12 meglepő ok, amiért nem alszol jól éjszaka

A rendszeres alváshiány miatt már közvetlenül ébredés után kimerültnek érezzük magunkat, sőt mi több, ez az egyik fő oka a hízásnak is.
A következőkben bemutatunk néhány remek tippet, hogy hogyan is szabaduljunk meg a „szörnytől”, ami ébren tart bennünket.

12. Rossz hőmérséklet

Ugyan igazán kellemes melegben elaludni, mégis a megfelelő hőmérséklet 15-23°C között van.
A megoldás: eleinte egy könnyed paplannal takarjuk be magunkat, majd az éjszaka során cseréljük le egy melegebbre.

11. Edzés

A testedzés az idegrendszert stimulálja, ezért tornázás után jóval nehezebben tudunk elaludni.
A megoldás: az edzést legalább három órával az elalvás előtt tudjuk le.

10. A tervezés hiánya

A teljesen kipihent állapothoz a testnek egy bizonyos alvásmennyiségre van szüksége. A hétvégéken lehetetlen „felzárkóznunk”, nem tudunk annyit aludni egy-két nap alatt, hogy ezzel „előre” kipihenjük magunkat a hétköznapokra.
A megoldás: minden este ugyanabban az időpontban feküdjünk le, lehetőleg 22 és 1 óra között.

9. Világítás

Még az elektromos készülékek legkisebb LED világításai is zavaróak lehetnek alvás közben. Minél sötétebb van, annál jobban alszunk.
A megoldás: minden fényt szüntessünk meg a szobában, vagy vegyünk fel szemtakarót.

8. Zajok

Bármilyen zaj kizökkentheti a testet nyugalmi állapotából, legyen az akár a kint közlekedő autók hangja, vagy épp a szomszédok hangos beszélgetése.
A megoldás: használunk füldugót, vagy fehér zajjal próbáljuk meg kizárni a többi hangot.

7. Az ágy nem megfelelő célú használata

Sok ember nem csak alvásra használja az ágyát, hanem dolgoznak is benne, ennek következtében pedig romlik az alvásminőség is.
A megoldás: hagyd a munkát a hálószobán kívül!

6. Koffein

Nem titok, hogy a koffein hatására igen nehezünkre eshet elaludni. Nem szabad elfeledni, koffein nem csak a kávéban, de a teában, a csokoládéban és néhány más termékben is megtalálható.
A megoldás: esténként kevesebb koffeintartalmú ételt és italt fogyasszunk.

5. Ágyban fekvés, alvás nélkül

Sokan úgy fekszenek le, hogy nem is igazán akarnak aludni, s remélik, hogy egyszer majd csak elalszanak. A legtöbb esetben azonban ez a módszer nem jön be.
A megoldás: ha nem tudunk elaludni 20 perc alatt, álljunk fel, olvassunk egy könyvet (semmiképp sem e-könyvet, mert azzal csak még rosszabbat teszünk), vagy csináljunk valami pihentető, álmosító dolgot.

4. Alkohol

Ugyan az alkoholtól gyorsabban elalszunk, ám negatívan hat a gyors szemmozgásra, így fáradtan és émelygősen kelünk fel reggel.
A megoldás: elalvás előtt két órával már ne fogyasszunk alkoholt, de még jobb, ha egyáltalán nem iszunk.

3. Agyi túlterhelés

Sokszor nem hagyjuk, hogy az agyunk egyszerűen „újrainduljon”, s egy kicsit megszabaduljon a mindennapi problémáktól, ez pedig rossz alvásminőséghez vezet.
A megoldás: engedjük el a gondokat, és tereljük valami teljesen másra a gondolatainkat, például gyűjtsük össze az azonos betűvel kezdődő országokat, vagy számoljunk bárányokat.

2. A szokások hiánya

Az alvás előtti „szertartások” hiánya következtében egyszerűen nem tudjuk kipihenni magunkat, reggel fáradtan ébredünk.
A megoldás: tanítsuk meg a testünket egy bizonyos „rítus” követésére, például zuhanyozzunk le meleg vízben (sem túl melegben, sem túl hidegben), majd hallgassunk zenét. Semmiképp se vegyünk forró fürdőt alvás előtt, hiszen az felgyorsítja az anyagcserét, így nehezünkre fog esni elaludni.

1. Az alvópozíciók

Ha kényelmetlen pozícióban alszunk el, akár egyedül, akár a partnerünkkel, az stresszként fogja érni a testünket, ez pedig szintén az alvásminőségére mehet.
A megoldás: találjunk egy megfelelő, kényelmes pozíciót, s próbáljunk nem kizökkenni belőle elalvásig.

betöltés...