Neked van ilyen 500-asod? Akár 58-szor is többet érhet eredeti értékénél.

2019. február óta lehet fizetni a vadonatúj 500 forintos bankjegyekkel, amihez MINTA példányokat is készített az MNB. A legérdekesebb tény ezzel a minta pénzzel kapcsolatban, hogy jóval magasabb a piaci, mint a névleges értéke, legalábbis a gyűjtők, valamint a szakértők körében. A Pénzcentrum 2 darabot kapott ezekből a limitált kiadású bakókból, melyeket egyből fel is tettek egy aukciós felületre. Kíváncsiak voltak rá, hogy az emberek, főként a gyűjtök, mennyi pénzt hajlandóak ezekért fizetni.

Az egyik 500-ast díszcsomagolásba tették, amit 16.000 forintért tudtak értékesíteni, a másik viszont egy bontott példány volt, mely 25.501 forintért kelt el egyetlen hét alatt.

Sokan azt gondolnák itt vége a történetnek mindenki boldog… de nem. Valami egészen furcsa és érdekes dolog történt.

A díszcsomagolt példányt, mely a 79-es sorszámot viseli újra felkerült az online aukciós felületre. Két napon át volt elérhető a bankó, amit, majdnem kétszeres áron tudtak értékesíteni. A minta 500-ast 29.000 forintért tudták eladni. Természetesen a Pénzcentrum felkereste a vevőt, hogy megtudjanak néhány információt róla, például miért és mióta gyűjt efféle papírpénzeket. Ám a vásárló nem igazán bontakozott ki az interjú alatt. Csupáncsak annyit árult el, hogy ő egy kezdő numizmatikus (pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó személy). Hozzátette, hogy általában az online piactéren keresztül jut hozzá az ilyen különleges bankjegyekhez.

A szerkesztőség persze kiderítette, hogy ez nem teljesen van így, ugyanis az illető valójában egy nagyon profi numizmatikus, aki elölről-hátulról, felülről-lefelé ismeri a piacot.

Természetesen a Pénzcentrum nem tartotta meg a MINTA bakókból járó összeget, ugyanis indított egy szavazást, ahol az emberek arról dönthettek, hogy mely szervezetnek ajánlják fel azt a 41.501 forintot. A szavazók 5 szervezet közül választhattak.

1, Kutyaszív Állatmentő Közhasznú Alapítvány

2, Age of Hope Gyermekvédelmi Alapítvány

3, Magyar Hospice Alapítvány

4, Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány

5, Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület

Mivel a legtöbb szavazatot a Magyar Hospice Alapítvány kapta, ezért a Pénzcentrum nekik utalta el az összeget.

Az MNB elárulta a MINTA bankjegyekkel kapcsolatban, hogy:

“A minta bankjegyek nem forgalmi/fizetési céllal kerülnek kibocsátásra, hanem részben bankjegyszakértők számára készülnek, akik számára munkaeszközként szolgálnak, továbbá partner jegybankok számára kerülnek megküldésre szintén a szakértői vizsgálatok támogatására, illetve numizmatikai gyűjtői körökben kerülnek értékesítésre”

Mivel ezek a papírpénzek limitált példányszámban készülnek és mindnek alacsony a sorszáma, ezért jó sokat érnek a gyűjtők körében. Emiatt nem csoda, hogy majdnem harmincezerért kelt el az egyik 500 forintos bankjegy.

Ti megvennétek ezeket a gyűjtői darabokat?

betöltés...