9 dolog, ami néhány évtized alatt eltűnhet

50-100 évvel ezelőtt a tudományos-fantasztikus könyvek olyan eszközöket említettek, amelyek lehetővé tették az emberek közötti kommunikációt, ha távol vannak egymástól, valamint műholdakat, amelyek képesek jeleket továbbítani. De akkor még senki nem gondolta, hogy mindez valósággá válhat. De most a mindennapi életünkben már vannak mobiltelefonok, internet, quadcopterek és mikrohullámú sütők.

Úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk megjósolni, mi történhet 20 év múlva. Nem akarunk 100 évet előre megtervezni, mert mi magunk szeretnénk látni a jövőt. De nem tudjuk, hogy a tudósoknak akkorra sikerül-e megoldani az örök élet problémáját. És a 20 év nagyon előre látható időtartamnak tűnik.

Kevesebb lesz a műanyag.

A műanyag vizes palackok és a szemeteszsákok ideje hamarosan lejár. Már rendelkezésre állnak kukoricakeményítőből készült szemeteszsákok és biológiailag lebomló palackok. Előállításuk továbbra is meglehetősen drága, tehát ezeknek a biotechnológiáknak az ára magas. De ez a terület fejlődik, és 20 év múlva valószínűleg furcsa jelenségként emlékezünk majd vissza a műanyag vizes palackokra, amelyeket szerencsére soha többé nem fogunk használni.

Személyes tér

Pár évvel ezelőtt megjelent a Fekete tükör brit antológia-sorozat egy, a társadalmi besorolásokról szóló epizódja. És valószínűleg nem volt egyetlen olyan ember sem, aki nem gondolta volna, hogy ez a jövőnk lehet. És most a szociális hálózatok, a keresőmotorok, a biztonsági kamerák, az adatbázisok, a biometria és az arcfelismerő rendszerek révén valóban kevesebb a személyes tér. Egyre nehezebb bármit megtenni anélkül, hogy mások értesülnének róla. És ez a tendencia nagyon lopakodóan valósággá vált.

Vezetékek

A lemerült akkumulátorral rendelkező okostelefon nemcsak bosszúságot okozhat, de bizonyos helyzetekben akár egy életre szóló tragédiát is. Különösen bosszantó, ha magunkkal viszünk egy power bank-ot, de a vezetéket otthon, az autóban vagy egy másik táskában felejtjük. Ez a probléma annyira elterjedt, hogy egyes vállalatok komolyan vették ezt a kérdést. És az első lépéseik arra bíztatnak bennünket, hogy hamarosan megszabadulunk a telefonunk minden vezetékétől. A gyártók azt tervezik, hogy mindenhol vezeték nélküli töltőket telepítenek, így az ügyfelek bárhol feltölthetik készülékeiket, bármilyen vezeték használata nélkül.

Arany

Bolygónk korlátozott aranykészlettel rendelkezik, ezért kimerülése nagyon is lehetséges. Az amerikai geológiai szolgálat szerint mintegy 50 000 tonna fém még mindig a talajban van. Évente mintegy 2,5–3000 tonnát bányásznak ki. Tehát körülbelül 17 év alatt elfogyhat az arany.

Üzletek

Az Amazon Go-nak már nincs pénztára, és a vásárló bankszámlájáról vonják le a termékek árát, amikor távozik a boltból.

Úgy tűnik, hogy a jövőben megváltozik vagy akár eltűnik a vásárlás tényleges szükségessége, és a kiskereskedelmi üzletek koncepciója a jövőben valami mássá válik. Mivel sok ügyfél szeretné megérinteni vagy kipróbálni a termékeket, mielőtt megvásárolná őket, speciális üzlet zónák lesznek, ahol kipróbálhatunk egy-egy terméket. Például az ügyfeleknek lehetősége lesz kipróbálni a cipőket a fűben futva vagy egy dzsekit –30 ° C-os környezetben viselni.

Ezenkívül a boltban található speciális arcszkennerek felismerik az ügyfeleket, és személyes bevásárló listát fognak ajánlani mindenkinek, aki belép a zónába. Ez segít az online kiskereskedőknek olyan termékeket kínálni, amelyek megfelelnek az ügyfelek preferenciáinak. Nem lesznek pénztárak, és az ügyfél automatikusan fizet a vásárlásokért, amikor elhagyja az üzletet.

Forgalmi dugók

Lehet, hogy nehéz elhinni, de sok tényező rámutat arra a tényre, hogy a forgalmi dugók a jövőben eltűnhetnek. Az idő múlásával az autók mesterséges intelligencia rendszerekkel lesznek felszerelve, és számuk jelentősen csökken. Az autó számítógépe meghatározza az összes lehetséges helyzetet az úton, így a járművezetők hibái, amelyek manapság nagymértékben befolyásolják a forgalmat, megszűnnek. Ha azonban valahol forgalmi dugó alakulna ki, egy egységes számítógépes rendszer valós időben korrigálja a közlekedési lámpák működését, és a kialakuló forgalmi dugó megszűnik, még mielőtt az ténylegesen kialakulna.

Antibiotikumok

Az antibiotikumok feltalálása óta annyira túlzott mértékben használják őket, hogy ennek eredményeként egyes baktériumtípusok rezisztensekké váltak rájuk. A következő 10–20 évben azonban az ellenőrizetlen antibiotikumok bevitelét jelentősen csökkenthetjük. A közeljövőben megtanuljuk a baktériumok alkalmazását, amelyek antibiotikumokat termelnek egy adott betegség ellen. Tehát a beteget olyan antitestekkel injekciózzák, amelyek megállíthatják a test sejtjeinek fertőzését.

De a fő cél, amelyet a tudósok el akarnak érni, az, hogy abbahagyjuk a mikrobák elleni harcot, és megtanuljunk békésen együtt élni velük.

Foszfor

Még a mosogatógépekhez használt tabletták is tartalmaznak foszfort.

Ha valaki azt mondaná nekünk, hogy ki fogunk fogyni a foszforból, akkor valószínűleg kevesen kezdenénk el aggódni. Pedig valószínűleg kellene, mert folyamatosan használunk foszfort. Széles körben használják a mezőgazdasági foszfát-műtrágyák előállításában is. Ha a foszfor eltűnik, akkor sok olyan terméknek, amihez már hozzászoktunk, jelentősen csökkenni fog a mennyisége. Most ötször több foszfort használunk, mint 50 évvel ezelőtt. A Föld népessége növekszik, és ennek az ásványnak a fogyasztása is folyamatosan nő.

A tudósok szerint mintegy 80 év alatt elfogynak a foszfátköves tartalékok. De ha a Föld népessége folyamatosan növekszik, mint jelenleg, akkor ez sokkal korábban megtörténhet, például már 20–40 év alatt. A jó hír az, hogy a tudósok megpróbálják kitalálni, hogyan lehet spórolni ezzel az értékes ásványi anyaggal, és rendszereket hoznak létre az újrahasználatára.

Farmok

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Vertically (@vertically_blog) által megosztott bejegyzés

A búzával, kukoricával és napraforgóval bevetett hektárnyi mezők idővel eltűnhetnek. A városok gyorsan növekednek, és a szántóterület gyorsan csökken. De ez nyilvánvalóan nem olyan nagy probléma, mert a vertikális gazdaságok helyettesíthetik a hagyományos gazdaságokat. Úgy néznek ki, mint a magas üvegházak, amelyek hasonlítanak a raktárakhoz, ahol a növényeket függőleges állványokra ültetik.

Szerinted milyen dolgok fognak eltűnni a következő 20 évben, és miért?

betöltés...