Az emberiség történelmének 14 legdrágább baklövése

Mindannyian emberek vagyunk, ennek megfelelően pedig mindannyian hibázunk olykor a munkánkban vagy épp a napi rutin feladataink során. Ezzel nem lehet mit tenni, amíg nem gépek dolgoznak majd helyettünk, addig egyszerűen együtt kell élnünk ezzel. Akadnak azonban olyan fatális hibák és bakik az emberiség történelmében, melyek felett azért már nem ilyen könnyű szemet hunyni, hiszen akárhányszor látjuk őket, egyszerűen nem tudjuk felfogni, hogy hogyan is történhetett meg mindez. Ezek közül a baklövések közül gyűjtöttük most össze a 14 legdrágább, legemlékezetesebb esetet.

Összedőlt panelház

A sanghaji Lotus Riverside lakópark 11 panelházból állt, de csak addig, míg egyik reggel az egyik 13 emeletes ház össze nem omlott. Csodával határos módon egyik másik épületben sem okozott kárt, és mivel még annyira új volt, így nem is lakott benne senki. A későbbi vizsgálatok megállapították, hogy az épület gyenge minőségű alapzat volt a baleset okozója.

Véletlenül összetört 150 éves gitár

Emlékeztek a gitárra, amivel Jennifer Jason Leigh színésznő játszott Quentin Tarantino Aljas nyolcas című filmjében? A 150 éves gitárt egy kaliforniai gitármúzeumból bérelték, ám nagyon úgy tűnik, hogy erről senki sem informálta Kurt Russell-t, aki az antik gitár kicserélése nélkül, egyszerűen fogta és darabjaira törte a felbecsülhetetlen értékű hangszert.

Túl széles vagonok

2014-ben irdatlan mennyiségű pénzt költöttek a francia SNCF vasútvonal felújítására, majd további 15 milliárd euróért vadonatúj vonatokat is rendeltek a sínpályára. Sajnálatos módon a méréseket végző szakemberek pontatlanok voltak, így a vasúti sínek a kelleténél szűkebbek lettek és nem fértek el rajtuk az új, méregdrága vonatok. Egy sürgős beavatkozás keretén belül, további 50 millió eurót felemésztve, végül sikerült kiszélesíteni a vasútpályát, hogy az új, 20 centiméterrel szélesebb kocsik is gond nélkül elférjenek rajta.

225 millió dollár veszteség egy elgépelés miatt

A japán Mizuho Securities egy darab részvényét szerette volna eladni ¥610,000-ért (körülbelül 5 ezer dollár) a tokiói tőzsdén, ám a tőzsdeügynökük egy végzetes elgépelést végzett melynek következtében 610 ezer részvényüket adták el 1¥ áron. A cég minden tiltakozása ellenére a tokiói tőzsde feldolgozta a vállalat megbízását, mely összességében 225 millió dolláros veszteséget eredményezett a cégnek.

A túl nehéz tengeralattjáró, ami sosem tért volna vissza

A spanyol kormány 1,75 milliárd fontot fektetett be a legújabb tengeralattjárójának legyártásába, mely az Isaac Peral nevet kapta. Az építési folyamat következtében azonban a tengeralattjáró túlsúlyosra sikerült, mely mint később kiderült, egy szerencsétlen elvétett számítás miatt történt. Mivel máshogy már nem tudták korrigálni a tengeralattjáró túlsúlyát, ezért akarva/akaratlanul is meg kellett növelniük a hajótest hosszát.

Alaszka eladása

A 19. század végén II. Sándor orosz cár úgy döntött, hogy “piacra dobja” az akkor teljesen jég borította Alaszkát. 1867. márciusában az Egyesült Államok kapva kapott az alkalmon és 7,2 millió dollárért cserébe megvásárolta Oroszországtól a területet. Mivel a rubel és a dollár értéke majdnem egyenlő volt akkoriban, így Oroszország viszonylag keveset nyert az üzleten, arról nem is beszélve, hogy dollármilliárd értékű természeti erőforrásokat veszített el.

Az Apple részvények eladása

Ronald Wayne, az Apple egyik alapítója 1976-ban 800 dollárért adta el a cégben lévő 10\%-os részesedését, mert félt, hogy a vállalat csődbe megy. Ha akkor nem így dönt, ma már milliárdos lenne belőle és semmi gondja nem lenne az életben. Nem lennénk a helyében, az egyszer biztos…

A himbálózó Millenium-híd

2000-ben adták át a Temze-folyó két partját összekötő Millenium-hidat, és szinte azonnal le is kellett, hogy zárják. Mint kiderült, a rajta sétáló emberek tömege drasztikusan befolyásolta a híd szerkezetét, melynek következtében egyszerűen himbálózni kezdett. A híd eredeti 18,2 millió fontos tervezett költségét így további 5 millió fonttal kellett megtoldani, hogy biztonságossá lehessen tenni a használatát.

Elvesztett űrhajó

A \’The Mars Climate Orbiter\’-t a NASA fejlesztette ki, a Mars éghajlatának tanulmányozása céljából. Egy váratlan hiba következtében azonban elveszették a kommunikációt az azt szállító űrhajóval, ami így minden külső segítség nélkül egyszerűen a Marsnak csapódott. Legalábbis az utólag elvégzett számítások alapján erre lehet következtetni.

A felhőkarcoló, ami megolvasztja az autókat

Homorú alakjának és üvegfelületének köszönhetően a londoni “Walkie-Talkie” névre keresztelt felhőkarcoló tulajdonképpen egy óriási tükörré vált. A homorú felületéről visszatükröződő napfény olyan erős volt, hogy megolvasztotta a környéken parkoló autókat. A további pusztítás elkerülése végett, az épületet árnyékolórendszerrel szerelték fel.

Az elszivárgott tó

1980-ban egy olajkutató munka során egy komplett tavat sikerült eltüntetni a föld színéről az Egyesült Államokban. Az esetet egy sérült fúrófej és a hibás számítások váltották ki, melynek következtében nem vették figyelembe, hogy a tó alatt egy hatalmas sóbánya található. A meglékelt tó így tulajdonképpen teljes egészében elfojt, de vitte magával a fúrótornyot, a vontatóhajót, 11 uszályt, és több tucat teherautót is. Csodával határos módon a balesetben senki sem vesztette életét.

Kidobott bitcoinok

Amikor 2009-ben a bitcoin megjelent, tulajdonképpen gyerekjáték volt hozzájutni. Az angol üzletember, James Howell éppen ezért be is vásárolt belőle, mint egy 7500 darabot, digitális pénznemben. Hosszú ideig nem történt semmi, 2013-ra azonban a Bitcionok összértéke 7,5 millió dollárra nőtt, James pedig úgy döntött, ideje túladni rajtuk. Mikor már épp nyélbe ütötte volna az eladást rájött, hogy a bitcoinokat tartalmazó merevlemezt már évekkel korábban kidobta, így az egész meggazdagodás csak egy szép álom maradt számára.

Vasa, az elsüllyedt hajó

A Vasa egy, a svéd király megrendelésére épített zászlóshajó volt a 17. században. Sajnos sosem sikerült elhagynia a Stockholmi-öblöt, a hajógyárból való ,,kigurulás” után ugyanis azonnal elsüllyedt. Az ok valószínűleg a helytelen tervezés és instabil kialakítás volt, ez vezetett végül oda, hogy a hajó pár perc leforgása alatt, több ezer város lakó szeme láttára került tengersírba.

A kiszakadt híd

A szöuli Han-folyó hídja viszonylag gyorsan, nagy hírnévre tett szert 1994-ben, ám sajnos nem olyan dolog miatt, amire büszkék lehettek volna a szakemberek. A híd központi része ugyanis nem bírta elviselni az autókkal és teherautókkal megnövelt súlyt, így a rajta található gépjárművekkel együtt kiszakadt és a folyóba zuhant. Mint kiderült, a baleset fő okozója a rosszul összehegesztett acélszerkezet volt.

betöltés...