14 film, amely egyetlen színészre támaszkodott, de a színészi alakítása lenyűgözőnek bizonyult

Mindannyian megszoktuk, hogy sok különféle színészt láthatunk egy filmben: a főszereplőket, a mellékszereplőket és a tömegjelenetek színészeit. Általános szabály, hogy a párbeszéd, az emberek és a dinamikus jelenetek bősége izgalmat okoz. De mégis, minden film egyedülálló a maga módján: némelyik számtalan szereppel büszkélkedhet, míg mások egy-egy fényes csillag színészi képességeivel lephetik meg a nézőket.

Mi mindig meglepődünk azon, hogy egy színész hogyan tudja tökéletesen megmutatni a rendező ötletét, és rábírni a nézőket, hogy teljesen beleéljék magukat a cselekménybe. Emlékezzünk néhány ilyen filmre.

1.127 óra

Aron Ralston egyedül indul a Utah államban lévő kanyon falainak megmászására. Egy rossz mozdulat következtében megcsúszik, és olyan szerencsétlenül esik, hogy egyik karja egy sziklavájatba szorul. A fiatal hegymászó öt napot tölt ebben a helyzetben, miközben lepereg előtte az élete. Miután rájön, hogy nem számíthat segítségre, minden erejét és bátorságát összeszedve levágja a beszorult kezét. Egyedül, legyengülve a vérveszteségtől, nem sok esélye van a menekülésre. Az akaraterejével azonban leküzdi a nehézségeket.

IMDb — 7.5

2. Út a vadonba

A 22 éves Christopher McCandless most diplomázott, ígéretes jövő előtt áll, de a biztos pálya helyett az ismeretlent választja és kalandot keresve nekivág Amerikának. Ami ezen az úton történik az ifjú utazóval, az számtalan ember számára vált örök szimbólummá. Vajon McCandless hősies utazó volt vagy naiv idealista; thoreau-i lázadó az 1990-es években vagy egy újabb útját vesztett amerikai fiú? Merész kalandor, avagy tragikus figura, aki harcra kelt az ember és a természet közt feszülő érzékeny egyensúllyal? McCandless útja a dél-dakotai búzamezőktől a Colorado folyó zuhatagain és egy kaliforniai neohippi kolónián át egészen Alaszka áhított, ám veszélyes vadonjáig vitt. Eközben olyan érdekes emberekkel találkozott, akik döntő hatással voltak gondolkodására és akik életét ő is megváltoztatta.

IMDb — 8.1

3. Bronson (2008)

Michael Peterson egész életében arról álmodozott, hogy híres lesz. A forrófejű, huszonkét éves srác úgy gondolta, ennek legegyszerűbb módja, ha kirabol egy postahivatalt. Petersont azonban gyorsan elfogták és hét év börtönbüntetésre ítélték. Végül több mint harmincnégy évet töltött rács mögött, ebből harmincat magánzárkában. A hollywoodi sztár, Charles Bronson nevet is itt vette fel. Hírnevét fékezhetetlen természetével, túszejtő akcióival szerezte. Az Egyesült Királyság legerőszakosabb rabjaként tartották számon, aki nemcsak a fegyőrökre, de a társaira nézve is állandó veszélyt jelentett. Átváltozásáról, életéről több könyvet írt.

IMDb — 7.1

4. Gravitáció

A Hubble űrteleszkópon végez munkát Dr. Ryan Stone, miközben Matt Kowalsky egy új, az űrruhában való navigálást lehetővé tevő jetpacket próbál ki. Eközben az oroszok megsemmisítik egy kiöregedett műholdjukat, melynek darabjai további műholdakat találnak el, lavinaszerű száguldó űrszeméthalmazt létrehozva. A kialakult száguldó lavina keresztezi a csapat űrsiklójának a pályáját, teljesen használhatatlanná téve azt és megölve három embert. A két űrhajós, a zöldfülű Dr. Stone és az öreg űrcowboy, Kowalsky elszakadnak a siklótól, hogy a kísérleti jetpackkel új menedéket találjanak a végtelen világűrben.

A levegőjük és a jetpack hajtóanyaga vészesen fogy, egymáshoz kapcsolva keresik a menekülési lehetőséget. A földi irányítással a kapcsolatuk megszakad, a távközlési műholdak nem működnek. Kowalsky vezeti a kétfős csapatot, tapasztalata és tudása jól jön a szorult helyzetben, talán ez a menekülés kulcsa.

IMDb — 7.7

5. Mentőexpedíció (2015)

A Marson hatalmas homokvihar készül. A NASA űrhajósai biztonsági okokból azonnal elhagyják a bolygót: halott társuk testét sincs már idejük megkeresni.Nem is találnák. Mark Watney (Matt Damon) ugyanis nem halt meg; csak a szkafanderébe épített adó meghibásodása miatt hiszik a többiek, hogy nem élte túl az első szélrohamokat.A mérnök-botanikus mindent elkövet a túlélése érdekében: gépeket szerkeszt, élelmiszert termel, vizet gyárt, és amikor a Földi irányítók felfedezik, hogy él, felkészül a mentőexpedíció fogadására.De az expedíció négy év múlva érkezik, méghozzá az ellenséges bolygó egy egészen másik pontjára. Neki 3200 kilométert kell utazni, hogy fogadhassa őket: egyedül, megfelelő felszerelés nélkül, végtelen magányban.

IMDb — 8.0

6. Álmok az utcán (2005)

Éjszaka, amikor a város alszik, Ahmad, az egyszerű pakisztáni bevándorló útra kel a kétkerekű kordéjával. A kocsiját végig tolja, vonszolja New York utcáin, amíg el nem jut a Midtown Manhattanben lévő elárusító helyére, az utca sarkára. A kordéból fánkot és kávét árul az arra járóknak. Bár Ahmad évek óta a nyüzsgő metropoliszban él és dolgozik, képtelen a magáénak érezni a várost. Vajon van-e kiút ebből a reménytelen helyzetből?

IMDb — 7.0

7. A gépész (2004)

Trevor Reznik egy éve nem aludt már rendesen. Álmatlansága azonban nem szokványos inszomnia, hiszen folyamatos ébrenléte nem más, mint szakadatlan rémálmok sora, melyekben megdöbbentő paranoiák, bűnök, szorongások kísértik. Éjszakáit vagy a repülőtéri kávézóban tölti Marie-val, a felszolgálólánnyal, vagy egy prostituáltnál, Stevienél, akinek ő a legrendszeresebb kuncsaftja. Egy ideje azonban Trevorral egyre furcsább dolgok történnek. Ki hagy kódolt üzeneteket a lakásán? Miért kezd Marie egyre inkább hasonlítani az anyjára? Miért nem szólt neki Stevie arról, hogy jól ismeri új munkatársát, Ivánt? És egyáltalán, ki valójában Iván? A férfi egyre zavaróbb és nyugtalanítóbb, mintha állandóan őt figyelné. Mi történik vele tulajdonképpen? Összeesküvés áldozata lett vagy az egész csak meggyötört elméjének képzelgése?

IMDb — 7.7

8. A fülke (2002)

Megcsörren egy utcai telefon, Stu (Colin Farrell) felveszi, és majdnem belehal. Mert egy mesterlövész hívja, aki a környező toronyházak egyik ablakából éppen rá céloz. Rég vadászik a férfira, mindent tud róla, ismeri a feleségét, a szeretőjét, a titkait és a vágyait. Beszélgetni akar a férfi bűneiről: büntet és jutalmaz. Habozás nélkül öl és pontosan céloz. A férfi nem teheti le a telefont, csak vár és válaszol. Szeretné túlélni ezt a hívást; szeretne túljárni a lesipuskás eszén. Közben megérkezik a rendőrség, vezetőjük, Ed (Forest Whitaker) tárgyalni kezd a férfival, de férfi nem teheti le a kagylót még akkor sem, ha rendőrök tucatjai szegezik rá a fegyvert.

IMDb — 7.0

9. Truman show

Truman Burbank (Jim Carrey) nem is sejti, hogy békés szülővárosa egy óriási stúdió, melyet egy jó fantáziájú producer-rendező (Ed Harris) ötlött ki és vezet. Truman a műsor főszereplője – de nem tud róla. Élete egy véget nem érő TV show, melyben az ott élő és dolgozó emberek hollywoodi színészek és még a szüntelenül csacsogó felesége is szerződtetett színjátszó. Ám Truman idővel egyre többet tud meg.

IMDb — 8.1

10. Hátsó ablak (1954)

Jason egy szörnyű balesetben súlyosan megsérül. Az egyébként tehetséges építészt csak hosszú kórházi kezelés tudja visszahozni az életbe, bár így is még sokáig tolószékben kell léteznie. Géppel lélegezik, végtagjait nem tudja használni. Lakása komoly átalakításra szorul, mindent hangjával és szájával irányít. Munkáján kívül, amit bájos munkatársával, Claudiával végez egyetlen szórakozása, hogy az ablakból a szomszédok életét figyeli. Ebben persze cinkosa ápolója Antonio és Leila, valamint Claudia is. Egy nap aztán gyilkosság fültanúja lesz. A szobrász, Jullian Thorpe teszi el láb alól feleségét. Jason azonban nem tudja bizonyítani a történteket, bár a lány valóban eltűnik.

IMDb — 8.4

11. Legenda vagyok (2007)

Robert Neville (Will Smith) a Földön az egyetlen emberi túlélő, akit nem fertőzött meg a gyilkos vírus. Mára ő New York utolsó lakója, s talán az egész világon nincs már rajta kívül ember. A pusztító járvány következtében azonban új faj jött létre. A mutánsok figyelik minden mozdulatát, éjjel-nappal vadásznak rá. Neville menekülés közben saját vérének felhasználásával próbálja előállítani a járvány ellenszerét. Sikerén az emberiség jövője múlik.

IMDb — 7.2

12. Számkivetett (2000)

Chuck Noland (Tom Hanks) karrierje csúcsán álló topmenedzsert az ünnepek előtti utolsó szolgálati útján szörnyű baleset éri. Senki sem éli túl a viharba keveredett gép lezuhanását, csak ő marad életben, valahol Malajzia felé a szétszórt szigetek világában. Barátnője, Kelly (Helen Hunt) hiába várja vissza, a hatóságok szerint nem élte túl senki a szerencsétlenséget. Chuck minden érzékét latba veti a trópusi szigeten az életben maradásért. Lassan feltalálja magát és önellátóvá válik. Nem hagyja magán eluralkodni a kezdeti kétségbeesést, tovább reménykedik.

IMDb — 7.8

13. Összeomlás (1993)

William Foster (Michael Douglas), a hétköznapi tisztviselő egy reménytelennek tűnő forgalmi dugóban várakozva váratlanul bekattan. Kocsiját maga mögött hagyva gyalogosan elindul hazafelé. Kislányának születésnapja van, ezért olyan fontos idejében hazatérnie. A baj csak ott kezdődik, hogy a hazafelé vezető úton többen is az útjába kerülnek, és az akadályokra az elkeseredett férfi agresszióval válaszol. Hamarosan a rendőrséggel a nyomában menekül, és csak Prendergast nyomozó (Robert Duvall) sejti, mi lehet az ámokfutás hátterében.

IMDb — 7.6

14. Hold (2009)

Sam Bell asztronauta (Sam Rockwell) egyedül dolgozik a Holdon, számítógépe, Gerty segítségével küldi az itt kitermelt erőforrást a Földre, ezáltal megmentve bolygónk összeomlott energiagazdálkodását. A Holdon eltöltött hároméves megbízásának végéhez közeledve saját magával kerül összeütközésbe.

IMDb — 7.9

betöltés...