11 zseni furcsa szokása, amiről kevés ember tud

A lángelmét bizony nem adják ingyen: a most következő nagyszerű emberek igazi csodabogarak voltak, igencsak fura szokásokkal. Azzal mindenki tisztában van, hogy mi történt Vincent van Gogh fülével, de azt például tudták, hogy Alfred Hitchcock félt a saját filmjeitől? Vagy azt, hogy Pablo Picassót imádták a nők, és szeretett lövöldözni is?

Most 11 hírek művész és tudós nem annyira ismert heppjeit gyűjtöttük össze.

1. Salvador Dalí

Dalít minden idők egyik legprovokatívabb művészeként tartják számon. Elég csak ránézni a furcsaságainak listájára.

Szerzett egy hangyászt a párizsi állatkertből, és háziállatként tartotta. Egyszer még az utcára is levitte sétálni.
Volt rá példa, hogy egy fán ülve adott interjút, de az is előfordult, hogy búvárruhában tartott előadást tanítványainak. Utóbbit azzal magyarázta, hogy így mélyebbre tud merülni saját tudatalattijában.
Dalínak meggyőződése volt, hogy festményötletei az álmaiból származnak. Volt egy trükkje: széken ülve próbált meg elaludni úgy, hogy közben egy nehéz kulcsot fogott. Ahogy lassan álomba merült, engedett a fogáson, és amikor a kulcs a földre esett, Dalí szeme hirtelen felpattant – ekkor tudott elkapni és konzerválni egy-egy pillanatot saját álmából.

A művész végakarata egy olyan nyughely volt, amin az emberek át tudnak sétálni. Dalí testét ezért a róla elnevezett figuerasi múzeum egyik szobájának padlója alatt helyezték örök nyugalomra, ahol naponta emberek százai fordulnak meg.

2. Paul Gauguin

Gauginből nem lett azonnal művész. Tőzsdeügynökként kezdte pályafutását, és csak szabadidejében festett. Ő és a családja is jómódúan élt egy kényelmes lakásban, ahol még a festményeknek is volt külön szobája.

Aztán napról napra egyre inkább eltávolodott a hétköznapi munkájától, egyre többet beszélt más művészekkel, míg végül egy nap Tahitire utazott, hátrahagyva feleségét és öt gyerekét. Ott összeházasodott egy fiatal helyi lánnyal, és rengeteg olyan festményt készített, melyeket élete legjobbjaiként tartanak számon. De Gaugin életének utolsó szakasza korántsem volt ilyen idilli: betegségek gyötörték, depressziós volt, és teljesen elszegényedett. Úgy halt meg, hogy még a családjával sem tudott kapcsolatba lépni.

3. Pablo Picasso

Minden idők egyik leghíresebb festője sok más mellett a szerelmi életéről is ismert volt. Kétszer házasodott meg, de emellett számos nővel is viszont folytatott. Összesen öt gyermeke született, ebből három házasságon kívül.

Majdnem egész életében galambokat tartott, noha mindig is ingerlékeny madaraknak gondolta őket. Sosem értette, miért ezt az állatot tartják világszerte a béke szimbólumának. Emellett a puskáját is imádta minél gyakrabban elsütni, csak a móka kedvéért. Úgy tudni, Picasso mindig magánál tartotta, amikor épp leendő vevőivel tárgyalt: állítólag így győzte meg őket, hogy ne ajánljanak túl alacsony árat.

4. Andy Warhol

Warhol orra hihetetlenül érzékeny volt: simán meg tudta mondani a különbséget két, majdnem azonos illat között. Huszonhárom éves korában elhatározta, hogy szürkére festi a haját. Ezt a húzást többek között azzal magyarázta meg, hogy így senki nem fogja majd tudni, hány éves is valójában.

És itt van még egy érdekesség: emlékeznek Warhol egyik leghíresebb képére, amit egy Campbell’s márkájú paradicsomleves-konzervről festett?

A művész egész életében imádta ezt az olcsó levest – mindig egyenesen a konzervből ette.

5. Nikola Tesla

A híres feltalálóról számtalan történet kering. Mindig pontosan számon tartotta, mennyi ételt fogyasztott, és egyszerűen utálta a női fülbevalókat (különösen a gyöngyöket). Ha hotelban kellett megszállnia, csak olyan szobát volt hajlandó kivenni, aminek a száma a 3 egyik többszöröse volt. Emellett mindig befejezte, amit elkezdett, még akkor is, ha utálta, amit éppen csinál. Rettegett a baktériumoktól, gyakran mosott kezet, így törülközők tucatjait használta el naponta. Nagyon keveset aludt: miután lefeküdt, általában 2 órát gondolkozott az ágyban, és ugyanennyit töltött alvással is. Egyes pletykák szerint Tesla képes volt előre látni a jövőt: egyszer például meggyőzte a barátait, hogy ne szálljanak fel egy bizonyos vonatra. Ez a vonat kis idő múlva kisiklott, a baleset sok halálos áldozatot követelt.

Tesla imádta a titokzatosságot, és mindig azon volt, hogy fenntartsa a maga köré épített misztikus légkört.

6. Albert Einstein

Einstein nem igazán kedvelte a zoknikat. Valamiért azt gondolta, hogy a nagylábujja ki fogja őket lyukasztani. Erről egyszer még a feleségének is írt levélben. „Még a legkülönlegesebb alkalmakon is sikerült elkerülnöm, hogy zoknit hordjak, mégpedig magasszárú csizma segítségével” – írta.

7. Alfred Hitchcock

A horror nagymestere ovofóbiában szenvedett. Kitalálják, mi ez? Ha nem megy, segítünk: félelem az ovális tárgyaktól, mint például a tyúktojás. Ha egy étteremben egy pincér ilyet szolgált fel neki, Hitchcock hangulata drámaian megváltozott.

A híres rendező lenyűgöző memóriával rendelkezett: az összes New York-i utca helyét fejből tudta, és arra is képes volt, hogy megtanuljon egy egész telefonkönyvet.

Néhány színészének feltűnt, hogy miután megitta teáját, Hitchcock egyszerűen hátradobta a csészét: így vezette le a feszültséget, amit nem akart munkatársain kitölteni.

Egész életében félt a rendőröktől, ezért visszatérő motívum filmjeiben a hamis vádtól való félelem.

És végezetül: attól is rettegett, hogy újranézze saját filmjeit. „Félek a filmjeimtől. Soha nem nézem meg őket. Nem tudom, az emberek hogy bírják ki, hogy végignézzék” – mondta egyszer.

8. Dmitrij Ivanovics Mengyelejev

Úgy tartják, hogy a híres kémikus elég hírhedt volt a szomszédai körében – de nem a periódusos rendszere miatt. Mengyelejev szabadidejében bőröndöket készített, méghozzá igencsak jó minőségűeket és tartósakat, így elég sok vevője volt.

9. Hans Christian Andersen

A nagyszerű dán szerzőnek is volt pár félelme. Nagyjából mindentől rettegett. Például attól, hogy

kirabolják,
elveszíti az útlevelét,
meghal egy tűzben,
kiesik egy foga (valamiért azt hitte, hogy a fogainak száma egyenes arányban áll az írói tehetségével).

Általában sok hibát ejtett a műveiben, így korrektorokat kellett fogadnia, ami egy vagyonba került. De ez volt az egyetlen választása, mivel hibáktól hemzsegő szöveget senki nem akart kiadni.

10. Mao Ce-tung

A kínai politikus, Mao Ce-tung soha nem mosott fogat. Hogy miért, arra ezt a választ adta: „látott valaha tigrist, amint épp a fogát mossa?”

11. Honoré de Balzac

Balzac óriási kávérajongó volt. Addig nem kezdett el írni, amíg le nem gyűrt öt csésze kávét – a koffein hatását pedig a lovaglópálcáéhoz hasonlította. Így párszor képes volt arra is, hogy két napon keresztül megállás nélkül dolgozzon.

Viszont annyira túlzásba vitte a kávéfogyasztást, hogy a szervezete egy idő után immúnissá vált az italban található koffeinmennyiségre. Így hát az író elkezdett kávébabot enni, de ezt sem aprózta el: naponta nagyjából fél kilónyit vett magához.

betöltés...