idegrendszer degeneratív betegsége, amely körülbelül 2,3 millió embert érint világszerte, a National MS Society felmérése szerint. A betegség kétszer olyan gyakori a nőknél, az első tünetek 20 és 40 év között jelentkezhetnek először.

A betegség számos aspektusa még ismeretlen az orvosok számára. Egyes orvosok úgy vélik, hogy az autoimmun betegségek kategóriájába tartozik, bár még nem fedezték fel a sclerosis multiplexhez társuló antigént (azt a fehérjét, amely stimulálja az immunválaszt), mások viszont nem szívesen titulálják autoimmun betegségnek.

Valójában még nincs gyógymód erre a betegségre, de már létezik olyan kezelés a tünetek enyhítésére, mely a betegség előrehaladásának lassulását eredményezi.

3. Lupus

A lupus egy krónikus autoimmun betegség, melyben az immunrendszer megtámadja a szervezet egészséges sejtjeit, mivel azokat idegen sejtekként kezeli. Ez a rendellenesség a bőr, az ízületek vagy egyes szervek sérülését okozhatja.

A leggyakoribb tünetek közé tartozik a fáradtság, a fejfájás, az ízületek, lábak, kezek vagy szemek duzzanata, valamint a hajhullás. Az Amerikai Lupus Alapítvány szerint az érintettek több mint 90\%-a nő, és bár még fiatal korban jelentkeznek a tünetek, sok nő esetében csak évek múltával állítható fel a helyes diagnózis.

A betegség kiváltó oka eddig ismeretlen, az általa leggyakrabban érintett szerv, a vese.

4. Krónikus fáradtság szindróma

A krónikus fáradtság szindrómát, a Center for Disease Control and Prevention, úgy fogalmazza meg, mint „egy komplex és pusztító betegség”, amelyben az érintettek úgy érzik, hogy túlterheltek, a fáradtságot soha nem tudják kipihenni.

Ehhez az érzéshez olyan más tünetek is társulnak, mint az izomfájdalom, memóriavesztés és az álmatlanság, ezért ezen betegek számára még az egyszerű mindennapi tevékenységek, mint az öltözködés vagy zuhanyozás is rendkívül megerőltető feladat lehet.

A nők esetében négyszer nagyobb valószínűséggel diagnosztizálták ezt a betegséget, mint a férfiaknál, feltehetően a szervezetben felszabadult bizonyos női hormonok miatt, a betegség kiváltó oka pedig még nem tisztázott.

5. Gluténérzékenység

A cöliákiát, vagy gluténérzékenységet (lisztérzékenység) a szervezet gluténnal szembeni intoleranciája okozza. Minden alkalommal, amikor a beteg glutént fogyaszt egy azonnali immunreakciót vált ki a szervezetében, és olyan kellemetlen panaszokat, tüneteket okoz, mint a súlyos hasi fájdalom vagy hasmenés.

A betegség a nők 60-70\% -át érinti, és negatív hatással lehet a gyerekvállalás terén is.

Gyakran előfordul, hogy a pontos diagnózist akár 10 év után állítható fel, különösen akkor, ha a tünetek intenzitása nem túl gyakori. A betegségben szenvedőknek gluténmentes étrendet kell követniük teljesen kihagyva a glutén tartalmú élelmiszereket a napi táplálkozásukból.

betöltés...