Miért "nem hullatott egy könnycseppet sem" Denzel Washington az apja miatt, amikor elhunyt

Ő az egyik legnagyobb filmsztár, akit a világ valaha ismert, mégis megáll, viccelődik és fotózkodik a rajongókkal. Ő a 68 éves Denzel Washington, akit mindenki szerénynek szeret, olyan ember, aki elkötelezett a minőség, az erkölcs, egyszóval az életét és a színészi karrierjét is jól csinálja.

De hogyan is kezdte? Amit sokan nem tudnak, hogy Denzelnek volt néhány korai küzdelme, bár ő hajlamos arra, hogy a magánéletét nagyrészt távol tartsa a rivaldafénytől. A valóság az, hogy ha nem lett volna keménykezű édesanyja, aki a legjobb érdekeit nézte volna (amit a mai napig folyamatosan elismer), talán nem lett volna az a Denzel Washington, akit ma ismerünk és szeretünk.

Washington 1983 óta él házasságban feleségével, Paulettával, és négy gyermekük van. De bár fáradságos munkával olyan életet teremtett magának, amelyben a család és a jó szülői magatartás mindennél előbbre való, saját neveltetése korántsem volt idilli, különösen ami az apjával való dinamikát illeti, amelyet sokan problémásnak neveznének.

Szülei válása formálta őt

Ki az közülünk, akire ne lenne mélyen és örökre hatással a szüleinkkel való kapcsolatunk? Így vagy úgy, de mindannyiunkat érint, akár akarunk erre koncentrálni, akár nem.

Washington édesapja, idősebb Denzel Hayes Washington pünkösdi prédikátor volt, aki két templomot vezetett, ráadásul még egy másik munkát is végzett, és ritkán volt a közelben. Az édesanyjának egy szépségszalonja volt.

„A szüleim olyanok voltak, mint éjjel és nappal” – jegyezte meg. „Anyám városi, Harlemben nőtt fel. Az apám pedig egészen halála napjáig egy lélekkel teli ember volt, egy vidéki fiú, aki egy virginiai farmon nőtt fel”.”

Azt mondják, az ellentétek vonzzák egymást, de a szüleim csak távolodtak egymástól. 14 éves voltam, amikor elváltak.

Nagyjából akkoriban, amikor a szülei szétváltak, az anyja elküldte őt egy magániskolába New York északi részén, hogy távol tartsa a bajtól. „Ez a döntés megváltoztatta az életemet, mert nem éltem volna túl azt az irányt, amerre mentem” – mondta Washington. A Popcorn with Peter Travers című műsorban adott interjúban, amikor megkérdezték tőle, hogy jó gyerek volt-e, nevetve azt mondta: „Csintalan voltam”, majd ünnepélyesebben hozzátette: „A három legközelebbi barátom elég sok időt ült [börtönben]… évtizedeket”.

Elveszett kapcsolat

18 éves korában Denzel elköltözött az anyjától az apjához. „Ő pedig kirúgott engem” – mondta Washington a GQ-nak. „Azt mondta: ‘Egyszerűen rossz vagy’.” De a Denzel és apja közötti hosszú és mocskos múlt ellenére elismeri apja jóságát.

„Mindenkinek, akivel együtt nőttem fel, nem volt apja. Nekem volt apám. Az apám tisztességes ember volt. Nagyon spirituális ember és úriember volt”.

Mégis, ami talán a legbeszédesebb, a továbbiakban leírja, hogy amikor az apja 1991-ben meghalt, nem sírt:

Augusztusban halt meg. Nagyjából akkor kezdtünk el forgatni, amikor meghalt. [Egy könnyet sem ejtettem az apámért. Ez úgy hangzik, mint egy könyv vagy egy dal. Egyszer sem sírtam a temetésen, nem volt semmilyen kapcsolat köztünk. – mondta Denzel Washington a GQ-ban

Amikor megkérdezték: „Mit látsz magadban az apádból?”. Denzel így válaszol: „Inkább az anyámra hasonlítok. Ő a legkeményebb nő.”

Miért áll az anyjához közel

Az édesanyja, Lennis Washington volt a legnagyobb hatással az életére, és a mai napig hálás az erejéért. Lennis a válása után egyedülálló anya volt, de míg volt férje többnyire távol maradt tőle, ő fegyelemmel és kemény munkával nevelte fiát. Mivel a legjobbat akarta neki, pénzt spórolt a magániskolára, „még akkor is, amikor nem engedhette meg magának”.

Míg néhány barátja nagyon negatív utat járt be, Denzel édesanyjának „volt elég esze ahhoz, hogy kivonjon abból a helyzetből, mielőtt rám került volna a sor” – mondja Washington. „Megvolt a pünkösdi alapítványom és az anyám, aki mindig azt mondta: ‘Fiam, sosem tudhatod, ki imádkozik érted. Szóval talán nem az volt a sorsom, hogy beleessek ezekbe a csapdákba” – mondta 1999-ben a Parade-nek.

„Én voltam az, amit úgy hívnak, hogy ‘köveket dobáltam a fegyházra'” – mondta Denzel évekkel később az ABC-nek – „de sosem találtam el. Soha nem kaptak el… Azt is tudtam, mi a jó és mi a rossz, ezért soha nem akartam túl messzire menni. Megmártottam a lábujjamat a vízben”.

Így 9. osztályban édesanyja az Oakland Academybe, egy magán előkészítő iskolába íratta Denzelt New Windsorban, New Yorkban, ahol kiválóan sportolt és érdeklődött a művészetek iránt. Érettségi után a Fordham Egyetemen kezdett el tanulni, ahol harmadéves korában kezdett el színészkedni.

Ami a barátait illeti: „Az egyikük 28 évet ült [rács mögött], a másik 20-at, a harmadik pedig 12-t” – mondja, majd hozzáteszi: „Az egyikük meghalt… a másik kettő kint van”. Amikor megkérdezik tőle, milyen tanácsot adna 15 éves önmagának, hangosan felnevet, és felkiált: „Hallgass az anyádra!”.

Az apasághoz való saját hozzáállása

Bár Denzel kapcsolata az apjával korántsem volt tökéletes, mindkét szülőjétől olyan tanulságokat vett át, amelyek végső soron őt is befolyásolták szülőként.

„Nem úgy volt, mint a gyerekeink esetében” – mondja – „ahol minden rendezvényükre elviszed őket. Az egy más időszak volt. Amint elváltak, én már iskolába jártam. Így az év 70 százalékában távol voltam. Nyáron nem kerestem őt [az apámat]. Kész voltam az utcára menni. Szóval csak úgy elhalványultál…. Nem azt mondom, hogy nem szerettem őt apaként. De nem játszottunk, nem labdáztunk, meg ilyenek. A következő dolog, amire emlékszel, hogy a főiskolán vagy.”

Ami a saját apaságához való hozzáállását illeti: „A család az élet” – mondja.

Tudod, rohanok haza, mert a fiamnak focimeccse lesz, és én ott leszek. Elvezetünk a meccsre, megnézzük őt, és utána megbeszéljük. Ilyen az élet. A színészet számomra nem élet. Ez a megélhetés. – mondta Denzel Washington

Bár imád filmeket készíteni, Washington azt mondja, nem nézi vagy elemzi a filmjeit. „Ha egyszer elkészítesz egy filmet, az az embereké” – mondja. „Szóval nem nézek vissza. Talán megnézek egy jelenetet, ha a tévében vagy valami hasonlóban van”.

Nem meglepő, hogy ugyanezt az alázatot próbálta belenevelni a színészetet választó gyermekeibe, John David és Olivia Washingtonba is, akik már korán sikert arattak népszerű tévésorozatokban.

Ami pedig a fekete apaságot illeti, Denzel így nyilatkozott a GQ-nak: „Az egyik dolog, ami a legjobban elszomorít a népemmel kapcsolatban, azok az apák, akik nem gondoskodnak a fiaikról és lányaikról. Vállalj felelősséget.”

„Nézz a tükörbe, és kérdezd meg: ‘Mit csinálhatnék jobban? Van lehetőség; meg tudod csinálni… Nem mondom meg, hogy milyen vallásúnak kell lenned, de dolgozz a lelkeden… Képzeld el – dolgoztasd meg az agyizmot.

Tartsd a testedet hangolva – ez a templomod. Mindent mértékkel. Folytassátok a keresést. Ez a legjobb része az életnek számomra – továbbra is próbálj a legjobb ember lenni.

betöltés...