Így jelezhet a cukorbetegség – 4 tünet, amit ne hagyj figyelmen kívül

A cukorbetegség olyan szindróma, amelyet a magas vércukorszint (hiperglikémia) és az anyagcserében fellépő egyensúlyhiány jellemez.

Szervezetünkben az inzulinnak nevezett hormon teszi lehetővé a glükóz energiaforrásként való felhasználását.

Ha az inzulinhatás csökken, vagy nem tudja megfelelően kifejteni hatását a szervezetben, azt az állapotot cukorbetegségnek nevezzük. A betegséget megfelelő orvosi kezeléssel, körültekintően összeállított étrenddel, a testsúly gondos nyomonkövetésével és testmozgással ellenőrzés alatt lehet tartani.

Típusai

A WHO (World Health Organization) a cukorbetegség három fő formáját különbözteti meg: 1-es típusú, 2-es típusú és gesztációs vagy terhességi. A leggyakrabban előforduló formái az 1-es típusú illetve a 2-es típusú.

Az 1-es típusú cukorbetegség kifejezés számos régi megnevezést felváltott, ilyenek a fiatalkori cukorbetegség és az inzulinfüggő cukorbetegség. A 2-es típusú cukorbetegség megnevezés szintén felváltott régi kifejezéseket, beleértve az inzulinfüggetlen (nem inzulinfüggő) cukorbetegséget.

1-es típusú cukorbetegség

A betegség oka a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben az inzulintermelő béta-sejtek pusztulása, ami iznulinhiányhoz vezet. Leggyakoribb kiváltó oka a T-limfociták által kiváltott autoimmun-reakció.

Az 1-es típusú diabétesz a cukorbetegek 10\%-át teszi ki Európában és Észak-Amerikában. A leggyakrabban gyerekkorban vagy fiatalkorban jelentkezik (de bármilyen életkorban előfordulhat). Az inzulinérzékenység normális, különösen a korai szakaszban. Minden esetben injekcióval történő inzulinkezelést igényel. Emellett szigorú diéta is szükséges, étkezés előtt az adagokat pontosan le kell mérni, ki kell számítani mennyi szénhidrátot vihet be a beteg a szervezetébe, és a vércukorszint rendszeres mérése is fontos (legalább minden étkezés előtt).

Habár az utóbbi években figyelemreméltó haladás történt a rendelkezésre álló technológiák terén (egyre fejlettebb inzulinadagoló tollak, inzulinpumpák, vezeték nélküli vércukorszint érzékelők), a mesterséges hasnyálmirigy vagy a betegség más gyógymódja még várat magára.

2-es típusú cukorbetegség

A betegség kialakulásának középpontjában az inzulinrezisztencia áll, valamint az ezzel együtt járó csökkent inzulinelválasztás. A sejtek ellenállását az inzulinra valószínűleg a sejtmembránon levő inzulinreceptor módosulása okozza.

A 2-es típusú cukorbetegség kiváltó okai lehetnek: a túlnyomórészt ülő-életmód, a modern étrendek magas kalóriatartalma, amely elhízáshoz, vagy legalábbis magas testtömeg-indexhez vezethet, a dohányzás, magas koleszterinszint és magas vérnyomás.

Ezt a típusú betegséget sokáig orálisan, gyógyszerekkel kezelik, csak akkor szükséges injekciós inzulinkezelésbe fogni, ha az orális kezelés már nem tudja hatékonyan szabályozni a vércukorszintet.

A betegségnek ezt a típusát magas inzulintermelési szint jellemzi (így kompenzálva a sejtek ellenállását), ez pedig egy idő után kimeríti a hasnyálmirigyet és az inzulintermelés visszaesik. Az újabb, orálisan bevehető gyógyszerek növelik a sejtek inzulinérzékenységét, és ezzel általában megóvják a hasnyálmirigy inzulin-elválasztási funkcióját, azokkal a gyógyszerekkel ellentétben, amelyek éppen ellenkezőleg fejtik ki hatásukat.

Tünetek

1. Állandó szomjúság- és éhségérzet

A cukorbetegség egyik leggyakoribb tünete a fokozott szomjúság, és a fokozott vizelési inger. Ez azt jelenti, hogy akkor is szomjas vagy, ha már elegendő mennyiségű folyadékot fogyasztottál.

A cukorbetegség fokozott éhségérzetet is okozhat. Éhesnek érezheted magad még egy bőséges étkezés után is. Tudni kell, hogy a cukorbetegség akkor is okozhat fogyást, ha túl sokat eszünk. Ez azonban nem előny, ami segíthet a fogyókúrában, hanem riasztó jel, hogy ideje orvoshoz fordulni.

2. Látászavarok

A homályos látás a nem diagnosztizált cukorbetegség egyik leggyakoribb tünete, és néha az első megfigyelt jel lehet. A pupillák kitágulnak, és megváltozik az alakjuk, a beteg pedig nem tud koncentrálni.

A cukorbetegség szürke hályog kialakulását is eredményezheti, ami elhomályosíthatja a látást, vagy akár glaukómát (zöld hályog) is okozhat, amely teljesen tönkreteheti a látást – ez általában olyan lassan történik, hogy sokszor figyelmen kívül hagyják. Rendszeres szemészeti vizsgálat képes azonosítani ezeket a problémákat.

3. Fáradtság, ingerlékenység

A cukorbetegek gyakran fáradtak, mert a szervezetüknek nehézségei vannak a glükóz elégetésével, ami pedig a test fő energiaforrása.

Sok cukorbeteg más okból is lehet fáradt, ilyenek például az elhízás, a magas vérnyomás, szívbetegségek, vesebetegségek.

A cukorbetegség ingerlékenységet, depressziót vagy hangulati ingadozásokat okozhat, amelyek megnehezíthetik a mindennapi feladatok elvégzését. Ezek az emberek egészen egyszerűen nem érzik magukat jól, hiszen az agyuk nem jut hozzá a megfelelő mennyiségű glükózhoz.

4. Lassan gyógyuló sebek

A nehezen gyógyuló sebek jelentik a cukorbetegség egyik legproblémásabb aspektusát. Hosszú időbe telhet, amíg akár egy kisebb vágás vagy egyszerű karcolás meggyógyul. Miért?

Mivel a vérellátás nem működik megfelelően, a sebek gyógyításáért felelős sejtek sem tudnak kielégítően reagálni. Ha nem kezelik őket, a sebek nagyon veszélyesek lehetnek a cukorbetegek számára.

betöltés...