13 tény az országról, ahol a legboldogabb a lakosság a világon

Finnország az a hely, ahol a világ legszorgalmasabb emberei élnek, sőt első helyezést ért el a legboldogabb országok listáján. Eme északi országban népszerű a hazafiság, illetve a lakosság 99\%-a rendszeresen szaunázik, így képesek megőrizni egészségüket. Ezen kívül pedig rengeteg más érdekesség is jellemzi őket, amiket a mai cikkünkben összegyűjtöttünk nektek, hogy megismerhessétek és megkedvelhessétek.

1, A finnek sok időt töltenek a szabadban

Finnország területének körülbelül 70\%-át erdők borítják. Ezért érzik annyira otthonosan magukat a finnek az erdőben. A természet által védettnek érzik magukat, és ez megnyugtatja őket. Pontosan ezért a finnek nagyon sok időt töltenek szabadban, például sétálnak vagy kerékpároznak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

VisitFinland (@ourfinland) által megosztott bejegyzés

2, Ingyen van az ivóvíz

Finnországot nagyon sokszor az “ezer tó” földjének hívják. Vannak tavak, melyek az utolsó jeges időszak olvadásából keletkeztek, ezeknek a vize olyan tiszta, hogy akkor inni is lehet belőle. Sőt jobb, mint amit az emberek az otthoni csapból engednek. Szinte minden étterem ingyenes vizet kínál a vendégeknek.

3, A legjobb pizza a világon

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök egyszer arról nyilatkozott, hogy nem szereti a finn ételeket. Különösen az íztelen füstölt szarvasmarha nem nyerte el a tetszését. 3 évvel később Finnország megnyerte a nemzetközi pizzaversenyt és maga mögé szorította Olaszországot.

4, Ez az ország vezető szerepet tölt be a szemét újrahasznosításában

Finnország a hulladékok 99\%-át újrahasznosítja, hulladékégetőbe dobja, majd később energiát termel belőle. 10 műanyag palackból 9-et újrahasznosítanak, sőt ugyanaz vonatkozik az üvegárukra is.

5, Nagy bizalmat szavaznak a rendőrségnek

A finn rendőrség sajátossága, hogy szervezetileg egy formációnak minősül, nem pedig különálló struktúrának, mint a világ legtöbb országában. Ezzel azt akarják elérni, hogy a rendőrség mindenkitől független legyen. Ez a finn kormány egyik legjobb döntése volt, mivel kimutatták, hogy az emberek 90\%-ban bízik a rendőrségben.

6, Sokféle furcsa sportverseny létezik

A finnek életében a sport kulcsfontosságú szerepet játszik. A közismert sportok mellett ez az ország olyan sportágakkal és versenyekkel is előállt, mint a feleség hordozás, mobiltelefon dobás, szúnyog vadászat, léggitár játék és csizma dobás.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

What A Sport (@whatasport) által megosztott bejegyzés

7, A világ első olyan országa, ahol minden polgár jogosult az internetre.

2010 óta Finnország lett az első ország a világon, ahol a polgári jogok listája tartalmazza az internethez való hozzáférés jogát. A kormány hivatalosan kötelezte az internetszolgáltatókat, hogy biztosítsanak nagysebességű internetet a lakosság számára, s azoknak, akik eddig nem rendelkeztek internetkapcsolattal. Finnország elismerte, hogy az internet elsősorban az emberek munkájához szükséges.

8, Az apák több időt töltenek gyermekeikkel, mint az anyák

Számos olyan törvényt fogadtak el, mely megjutalmazza az apákat, ha aktívabban részt vesznek gyermekeik életében. Például az apaszabadság 9 hétig tart, s ez időben az átlagbérük 70\%-át folyósítják nekik. Ennek köszönhetően Finnország lett a világ első olyan országa, ahol az apáknak nagyobb szerepe van a gyermekek nevelésében és gondozásában, mint az anyáknak.

9, Finnország kávéfogyasztás szempontjából a második helyen van a világon

A Nemzetközi Kávészövetség szerint minden finn évente 26,5 font kávét fogyaszt. Az úgynevezett kávészünet szent dolognak számít a munkahelyeken vagy az iskolában, ezért mindig elegendő időt biztosítanak nekik, hogy nyugodtan elfogyaszthassák kávéikat.

10, Ott található a Mikulás falu

A finnországi Lappföld térségében található egy Joulupukki nevű kis falu (a finnek ezt a Mikulás falujának hívják). Eme kis falu kapuja egész évben nyitva áll, ha valaki meg akarja látogatni a “Mikulást”. A finn télapónak igazi útlevele is van, melybe születési dátumnak a „régen”, családi állapotnak pedig a „házas” szó van beírva. Joulupukki feleségének neve: Joulumuori („Old Lady Christmas”).

11, A boldogság filozófiája: Sisu és kalsarikännit

A “Sisu” szónak nincs magyar megfelelője, de úgy lehetne a legjobban jellemezni, mint sztoikus határozottság, bátorság, valamint kitartás. Ez a koncepció már-már filozófiává nőtte ki magát, és a 20. századi finn lakosság sajátos életmódjává vált. A Sisu a gyerekek nevelésében olyan elképzelést valósít meg, mely szerint a gyerek mindenre képes egyedül.

12. Egy gyerek után támogatást fizetnek minden évben, amíg a gyerek el nem éri a 17 éves korát.

A szülők Finnországban havonta körülbelül 100 eurót kapnak egy gyermek után. Ez a szám minden további megszületett gyermek után növekszik valamennyivel, és a gyermek 17 éves koráig fizetik. Ezt a pénzt el lehet költeni, de az emberek többsége inkább nem használja fel, hanem megtakarítja, hogy tisztességes összeget adhasson gyermekének a jövőbeli életéhez. Ezenkívül, közvetlenül a baba megszületése után, a szülők az államtól kapnak kartondobozokat, amelyek tartalmazzák a baba számára szükséges összes cuccot. A dobozok 64 különféle tárgyat tartalmaznak, beleértve ruhákat, pelenkák, játékok, valamint az újszülött gondozásához szükséges összes információt.

13. Ingyenes oktatás

A finn oktatás megköveteli az angol és a finn nyelv megfelelő ismeretét, amelyekből ezt követően nemzetközi vizsgákat kell tenni. Az állami intézményekben, mind az iskolákban, mind az egyetemeken folytatott oktatás az EU polgárai számára ingyenes, és úgy tartják, hogy az oktatás az egyik legjobb a világon.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Student Union AYY (@ayy_fi) által megosztott bejegyzés

betöltés...