Ez a 8 testhelyzet többet elárul rólad egy állásinterjún, mint az amit mondasz

Mindenki szeretne jól teljesíteni egy állásinterjún, hiszen ettől függ élete jövője. Ám ebben a helyzetben annyira izgulunk, hogy képesek vagyunk begyakorolni néhány szöveget, amit el szeretnénk majd ott mondani. De abba nem is gondolunk bele, hogy az interjúztató alanyok nem minden esetben a szavainkra figyelnek oda, hanem inkább a testtartásunkra. A nonverbális jelek sokkal többet elárulhatnak rólunk, mint azok a szavak amelyeket kiejtünk. Ma összegyűjtöttünk pár testtartást, amit célszerű elkerülni, ha mindenképpen be szeretnénk tölteni az adott állást.

Nyakunk megérintése.

Egy volt FBI-os kémelhárító ügynök elmesélte, hogy amikor az emberek stresszhelyzetbe kerülnek általában a nyakukat fogják meg először. Ez azért történik mert tudat alatt a testünk azt a testrészünket védi, ami számára a leggyengébb, ez pedig a nyak. A férfiak inkább a nyakuk oldalához és hátuljához, míg a nők a nyakuk elejéhez érnek hozzá. Ebből a testhelyzetből az szűrhető le, hogy az adott illető nem biztos magában, vagy nincs tisztában a következményekkel.

Keresztbe tett lábakkal való ülés.

Azok a hölgyek ülnek általában így, akik szoknyát viselnek és nem akarják, hogy idegen szemek betekintést nyerjenek a ruha alá. Egy testbeszéd szakértő elmondása alapján, azok az emberek, akik mindkét lábukat a földre teszik és a bokájuknál keresztezik a lábaikat, logikus gondolkodással rendelkeznek valamint jó problémamegoldó készséggel bírnak.

A vállak aszimmetrikusan helyezkednek el.

Egy szociálpszichológus szerint ezt a testtartást általában azok az emberek használják, akik eléggé határozatlan személyiségek. Ez a pozíció negatívan hathat a hormonjainkra, melynek következtében az önérzetünk a béka hátsója alatt lesz. A HR-szakemberek az ilyen testtartással ülő személyeket egy külön csoportba válogatják az állásinterjúk alatt.

Kezek elrejtése.

A kezeink azok, melyek bármelyik pillanatban el tudják árulni, ha feszültek vagyunk vagy szorongunk. Annak érdekében, hogy az emberek ezt ne lássák, tudat alatt elrejtjük őket. Állásinterjún például a nyitott tenyérrel ülő emberekkel sokkal közvetlenebbek a HR-szakemberek, mint azokkal, akik ökölbe szorították kezüket. A nyitott tenyerek ugyanis az őszinteségről és közvetlenségről adnak tanúbizonyságot.

Beszélgetés közbeni kitekintgetés és szünetelés.

Testbeszéd szakértők arra lettek figyelmesek, hogy amikor az ember balra néz, akkor egy múlthoz kapcsolódó emléket próbál felidézni, viszont ha felfelé tekint, akkor bizony hazugságon töri a kis buksiját. A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy az állásinterjú 60\%-ban szabad csak szemkontaktust tartani, mert ha sokat nézünk a szemébe azt az agresszió jeleként is fel lehet fogni.

Karba tett kéz.

A karba tett kéz a legegyértelműbb nonverbális jel, ami azt tükrözi, hogy mihamarabb be akarja az adott illető fejezni a beszélgetést. Nem mellesleg ezzel a pózzal általában a legfontosabb szervünket védjük, vagyis a szívünket.

Vállak felhúzása

Egy egykori FBI ügynök szerint, amikor egy ember nagyon magasra húzza a vállait, már-már eltűnik a nyaka az annak a jele, hogy az illető nagyon bizonytalan vagy fél valamitől, ilyenkor pedig hazudni kezd. Ha valakit érdekel a mondanivalód, akkor egyenes háttal áll, ami az őszinteség és a magabiztosság jele.

Túl sokszor simogatott haj.

A legtöbb embert nagyon is zavarja, ha a partner sokat simogatja és babrálja a hajkoronáját, mert ez annak a jele is lehet, hogy valami hazugságot akar kitalálni, vagy egyáltalán nem érdekli az, amit mondanak neki. Állásinterjún például célszerű lassú és mély levegőket venni, majd kilégzéskor mondani, amit szeretnél. Ez csökkenti a stresszt.

betöltés...