16 állat páros, akiket szinte mindig összetévesztjük egymással

Az állatvilág annyira sokféleséget biztosít, hogy szinte lehetetlen nyomon követni a világ összes különféle faját. A közeli rokonok közötti különbséget néha túlságosan nehéz észrevenni. De a különféle fajok a környezetük miatt gyakran hasonló módon fejlődnek ki.

16 olyan állatpárt gyűjtöttünk össze, amelyek első látásra szinte alig voltak különböztethetők egymástól.

Jaguár vs. Leopárd

A hasonlóságok ellenére ezek a nagymacskák különböző kontinenseken és éghajlati területeken élnek. A leopárdok a szavannákon, a jaguárok pedig a dél-amerikai trópusi erdőkben találhatók meg. A jaguárok nagyobbak, a leopárdok pedig, sok más macskával ellentétben szeretnek a vízben lenni.

Aligátor vs. Krokodil

Az aligátorokat és krokodilokat laikus szemmel könnyedén összekeverhetjük. Orruk alapján viszont, egyszerűen megkülönböztethetjük őket. A krokodiloknak kiemelkedő, hosszúkás, V-alakú orruk van, míg az aligátoroké rövidebb, szélesebb és U-alakú. A fogukat figyelembe véve, a krokodilok olyanok, mintha vigyorognának, ezzel szemben az aligátorok felső állkapcsa szélesebb, mint az alsó, ezért fogaik nem láthatóak.

Darázs vs. lódarázs

Mindkét rovarban közös vonás, hogy veszélyt jelentenek ránk nézve. A lódarazsak nagyobbak és fekete-narancssárga színűek, a csíkok helyett pedig, inkább foltosak. A darazsak élénk sárga-fekete színűek, a két szín pedig sávokban, csíkokban váltja egymást.

Fóka vs. Oroszlánfóka

A fókák hatalmas, de nagyon aranyos állatok. Testüket szőr borítja, apró mellső uszonyuk pedig nem teszi lehetővé, hogy sétáljanak, így arra kényszerülnek, hogy a hasukon csússzanak. Az oroszlánfókák bőre teljesen sima és hatalmas békalábaiknak köszönhetően mozognak.

Teknősbéka vs. teknős

Mindkét állat nagyon lassan mozog és négy lábbal rendelkezik. A teknősbéka viszont, inkább vízi állat, mintázata pedig foltokra és körökre hasonlít, hogy jobban elrejtőzhessenek a vízben. Ezzel szemben a teknős szárazföldi állat, ami ideje nagy részét a földön tölti, méghozzá úgy, mint egy szikla.

Holló vs. varjú

Ezek a madarak rendkívül hasonlóak, de a hollók szélesebbek, tolluk pedig divatosnak mondható, kis szakálluknak köszönhetően. A varjak és a csókák mérete nagyjából ugyanakkora, de a varjak lába és csőre szürke, valamint díszes tollas “nadrágot” viselnek. A csókák rövid csőrűek, fejükön pedig fekete “sapkát” hordanak.

Szamár vs. Öszvér

Amíg a szamár egyedi faj, addig az öszvér a szamár és a ló hibridje. Az öszvér feje a lóé, de túlméretezett fülét a szamártól örökölte.

Mezei nyúl vs. Házi nyúl

Kedves kisállatnak a nyúl kiváló, a mezei nyúl viszont, annál kevésbé. A mezei nyúl ugyanis sokkal nagyobb, gyorsabb, lábai és fülei is hosszabbak, mint a házi nyúlé. A nyulak inkább a zöldségeket kedvelik, a mezei nyulak azonban, előnyben részesítik a kérgeket és a gallyakat. Míg a nyulak társas lények, a mezei nyulak általában magányosak. A nyulakat könnyű háziasítani, a mezei nyúl többnyire vad marad és nehéz befogni is.

Moly vs. Pillangó

A molyok sátorszerű szárnyakkal rendelkeznek, a pillangók függőleges szárnyúak. A moly általában nyitott szárnyakkal pihen, míg a pillangók szárnya ilyenkor zárva van. A molyok antennái hosszúak és vékonyak, a pillangóké pedig rövid és tollas. A pillangók nappali, a molyok éjszakai állatok.

Delfin vs. Barna delfin

A két delfin között az orruk, uszonyok és alakjuk jelenti a különbséget. A delfinek hosszú orral, karcsú testtel és hajlított uszonyokkal rendelkeznek. A barna delfineknek viszont, lapos hasa, kisebb békalábai és rövidebb, háromszög alakú hátsó uszonya van.

Menyét vs. Hermelin

Ez a két állat nagyon közeli rokon. A hermelin hosszabb, fekete végű farokkal, míg a menyét rövid azonos színű farokkal rendelkezik, mint a teste. A hermelin pattogó járással mozog, a menyét normál módon közlekedik a földön. A hermelin szőre télen fehérré válik.

Sas vs. Sólyom

A sasok hatalmas madarak és inkább a nyílt tereket kedvelik, mint például a hegyek. A sólymok kisebbek és fürgébbek a levegőben, valamint zárt területeken is képesek manőverezni. A vadászsólyom a legkisebb és leggyorsabb mind közül, emellett pedig nagy szemük és rövidebb csőrük van.

Egér vs. Patkány

Ez a két rágcsáló könnyen megkülönböztethető, méghozzá három tulajdonságuk alapján, ami a méretük, a farkuk és a fülük. Az egerek kis méretűek, még a fiatal patkányokhoz képest is, illetve vékony és hosszú farkuk van. Ezzel szemben a patkányok nagyobbak, farkuk vastag és szőrtelen. Az egereknek testükhöz képest nagy fülük van, ami kerek és hajlékony, arcuk pedig, nagyon apró és háromszög alakú. A patkányok arca ennél nagyobb és jóval szembetűnőbb.

Sirály vs. Albatrosz

A sirályok a víz közelében élnek, legyen az tó vagy tenger. Imádnak repülni és búvárkodva halásznak. Ezzel szemben az albatroszok nem kedvelik a hosszú utakat, ettől függetlenül sok időt töltenek a levegőben a víz felett. Egyedi orrlyukaik pedig, lehetővé teszik a só eltávolítását a vízből és az élelemből.

Torkosborz vs. Méhészborz

Annak ellenére, hogy különböző éghajlati övezetben élnek – az Afrikában élő méhészborz és az északi erdőkben élő torkosborz – mindketten a Mustelidae családhoz tartoznak. A torkosborz magasabb, hosszabb lábbakkal, nagyobb fülekkel és barna szőrzettel, sárga csíkokkal rendelkezik. A méhészborz a szárazföldet kedveli, fekete szőrzete fehér köpennyel van díszítve.

Farkas vs. Prérifarkas vs. Sakál

A sakálok Afrikában, Ázsiában és Indiában élnek, a prérifarkasok lakhelye Észak-Amerika, a farkasok pedig majdnem mindenütt megtalálhatók a világon. A farkasok erősek és nagyok, a prérifarkas és a sakál karcsúbb és törékenyebb állat. A prérifarkas felismerhető az arcán és a fülén lévő vörös szőrről, a sakálok pedig sárgás színükről. Emellett a sakálok kevésbé bolyhosak, szőrzetük kisebb, mert nem kell elviselniük a kemény, hideg teleket.

betöltés...