A gyilkos termék, melyet minden nő használ, de nem ismeri a veszélyeit. Aimee élete is csak egy hajszálon múlott…

Aimee Haller Follis, egy 37 éves amerikai nő, halálközeli élményeket élt meg egy termék miatt, melyet szinte minden nő használ, havi rendszerességgel. Rosszul érezte magát, de azt hitte, csak a stressz miatt, ám amikor a kórházba került, kiderült, az egészségügyi tampon miatt súlyos mérgezést kapott.

A kétgyerekes anyuka nemrég költözött új otthonba, és eléggé mozgalmas időszakon volt túl. Arra gondolt, ez hatott ki az egészségére. A helyzet azonban sokkal súlyosabb volt: bevallása szerint majdnem belehalt az intim tampon okozta mérgezésbe. Amíg a kórházi ágyon feküdt, és küzdött az életéért, az elhunyt szeretteit is látta, köztük a szüleit, akik vele együtt harcoltak a gyógyulásért.

„Fehér fényt láttam, a távolban. A szeretteimmel is találkoztam. Nagyon érdekes volt. Egyikük sem szólt hozzám, csak mosolyogtak, míg mögöttük a fény egyre erősödött. Mind ott voltak velem. Kellemes érzés töltött el. Boldog voltam, amiért viszontláthattam őket. Tudtam, hogy ott vannak, tudtam, honnan jöttek, de nem akartam velük menni.” – mesélte Aimee.

A rémálom egy évvel ezelőtt, május 5-én kezdődött. A nő és családja akkor költöztek egy új házba. Éjjel arra ébredt fel, hogy rosszul érzi magát, mintha influenza környékezné, a tünetek ugyanis nagyon hasonlítottak a nátháéra. Csak akkor döntött úgy, hogy orvoshoz megy, amikor az állapota súlyosabbá vált.

„Hiába szedtem a gyógyszert, hogy csökkentsem a lázamat, egyre csak gyengültem és deszhidratálódtam. Nem tudtam enni, és folyamatosan hánytam. Egyre rosszabbul voltam.” – idézte fel a kellemetlen emléket az anyuka.

Két nappal később, Aimee már nem tudott lábra állni. A férje bevitte őt a Chester Country kórház sürgősségi osztályára, az orvosok 41 fokos lázzal, halálosan kicsi vérnyomással rögvest beutalták. Öt napot töltött az intenzíven.

„Pár órát a sürgősségin töltöttem, míg elvégeztek néhány analízist. Tomográfiát és röntgent készítettek, de nem találtak semmit. Szörnyen fájt a hasam, és már-már kómás állapotba kerültem. Reszkettem és hihetetlenül hideg voltam, holott égtem össze a láztól. Nagyjából két óra kellett, míg egy specialista rá nem jött, a méhemben van a fertőzés, és valószínűleg egy tampon miatt kaptam toxikus sokkot.” – folytatta a történetet Aimee.

Tény, hogy napokkal ezelőtt járt le a menstruációja, de álmában sem gondolta volna, hogy egy egészségügyi tampon ilyen szörnyűségeket okozhat. A nőt az intenzív osztályra vitték, ahol antibiotikumos kezelést kapott.

„Ugyanazt a fajta tampont használtam egész életemben. Sosem feledkeztem meg róla. Legtöbb ideig, kb nyolc órán át, éjszakánként hagytam, de sosem tapasztaltam hasonlót.” – vallotta az anyuka.

Aimee állapota az intenzíven sem javult. Már nem kapott levegőt sem, így oxigénmaszkkal segítették őt a légzésben. Egyre valószínűbb volt, hogy csak órái vannak hátra, így a rokonai szerre bementek hozzá, hogy végső búcsút vegyenek tőle. Az ötödik napon történt meg a csoda: a nő állapota javulni kezdett, így átköltöztették őt egy kórházi szobába.

11 nap után kiengedték a kórházból, de a betegség teljesen tönkretette a testét. A hajának fele kihullott, időszakonként a látását is elveszítette, hámlott a bőre és szörnyen fájtak az izmai.

„Ma már úgy érzem magam, mint aki egy második lehetőséget kapott az élettől.” – hálálkodott Aimee azért, hogy felépült.

Sajnálatos módon, nem Aimee Haller Follis az egyetlen nő, aki megjárta a poklot a tamponok miatt. Lauren Wasser, a 29 éves fotómodell is hasonló tünetekkel került kórházba, ám az ő állapota még kritikusabb volt Aimeénál. Akárcsak az anyuka, Lauren is hűlésre gyanakodott, de nála a toxikus sokk infarktushoz vezetett, illetve üszkösödéshez mindkét lábában. Az orvosok kénytelenek voltak amputálni az egyik lábát, de fennáll a veszély, hogy a lány a másikat is elveszíti.

Lauren beperelte a céget, mely az általa használt terméket gyártja, arra hivatkozva, hogy ő pontosan követte a használati utasításokat, és főként arra figyelt oda, hogy sose használjon 8 óránál többet egyetlen tampont se, mégis megtörtént a baj. Hogy megmentsen másokat, világgá is kürtölte az esetet azért, hogy nőtársai tanuljanak belőle, ezzel is felhívva a figyelmet az intim tampon veszélyeire.

A toxikus sokk szindróma egy nagyon ritka betegség, melynek hátterében bakteriális fertőzés áll. Súlyos következményekkel jár, és akár halálos kimenetelű is lehet. Hatására rohamosan csökken a vérnyomás, emiatt szédülés, zavaros elme-állapot, fejfájás és a bőr kóros hámlása léphet fel. Szövődményei maradandó károsodást okozhatnak. Ezt a betegséget elsősorban az egészségügyi (belsőleg használt) tampon és a fogamzásgátlásra alkalmazott szivacs okozza. A sokkos állapotot a termék használata által kiváltott A-típusú sztreptokokkusz vagy sztafilokokkusz aureusz elszaporodása eredményezi.

betöltés...