Innen tudhatod, hogy valahol vérrög van a testedben

Ha nem figyelsz a jelekre, végzetes lehet.

Ha valahol vérrög keletkezik a vénákban, az fájdalmas és nagyon veszélyes, akár mélyvénás trombózis is lehet a vége. A mélyvénás trombózis olyan, mint amikor egy útakadály (vérrög) miatt óriási dugó keletkezik az autópályán (véráramlás), így nem jut el a vér és a vérrel együtt az oxigén a sejtekhez. Különösen veszélyes akkor, ha a vérrögből leszakad egy darab, és eljut a tüdőartériába – ilyenkor tüdőembóliát okoz, ami könnyen végzetes lehet. Vannak figyelmeztető jelek, amelyek arra utalnak, hogy valahol a szervezetben vérrög van, ami megnehezíti a véráramlást. Ha ezeket idejében észleled, és elmész orvoshoz, elejét veheted a tragédiának.

1. Duzzadt a lábad.

A mélyvénás trombózis leggyakoribb tünete a puffadt, duzzadt láb és kar. Ha keveset mozogsz, állómunkát végzel és estére bedagad a lábad, az még nem ad okot különösebb aggodalomra, de érdemes egy kicsit többet mozognod, mert ez elősegíti a vénás áramlást. Akkor kell vérrögre gyanakodni, ha a lábad hirtelen dagad be, és fáj is.

2. Fáj a kezed vagy a lábad.

Legtöbbször a mélyvénás trombózis lábdagadással jár együtt, de van, amikor nincs más előjele, csak a fájdalom a végtagokban. Gyakran tévesztik össze izomgörccsel vagy -húzódással, így a problémát nem fedezik fel. A vérrög okozta fájdalom erősödik, ha sétálsz vagy amikor visszafeszíted a lábfejed. Ha megmagyarázhatatlan fájdalmat érzel a lábad ban, és mozgásra nem javul, ráadásul a bőröd kissé elszíneződött és meleg, jobb, ha orvoshoz mész.

3. Piros csíkok vannak a lábadon.

Ha a lábadon hosszanti vörös csík jelenik meg, vagy több piros folt, az a mélyvénás trombózis jele lehet, főleg, ha a nyomásra érzékenyek és melegek.

4. Fáj a mellkasod.

A mellkasi fájdalmat szívrohamnak gondolhatod, de tüdőembólia is lehet – a két betegség tünetei hasonlóak. Szívroham esetén a hirtelen fellépő fájdalom kisugárzik a karba, a nyakba vagy az állkapocsba. A tüdőembólia miatt fellépő mellkasi fájdalom is hirtelen jön, és olyan, mintha egy kést döfnének a szívedbe – de ha mély levegőt veszel, a fájdalom csak rosszabb. Innen tudhatod, hogy mivel állsz szemben. Bármelyiket tapasztalod, azonnal hívd a mentőket.

5. Nem kapsz levegőt vagy kalapál a szíved.

A tüdőben lévő vérrög lelassítja az oxigénáramlást. Ilyenkor a szív gyorsabban ver, hogy több oxigént tudjon pumpálni a sejtekhez. Ha a mellkasodban valami furcsát érzel, és nehezen veszel mély levegőt, az a szervezet vészjelzése. Akár el is ájulhatsz. Ha ilyesmit tapasztalsz, hívj segítséget.

6. Köhögsz, pedig nem vagy megfázva.

Ha nem tudod abbahagyni a köhögést, nehezen kapsz levegőt és hevesen ver a szíved, az figyelmeztető jel. A köhögés legtöbbször száraz, de a felköhögött cváladék akár véres is lehet. Mindenképpen fordulj orvoshoz.

betöltés...