10 divattrend a régi időkből, ami bebizonyítja, hogy az emberek bármire képesek voltak a szépségért

Az emberek mindig is vonzónak akartak látszani. Valójában már az ókori Egyiptomban a férfiak és a nők egyaránt kohlt festettek a szemük köré, hogy nagyobbnak tűnjenek; az ókori Görögországban pedig kormot használtak szempillaspirál készítéséhez. A tudás és a technológia fejlődésével a divat is fejlődött, ami még szokatlanabb és veszélyesebb találmányokat eredményezett.

Úgy döntöttünk, hogy megnézzük a múlt divatirányzatait. Elég sok mindent megtudtunk arról, hogy őseink mit tartottak vonzónak, és igazán szerencsésnek éreztük magunkat, hogy a kényelmes XXI. században élünk.

Keményített gallérok

A tizenkilencedik századi urak számára ez igazán nehéz volt, mivel az akkori férfidivat megkövetelte, hogy gallért viseljenek. Ezek a keskeny, keményített gallérok azonban olyan merevek voltak, hogy a férfiak egyszerűen nem tudtak lélegezni.

Chopine – talapzatra emelt nők

A chopine nagyon népszerű volt Velencében, és sok bajt okozott olasz tulajdonosainak. Kezdetben a chopina célja az volt, hogy megvédje a nőket az utcai szennyeződésektől, és megmutassa viselőjük magas rangját. De nem volt túl praktikus. A nőknek a cselédjeik vagy a férjeik segítségére volt szükségük ahhoz, hogy járni tudjanak bennük, és egyes cipők akár 20 hüvelyk magasak is lehettek.

Zöld ruhák

Még a tizennyolcadik század legdivatosabb nőinek is zöld ruhák nélkül kellett élniük, mivel akkoriban még nem volt zöld pigment. A problémát azonban egy német férfi, Carl Wilhelm Scheele véletlen találmánya oldotta meg, aki megpróbálta a rezet arzénnel keverni. Az eredmény elképesztő volt: smaragdzöld színt kapott, amely valóban telített és fényes volt.

Nem sokkal ezután az előkelő emberek minden találkozóján sok zöld volt. A ruhák, a dekorációk, a tapéták, sőt még a gyermekjátékok is – mindezeket a dolgokat ezzel az új színnel festették. De valamiért egyre több zöldet viselő hölgynek kellett orvoshoz fordulnia, és Napóleon szobájában a zöld tapéta végül Napóleon mérgezéséhez vezetett. Csak a tizenkilencedik században fedezték fel, hogy a pigment mérgező. Azóta csak rovarirtóként használják.

Krinolin

A krinolin egy strukturált alsószoknya, amelyet arra terveztek, hogy megtartsa a női szoknyát, és a nők nem is olyan régen még viseltek ilyet. A krinolinok anyagai segítettek távol tartani a férfiakat, elrejteni a különböző testhibákat, és még a terhességet is el lehetett rejteni. A krinolinoknak azonban voltak hátrányai is: a nők gyakran nem tudtak beszállni a szekerekbe, beszorultak az ajtónyílásokba, és még véletlenül tüzet is fogtak, ha kandalló közelében voltak.

Rongyok a hiányzó fogakhoz

Abban az időben, amikor a fogorvosok csak a fogak eltávolítását tehették, az emberek kitalálták, hogyan rejtsék el, hogy nincs meg az összes gyöngyházfehér foguk. Tudjuk, hogy I. Erzsébet rongyokkal a szájában (a foga helyén) jelent meg a nyilvánosság előtt, hogy senki ne tudja meg, hogy fogászati problémái vannak.

Celluloid fésűk

A huszadik században a celluloid fésűk divatosak voltak az alsóbb osztálybeli nők körében. A celluloidfésű könnyű, olcsó és nagyon veszélyes volt, mivel közvetlen napfényben meggyulladhatott.

Fontange

Ez a hihetetlenül trendi, tizennyolcadik századi frizura egy egyszerű lófarok volt, de a divat a haj, a tetem és a csipke nagy konstrukciójává változtatta.

A felvilágosodás korában a nők tojássárgáját kenték a hajukra, hogy jobban rögzítsék a stílust. Bár ez a frizura jól nézett ki, idővel a tojásoknak rossz szaga lett, ezért a nőknek parfümöt kellett használniuk, hogy megszabaduljanak a kellemetlen szagtól. Ilyen hajjal azonban még mindig ülő helyzetben kellett aludniuk.

Mérgező cipők

A nitrobenzol egy rendkívül veszélyes vegyi anyag, amelyet őseink arra használtak, hogy a cipőjüket tisztán tartsák. Annak ellenére, hogy ez a vegyi anyag könnyen súlyos egészségügyi problémákat okozhatott, a gyártók továbbra is gyártották látszólag ártalmatlan nevek alatt, mint például “mandulaolaj” a kellemes illata miatt.

Nagy kalapok tűkkel

A huszadik század elején a nők imádták a nagy kalapokat, amelyeket speciális tűkkel rögzítettek a hajukhoz. A tűk azonban néha 30 cm hosszúak voltak. A tű éles hegye könnyen megkarcolhatta a körülöttük lévő tömegben a többi embert, de sok nő azért használta a tűket, hogy veszély esetén megvédjék magukat.

Füzérek

A mellkas deformálódása, a hasi szervek összenyomódása, az izomsorvadás és a légzés korlátozottsága voltak azok a dolgok, amelyeket a legtöbb divatos nőnek el kellett viselnie a legvékonyabb derék érdekében. Szerencsére egy francia nő, Herminie Cadolle feltalálta a ma ismert melltartó prototípusát, és a világ felhagyott az igazán kellemetlen fűzők viselésével.

betöltés...