8 szabály, amit Vilmos hercegnek és Kate Middletonnak be kell tartania, amit más királyi családtagoknak nem kell

Vilmos herceg és Kate Middleton Anglia leendő királya és hitvese, így különleges szabályok kötik őket, amelyek a királyi család többi tagjára nem vonatkoznak szigorúan. Cambridge hercegétől és hercegnéjétől például elvárják, hogy sok mindenben kérjék a királynő jóváhagyását, beleértve a ruhatárukat és az ünnepi terveiket is.

Szeretnénk bepillantást nyújtani abba, milyen lehet egy leendő uralkodó élete, ezért felsoroltunk néhány merev etikettszabályt, amelyek betartását elvárják Vilmos hercegtől és Kate-től.

1. A párnak II. Erzsébet királynő engedélyére volt szüksége, hogy összeházasodjanak.

Az 1772-es királyi házassági törvény a brit királyi család minden tagját kötelezte arra, hogy a házasságkötés előtt az uralkodó beleegyezését kérje. Ezt azonban hatályon kívül helyezték, és helyébe a 2013-as koronaöröklési törvény lépett, amely csak a trónöröklési sorban az első hat személyre vonatkoztatta ezt a követelményt.

Mivel Károly herceg legidősebb fia és a trón nyilvánvaló örököse, Vilmos herceg jelenleg a második a sorban, így rá is vonatkozik ez a szabály. Úgy tűnik, nagymamájának nem volt ellenvetése, és készségesen megadta beleegyezését.

2. Az esküvői ruhatárukat Ő Királyi Fenségének jóvá kell hagynia.

A királynőnek hatalma van “megvétózni” az esküvői ruhát, ha úgy érzi, hogy az együttes nem felel meg a királyi előírásoknak. Ez azt jelenti, hogy Kate-nek valószínűleg meg kellett mutatnia II. Erzsébet királynőnek a nagy nap előtt az Alexander McQueen menyasszonyi ruháját.

Ami Vilmos herceget illeti, a királyi férfiak körében hagyomány, hogy az esküvői szertartásra a katonai egyenruhájukat viselik. És nagyapjához hasonlóan a herceg is úgy döntött, hogy nem visel jegygyűrűt – ezzel a szokással Harry herceg szakított, amikor Meghan Markle-el való házasságkötése után platina gyűrűt viselt.

3. Kate terhességgel kapcsolatos egészségügyi problémái nyilvánosságra kerülnek.

A protokoll szerint a királyi családtagok csak az első trimeszter átlépése után jelentik be a terhességet. De amikor Kate György herceggel volt várandós, a hyperemesis gravidarum, más néven vészes terhességi hányás diagnózisa miatt korábban kiadtak egy közleményt.

A Buckingham-palota minden releváns egészségügyi problémát és frissítést megoszt, hogy megmagyarázza, miért nem tud a hercegné részt venni a tervezett elfoglaltságain.

4. Kötelesek elárulni gyermekeik nevét a királynőnek, mielőtt bárki mással megosztanák.

Vilmos hercegnek és Kate-nek hivatalosan nincs szüksége a királynő jóváhagyására a babáik nevéhez, de az áldását általában kérik. A neveket pedig addig nem lehet nyilvánosan bejelenteni, amíg előbb nem szólnak róla Őfelségének.

A névválasztás szabadsága nagymértékben függ az öröklési rendtől is. A sorban lejjebb lévő leszármazottak esetében nagyobb szabadságuk van az egyedi vagy szokatlan becenevek adására.

5. Vilmos herceg és fia, György herceg hivatalosan nem repülhetnek együtt.

Az örökösöknek nem szabad együtt utazniuk, hogy baleset esetén megvédjék a királyi vérvonalat. Cambridge hercege és hercegnéje azonban a királynő engedélyével megkerülte ezt a szabályt. Őfelsége állítólag lazított a szabályon, mivel a légi közlekedést manapság biztonságosabbnak tartják.

Jelenleg Vilmos herceg és Kate minden gyermekükkel együtt utazik, de amikor György herceg betölti a 12. életévét, kénytelen lesz külön utazni.

6. Elvárják tőlük, hogy kövessék a királyi család ünnepi protokollját.

Embed from Getty Images

A királyi család karácsonyi hagyománya, hogy a királynő sandringhami birtokán töltik együtt a karácsonyt, de Vilmos és Kate azt szeretné, ha a gyerekek a család mindkét felével töltenék együtt időt.

Szerencsére a történelmi gyakorlat, miszerint a házastárs családtagjait vagy a királyi vérrel nem rendelkező rokonokat mellőzni kell, a modern időkkel megváltozott, és a királynő eleget tett a kérésüknek, hogy a Middleton család berkshire-i Buckleburyben lévő házában tölthessék az ünnepek egy részét.

7. Úgy kell öltözködniük, hogy mély benyomást tegyenek, és Kate bármilyen ékszert kölcsönkérhet a királynő gyűjteményéből.

Kate kiválaszthatja II. Erzsébet királynő bármelyik drágakövét, feltéve, hogy az uralkodó rábólint. Egy királyi szakértő szerint a királynő nagyon szívesen megosztja gyűjteményét a hercegnővel, és az évek során Kate-et többször is látták már ezeket a koronaékszereket viselni különböző alkalmakkor.

Ha kíváncsi vagy, hogy Vilmos herceg miért visel mindig chinót, az azért van, mert szigorú öltözködési etikettet kell követniük. A farmer bizonyos helyeken rendkívül lazának számít, míg a könnyű, pamutnadrágok elfogadhatóbbnak számítanak.

8. Jobb belátásra kell térniük, amikor a szeretet nyilvános kimutatásáról van szó.

Bár technikailag semmilyen szabály nem tiltja, hogy a királyi család tagjai gyengédséget mutassanak egymás felé, a királynő ritkán fogta meg Fülöp herceg kezét, és ez precedenst teremtett a család többi tagja körében.

Egy királyi etikett szakértő elmagyarázza, hogy a nyilvános szeretetnyilvánítások megfelelő mennyisége általában attól függ, hogy mennyire hivatalos vagy alkalmi az esemény. Vilmos herceg és Kate általában nem osztoznak nyilvánosan édes pillanatokban, de időnként vannak olyan pillanatok, amikor a pár kézen fogva vagy ölelkezve látható, mint például ezen a képen a tizedik házassági évfordulójukról.

Mit gondolsz ezekről a szabályokról? Egyetértesz, vagy nem értesz egyet velük?

betöltés...