Az emberek tudják, hogy mi történik velük, amikor meghalnak, egy új kutatás szerint

Az újraélesztésük után pontosan visszaidézték a körülöttük elhangzottakat – pedig az orvosok már megállapították náluk, hogy megállt a szívük.

A New York-i Stony Brook Orvosi Egyetem kutatócsoportja egy minden eddiginél átfogóbb kutatást végzett olyan európai és amerikai páciensek körében, akiknek egyszer már megállt a szíve, tehát hivatalosan beállt náluk a halál. Ezeket az embereket az orvosok szerencsésen újraélesztették. A kutatókat most az érdekelte: miközben halottak voltak, érzékeltek-e bármit is a külvilág történéseiből.

Az eredmény nagyon érdekes: a halálból visszajött páciensek túlnyomó része még hosszú ideig részletesen be tudott számolni arról, hogy mi történt körülötte, miután leállt a szíve. Emlékeztek mindenre: az orvosok és a nővérek párbeszédeire, felidéztek olyan mondatokat, amelyeket tényleg csak akkor tudhattak, ha hallották azokat, és azt is pontról pontra elmondták, mi zajlott körülöttük az újraélesztésük közben.

Dr. Sam Parnia, a kutatás vezetője szerint azt eddig is tudták, hogy a szívmegállás után az agyban még kering a vér, akár órákig is, de hogy ez milyen konkrét agyi aktivitásban nyilvánul meg, az nem volt világos. A többek által elmesélt halál utáni élmények (alagút, fehér fény stb.) utalhatnak arra, hogy az agy ilyenkor még működik, de ez a kutatás egy ennél sokkal konkrétabb dologra mutatott rá: hogy a halálunk után hosszú ideig még látjuk és halljuk, ami körülöttünk történik. Tehát bár a külvilág számára meghaltunk, tulajdonképpen még a tudatunknál vagyunk.

Hogy pontosan mennyi ideig, azt még nem tudni, de a témában tovább kutatnak, hiszen a halál utáni élet önmagában is érdekes téma, ám ezek a vizsgálatok abban is sokat segíthetnek, hogy megtudják: mennyi idő alatt, milyen mértékű és jellegű agykárosodással lehet visszahozni valakit a halálból.

via

betöltés...